Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Poslední soud

13. 10. 2003
19
13
3078
Autor
synáček

I stalo se, když posledního z lidí přijal Bůh ve svém království,

(by soudil skutků jeho), že nejprve sám sestoupil na zem,

aby se přesvědčil o pravdivosti lidských slov.

Přišedší na zem, vracel se v království nebeské,

by z podlé lži usvědčil člověka na poslední soud čekajícího,

neboť on nebyl posledním...

Mezi troskami vypálených měst sedělo na zemi dítě, polomrtvé strachem.

V jeho očích se odráželo utrpení celého lidstva...

Tu... poznav v tomto dítěti sama sebe, Bůh zaplakal...


13 názorů

synáček
12. 10. 2010
Dát tip
To je nádherná „úvaha“… Děkuji za ni. Mně zase ta Tvoje otázka připomněla něco z obdobného soudku, ono Baudelaireovo tvrzení, že největší ďáblovou lstí bylo namluvit nám, že žádný ďábel vlastně neexistuje.

Armand
12. 10. 2010
Dát tip
tvá tvorba začíná apokalypticky ... :) Tahle miniatura mi připomněla rozhovor, kdy jsem se ptal druhého člověka, na co se domnívá, že by se ho zeptal Bůh, kdyby měl jedinou otázku. Nevěděl. Řekl jsem, že by se zeptal: "Proč mě nikdo nevidí?" To je velmi blízko tvému slovnímu obrazu.

fereny
26. 08. 2010
Dát tip
Dotklo se to mojí duše, jak je to..opravdové. *

synáček
16. 08. 2010
Dát tip
Jara Agnes: Bůh je Láska, ano, jak je to logické a jednoduché, viď… (Přesto je všude tolik nelásky…) Díky, žes tu byla.

renegátka
12. 03. 2010
Dát tip
Tohle jsem již četla a musím se vracet.Je to téma k zamyšlení. Dnes náhodný chodec v Příbrami našel novorozenou holčičku.Maminka ji opustila.Tenhle svět má víc otevřených ran, víc než jsme schopni si připustit.

synáček
07. 09. 2009
Dát tip
Všichni se asi máme za co stydět… Děkuji za velmi krásnou kritiku…

Ó
07. 09. 2009
Dát tip
...bez mučení se přiznávám...že tak v polovině textu ...jsem si řekl..."zase mi tu někdo káže pěknými slůvky"...ale nakonec se ve mně přece jenom něco hnulo.../je to opravu k zamyšlení/...a zamyslel jsem se potom nad svým životem...a zastyděl se...

Marlav
10. 08. 2009
Dát tip
chtělo by to renesanci myšlení a jednání*

Lightdancer
20. 04. 2009
Dát tip
nepochopils to správně...nemyslel jsem to ani jedním z těch způsobů...ale nemám teď na to to vysvětlovat...

synáček
20. 04. 2009
Dát tip
Lightdancer: Díky, žes tu byl, ale souhlasit s Tvým výrokem nemohu. Podívám-li se na lidské dějiny, tak naprosto nic nenasvědčuje tomu, že by v člověku bylo cokoli božského. Dle mého soudu naprosto zklamal už jako „pouhý“ pán tvorstva… jímž beze sporu je. Pokud to myslíš ateisticky, tak je to zase proti zdravému rozumu, neboť všechny teorie o samovzniknutí hmoty… a posléze i života, jsou pro mne mnohem méně přijatelné, než teorie stvoření… Jsou totiž mnohem víc proti zdravému (selskému) rozumu… (alespoň tedy z mého hlediska…)

Lightdancer
18. 04. 2009
Dát tip
KAŽDÝ Z NÁS JE POUZE BOHEM ZAŽÍVAJÍCÍM SEBE SAMA

Almerion
21. 07. 2005
Dát tip
Poslední soud může být všechno spěje ke svému konci.Ale vždycky bychom se měli snažit své poslání konat co nejlépe a ne z důvodu trestu.... Dávám tip za plácnutí do hladiny;-)

Witch
02. 03. 2005
Dát tip
no... to měl možná plakat krapet dřív... a možná by tu pak lecos bylo fajn...

I_v_a_n_k_a
15. 10. 2004
Dát tip
já nevěřím, že by mohl kdy být poslední soud, protože bůh nás miluje a nedovolil by naši zkázu(alespon v to doufám), přestože mi mu jeho rozhodnutí o našem žití oplácíme nevěřením v Něj, porušováním jeho zákonů, ubližováním sami sobě, vedením světa k zkáze.....ale napsáni je to skvěle.....o té události přímo skvěle...naštěstí se zatím tvé "proroctví" nesplnilo

elfka_Sea
26. 05. 2004
Dát tip
a pláčeš taklé??

andromeda
13. 05. 2004
Dát tip
Bůh je v nás a musíme ho v sobě stále hledat. Bůh je my a my jsme Bůh.....Jsme tu ptoro, abychom ho v sobě objevili a až se to stane, bude ráj na zemi... Je to krásně vyjádřené.....kdybych mohla, dám tipů více, krásné dílko

vesuvanka
26. 04. 2004
Dát tip
Synacku, mluvis mi ze srdce. Zaujalo me nejen Tve dilo, ale i dalsi vysvetleni - dostava veliky TIP

Krasne napsane! Jasne, strucne, proste libi. t.

Hermann
08. 04. 2004
Dát tip
Boh sám vie, že nekoná správne, preto sa ľudia od neho odvracajú, ale ak potrebujú pomoc hľadajú ho...Ale je zase príliš ľahké dávať vinu Bohu...Myslím si, že je to hlavne naša vina, všetko, čo sa tu deje...Hermann veľký tip pre teba..

Jeheheman
31. 03. 2004
Dát tip
Žádný soud snad nebude. Všechny ty snový prožitky blízkosti smrti.. až mozku skutečně dojde kyslík, zhasne to jako televize. Aspoň doufám, jen ne žádný další život. Jednou to stačilo. Ale jestli Bůh je a tohle si četl tak zaplakal, protože uviděl malé dítě, ve kterém ač je "kus" Něj, stejně si tohle myslí, ztracené.. zdá se, že jsem se v tom nakonec přece poznal:-) *

littledee
06. 03. 2004
Dát tip
je to krásný, hodně se mi líbí ten poslední řádek, který ukazuje Boží lásku...

littledee
06. 03. 2004
Dát tip
je to krásný, hodně se mi líbí ten poslední řádek, který ukazuje Boží lásku...

JARUB
04. 03. 2004
Dát tip
Je to jako Krysař. A jako čerstvá matka velmi prožívám to poselství. Ten hrůzný pocit děťátka, které vůbec netuší, proč už ho maminka dávno nepřebalila a nenakojila a ono jí neusnulo v náruči. ....tak, a už mi zase tečou slzy.... t

gabio
28. 12. 2003
Dát tip
Nemáš zač...

gabio
27. 12. 2003
Dát tip
umí bůh plakat? Pro jediného člověka? asi ano. t

synáček
27. 12. 2003
Dát tip
Gabio: Bůh je Láska! A dokonce ani naše (lidská) láska nemívá přece k slzám nijak daleko...natož pak ta s velkým L. A díky, že jsi sem přišla...

Adam_G
07. 11. 2003
Dát tip
t

Adam_G
07. 11. 2003
Dát tip
Bůh je v každém z nás.

synáček
29. 10. 2003
Dát tip
Děkuji vám oběma, že jste si mě nejenom přečetli, ale i zareagovali. Pokud jde o Frýborta, tak se přiznávám bez mučení, že jsem jeho Poslední soud nečetl. Něco mi říká, že je to snad z policejního prostření…ale ani to nevím jistě. Pokud jde o Poslední soud v pojetí eschatologickém, tak máte, Andulko, zajisté pravdu. Přiznám se ale, že jsem zde první významovou rovinu pouze jen použil k tomu, abych tu druhou…mnohem hlubší, mohl prezentovat. Chtěl jsem říci asi jen tolik, že lidstvo již po mnoho tisíciletí velmi bezohledně a sobecky kráčí Stvořením a řídí se pouze jen svým pozemským (k zemi připoutaným) rozumem a o nějaké Boží zákony v tomto Stvoření se buď vůbec nestará, nebo si je vykládá po svém a k svému vlastnímu prospěchu. Za ním zůstávají spáleniště, ať již skutečná, po světových, či lokálních válkách, (…co jich kdy bylo), nebo pomyslná, např. v podobě dětí umírajících na této (jinak přebohaté) planetě nedostatkem jídla a obyčejné pitné vody. Tak, jako kdysi ti, kteří Boha nejvíce „milovali“ – kněží „vyvoleného“ národa - ukřižovali Krista, jelikož v něm nepoznali Božího Syna, tak ani dnešní věřící by zajisté Boha nepoznali, neboť i dnes oni sami přece „nejlépe vědí“, jaký Bůh je a jak se zachová… Lidé tímto „slzavým údolím“ prošli (i se svými zaručeně pravými a „jedinými“ Bohy) a za nimi zbyla jen zničená zem. Onen Skutečný a opravdu Jediný Bůh může (čistě teoreticky) po jejich odchodu nalézt zde na zemi Sama Sebe naprosto nedotčeného a v přesně takovém stavu, v jakém se kdysi lidem „dal“…nicméně i Bůh sám musí být zajisté zděšen nad tím, co všechno člověk „dokázal“…!

Andulka
28. 10. 2003
Dát tip
tak nevim, Buh nesoudi, Buh nas ma rad jaci jsme......tak jako matka ma rada svy deti......posledni soud, tam se soudime sami....:-)

Kolega
13. 10. 2003
Dát tip
Poslední soud je titul od Frýborta, četl jsi to? Sice obsah tvého dílka je o něčem jiném, název mě zaujal a ani text nezklamal.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru