Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dóz ráno přesčas

24. 10. 2003
7
0
3235
Autor
Vio

... snad pro to jiskření...

Dóz ráno přesčas

 

Nezbývá než úlem hnout
včelisti zahrají bzukotem
na uspávací jehelníčky
obteklé sny kapkami
... in a time of dryness...
ve skle... nic čich pohárů

 

Vět trní dozrály šípky
strojsvůdce na výhybky nevidí
z korun lip spadlý vesmír
do louží šplíchaně
... when all I want...
tak ví... trpně tleská


"... in a time of dryness... ve skle... nic čich pohárů" - "strojsvůdce na výhybky nevidí" "nezbývá" "zahrají" "uspávací" to bzučení zůstalo při suchu jako jediný sladký nápoj ("čich pohárů") mě se to líbí moc!

Lee
05. 11. 2003
Dát tip
"vět trní" :o)

Miroslawek
02. 11. 2003
Dát tip
modří a medwědi vědí ;o)

Vio
28. 10. 2003
Dát tip
Až na to, že ty úryvky jsou od U2, souhlasím ;-)

Lyryk
27. 10. 2003
Dát tip
Vio má zcela osobitý způsob využití slovních hříček, např. úlem hnout - kde je slyšet slovo ulehnout, Lyryk nepoužívá; v této básni jsou navíc pro Lyryka zcela netypické anglické vsuvky, úryvky nejspíš od Depeche Mode; Lyryk také zpravidla rýmuje, ve větším množství, než Vio; jsou oba úplně jiní .-)))

drfaust
27. 10. 2003
Dát tip
:)))) jojo

Lyryk
24. 10. 2003
Dát tip
**

clovrdik
24. 10. 2003
Dát tip
pěkný hraní se slovy :-)

Indošek
24. 10. 2003
Dát tip
!!!T

3/5+T ...

drfaust
24. 10. 2003
Dát tip
:)))

Bobísek
24. 10. 2003
Dát tip
*

Bobísek
24. 10. 2003
Dát tip
*

ulita
24. 10. 2003
Dát tip
šmarjá Vio si to vůbec ty?

Vio
24. 10. 2003
Dát tip
... a kdo jiný?

djPes
24. 10. 2003
Dát tip
Vio, já měl radši, když jsi nepsal lyrykoviny, já vím, že se bavíš a hraješ si...ale pak ti jen trpně tleskám do louží šplíchaně

Vio
24. 10. 2003
Dát tip
djPes: ono to není o hraní, jak mi tu leckdo podsouvá... jde především o dosazování jiných a více významů... jistě, jde to i jinak a já se toho ortodoxně nedržím, ale někdy mi to vyhovuje takhle ;-)

djPes
24. 10. 2003
Dát tip
ale to dosazováni významů je hraní (jde asi o definice toho, co je hra),i když to myslíš smrtelně vážně. Že jde o více významů, o jejich hledání v tvém textu (krásný příklad za všechny jsou včelisti), nezpochybňuje asi nikdo, pochybuji, že by to někoho netrklo a přečet by to bez přemýšlení. Ale ruku na srdce, necítíš z toho, jak to napíšeš, Lyryka na sto honů? To není výpad proti němu, ani proti tobě, spíše naopak - kdybych vaši poezii nečetl či mne nezajímala, tak to přejdu mlčením. Jenže docela by se mi líbilo, kdybys našel sám sebe, svůj osobitý styl.

Vio
24. 10. 2003
Dát tip
Podívej, co je osobitý styl? Možná je to Lyrykovi vnějškově podobné, ale to, že používám některé prvky podobné jako on, neznamená, že píšu jako on a není to můj styl. To by každý od někoho opisoval...

blondýna
24. 10. 2003
Dát tip
myslím djPse, že se v tom moc pitváš; kdyby tady byl Vio znám víc touhle tvorbou, tak bys třeba tady vytýkal jinému autorovi, že se jeho věci podobají Viovým. trochu to tady sleduju, tenhle styl psaní; je tu víc lidí co píšou novotvary a pod. Bacil, Getren, Vio, Lyryk, je jich dost.a troufám si tvrdit, že ač na první pohled, ty věci spojuje podobnost, jsou každá naprosto jinde:-)

djPes
24. 10. 2003
Dát tip
ale taky opisujeme, jinak to ani nejde...jednoduse receno, kdyz tu basen nepodepises a das vedle ni lyrykovu, vetsina lidi si rekne, ze obe napsal stejny autor...jenze je to tvoje vec, nechci ti do ni mluvit, to ze ja mam rad svickovou jeste neznamena, ze ty ji musis varit, pokud mas radeji gulas

djPes
24. 10. 2003
Dát tip
pitvam se rad, blondyno, hlavne kdyz mam patologickou naladu. Jenze bud budu mlcet jak vetsina a jen hykat libi, tukat * nebo reknu svuj nazor. Ono novotvary se pisou v poezii i proze uz par stoleti, nemusi to byt jen nonsensova poezie ci surrealismus, kde se to jimi jen hemzi, a ta dila jsou vesmes zabavna a originalni. Totez bych si netroufl moc tvrdit o dilech lidi vcetne Lyryka, ktery prapor podobne psane poezie nese zde na Pismaku. Treba mne se nejvic Lyryk libi v poloze,kde se dokaze hlidat a drzet na uzde. Jenze uznavam, ze jinym ctenarum vyhovuje zase neco jineho.

Vio
24. 10. 2003
Dát tip
Je mi líto, že nepoznáš rozdíl, mezi Lyrykovou a mou básní jen na základě toho, že používáme oba novotvary ;-) Protože na tom to opravdu nestojí...

drfaust
24. 10. 2003
Dát tip
djPes: Vybral sis ale pouze jednu rovinu toho textu. Lyryk a Vio se třeba zásadně liší nádechem. Pro Lyryka je typická určitá potemělost a mystičnost, kterou ve Viových textech nenacházím. Lyryk mluví především k sobě. U Via nacházím určitým způsoem jakousi přírodnost podobnou až ročním obdobím. Vio, zdá se mi, mluví především extrovertně. Tím se od sebe odlišují dosti výrazně; natolik, že bych si právě tohle dovolil nazvat podpisem. Osobně nic proti novotvarům nemám. Dokonce bych řekl, že je laciné se do nich strefovat. Setkávám se s tím docela často... Jsou lidé tvrdící, že novotvar se musí ospravedlnit (tento názor jsme mohli zaslechonout například z úst bájného Borise Cveka). Jakoby novotvar byl z estetického hladiska méněcenný... Já ho považuji za oprávněný básnický prostředek. Samozřejmé ovšem je, že jeho působivost dosti záleží na kontextu... na způsobu užití. Množina novotvarů, které působí básnicky sami od sebe, se nekryje s množinou všech novotvarů. Můj názor.

Vio
24. 10. 2003
Dát tip
Mimochodem pro mě zcela netypicky jsem u této básně zaškrtnul jistou volbu, kterou si můžete přečíst pod nadpisem "Přidat vlastní názor - kritiku" ;-)

Bebitka
24. 10. 2003
Dát tip
nehluboce možná něgdy až per oral, jinak hvězdním a mizím***

djPes
24. 10. 2003
Dát tip
Novotvar není méněcený, drfauste, to už jsem naznačil v odpovědi blondýně. A už vůbec jsem proti ospravedlňování čehokoliv autorem, naopak, je jen na nás čtenářích, co vidíme a jak to vidíme a autor by si měl jen mnout ruce, že se někdo nad jeho textem zamyslí. Což samozřejmě málokterý udělá, každý je okamžitě ve své ješitnosti zraněn, domnívá se, že každé jeho dítě je geniální a pokud ho někdo kritizuje, je to přinejměnším podivín. Mám dojem, že Lyryk dost svých básní na Písmáku vymazal, ale i tak, pokud bych udělal pokus, že bych vybral třeba deset Lyrykových básni a k nim přidal tuto Viovu, vytiskl je na papír a dal nezávisle k posouzení třeba deseti literárním kritikům, dokázali by bez problému rozlišit, která báseň ji Viova? Jenže to je moc vědecké a suché, vím, čtenář je důležitý. Z tohoto hlediska jsem já špatně čtoucí se zvrhlým vkusem, protože mi už podobné básně jako tato padají do jediného koše mimo můj rozlišovací obzor potěchy z četby.

djPes
24. 10. 2003
Dát tip
Vio, není to jen na základě novotvarů, ale celkového ducha básně, i když můj názor určitě ovlivňují

Vio
24. 10. 2003
Dát tip
djPes... v pohodě... já se nebráním kritice... to je mylné to takhle vnímat... ani nepovažuji to dílo za genyjální ;-) jen myslím, že rozdíly mezi mým a Lyrykovým stylem patrné jsou a mám pocit, že je právě díky těm novotvarům nevidíš, jak si sám naznačil ;-)

djPes
24. 10. 2003
Dát tip
Vio, kdybys byl přesvědčený, že píšeš stejně jako Lyryk, byl by to průšvih, :-)

drfaust
24. 10. 2003
Dát tip
Nekomentuji. Restepkuji vaše názory a stojím si za svým:)

Vio
24. 10. 2003
Dát tip
Doktore, Keep it real! ;-) Restekp!

djPes
24. 10. 2003
Dát tip
Tak to má být, doktore :) Nejhorší jsou jen přikyvovači a trpaslíci. Jak se množí, víš.

Vio
24. 10. 2003
Dát tip
Bacim! A modří už vědí ;-)

Rozervanec
24. 10. 2003
Dát tip
hmmm.....ja to ctu odshora dolu a od sdola nahoru zprava do leva a zleva doprava a porad jaksi nic :c)) a taky sprechtim jen deutsch takze ty anglicke vsuvky jsou mi jaksi mimo..:c)) ale vio, jinak je to urcite nadherny mnohovyznam..:c)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru