Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Obed v destivy nedeli...

27. 10. 2003
25
0
3179
Autor
Andulka

       Prsi, fouka vitr, poslednim listum rostou kridla a pristavaji na kaluzich. Je sero, sychravo, posmourno…..a ja mam prazdnou lednici. Lakam sveho maleho : “Pojd, pujdeme nekam na obed. Treba na cinu…horkou polivku s morskymi potvurkami, krevety v ryzovem teste, krevety v knedlikach….a vsechno si budeme macet do palive krenove omacky, co nam bude stoupat do nosu a co mas tak rad.” Mam hlad a zacinaji se mi sbihat sliny.

“Ne, mami, dneska ne.”

“Tak pojd na sushi…”

“Mami, ja chci byt doma.”

“A co takhle k Italum…”

“Mami!..”

“Musime alespon nakoupit…”

“Tak jdi sama”

“Proc sama, ty jis taky. Vis jak se rika, ze bez prace nejsou kolace....a bylo by prece nefer, kdybych to odpracovala sama.

Neochotne souhlasi. “Mami, muzem se zastavit ve sportovnim?”

“Ne!”

“Mami, maji jersey na slevach….Marek jich ma plnou skrin…”

“Ty taky!”

“Ne, ja mam jenom ctyri.”

Automaticky zasunuje cd do prehravace. Autem se rozbusi rap, me to desne leze na nervy, ale s pokorou to polykam, protoze nechci byt jako moje maminka,

“Mami, poslouchej....oni nezpivaji sproste....oni rapuji basne.”

 

Zastavuje pred sportovnim. Maly si vybira jersey a prihazuje teplaky.

“No tak teplaky snad ne.”

“Proc, jsou teply a pohodlny…”

“Tvoje teplaky me stoji vic jak moje kalhoty….Vzdyt se na sebe podivej. Kalhoty v rozkroku, tricko ke kolenum, retez kolem krku….vypadas jak pimp. “

“Mami, to se dneska nosi. Vsichni to nosi, to vis, jsem uz teenager …ze mi oholis hlavu, az prijdu domu.”

“ No prave. Proc ti neni ukradeny co nosi ostatni? ….V patek si mi slibil vyluxovat a je nedele.”

“Ja vyluxuji…”

 

   Maly nanosil do kuchyne tasky plne jidla. Davam na stul cersvy italsky chleb, feta syr , modry syr ,olivovy olej a olivy. Doma je teploucko, v zaludku taky dobre….a vareni muze pockat do zitra. Janik odklizi talire ze stolu….”Mami , dostavam pusu na pusu, na tvare…..Podivej, uz jsem skoro velky jako ty…”…v ocich ma jiskricky a spokojene se usmiva.

 

    Vezmu jeho velke dlane do svych.....a chci mu rict, ze s nim zacina mavat puberta....a ze to je jedno z nejtezsich obdobi v zivote a ze mu mozek teprve dorusta a jakych potmesilosti a chyb jsem se dopustila ve sve vlastni puberte, ze bych ho pred vsim chtela uchranit....Vydrzim nerici nic a jenom doufam, ze kdykoliv me v zivote bude potrebovat, ze k sobe budeme mit blizko, tak jako ted.


Arien
16. 03. 2004
Dát tip
:)))

maia
14. 03. 2004
Dát tip
* no jasne, puberta. :-)

aaa_aaa
24. 02. 2004
Dát tip
tip tip :o)))

znám :o)) to stříhání hlav si už chlapci vyřídí mezi sebou navzájem...Jen vždycky nabádám našeho Honzu: když už se chceš odlišovat, tak počítej s tím, že se na tebe budou ti "šedí" dívat jako na exota. Musí taky něco být pod tím obalem...****

gASK
14. 12. 2003
Dát tip
Krásný:))) Hravě a příjemně sepsaná těžká pozice rodiče a na druhou stranu puberťáka..těším se na další předchozí povídečky:))) ***

Diana
13. 12. 2003
Dát tip
Fajn**

Aaria
11. 12. 2003
Dát tip
.-)))) Jsi zvláštní, hodná maminka:-)

Nejsem matka vůbec a všechny děti beru jako lidi, i pětiletej člověk má svou pravdu a mnohdy ji má větší, než dospělej. Ale když jsem slyšela, že maj na středních školách kuřárny, tak jsem s dojetím vzpomněla na naši třídní profesorku na gymplu, která na nás dohlížela i abychom nejedli k obědu nanuka a limonádu, ale poctibvě chodili na obědy. Prostě je to právě věk, kdy ten člověk potřebuje zostřenej dozor :-)

pozorovatel
23. 11. 2003
Dát tip
Já jsem asi nejspíš právě teď ten teenager, ale líbí se mi to. Citlivé. V rodině je asi nejdůležitější (samozřejmě po té lásce) důvěra(či víra, to je jedno) a dát svým blízkým najevo, že za nimi budeme stát, za jakýchkoliv okolnostech. S puberťáky se podle mě musí velmi opatrně, protože jsou v tomhle období velmi zranitelní až bych řekl přecitlivělí. Dokonce tak, že to na sobě ani nechtějí dát znát. Pak by jejich rodiče měli za nimi stát a sledovat jejich vývoj. Hlavně nedoporučuju přímé ovlivňování(co si mají oblíkat, s kým se kamarádit,...). Vhodnější je lehké popostrčení či navedení na tu správnou cestu. No, rodiče to maj´ těžký.

Já jak tak koukám dneska na děti vůbec, řikám si, jestli se to s těma právama nepřehání. A myslim to vážně. Měl by taky někdo učit ty děti, že přesto, že jsou v nějaký blbý pubertě, tak si nemůžou zdaleka dovolit všecko. A tak.....

pozorovatel
23. 11. 2003
Dát tip
No, všechno si dovolit nemůžou. S tim souhlasim. On si dovolit všecko nemůže vlastně nikdo. Já bych zas až tak nebral(a choval se podle toho) puberťáky jako děti, ale poloděti a polodospělí, což je možná ještě horší a těžší, ale je to tak. Že ty jsi také matka některýho z puberťáků? :))

geper
07. 11. 2003
Dát tip
Berzvadně s citem výstižný! Dávám s tipem!

vojtěch
02. 11. 2003
Dát tip
moc pěkné*

Mařka
01. 11. 2003
Dát tip
Fakt dobře napsané.*

Vinki
30. 10. 2003
Dát tip
Povidky normalne nectu, ale v Tvem pripade vzdu udelam vzjimku... Jsem rad, ze jsem si tohle dilko dal do kolonky "prectu si pozdeji"... je to moc pekny... Sice mam jeste nejaky cas, nez mi neco bude rikat "tati" (pokud se k necemu takovemu odhodlam :). Tohle je vazne moc pekne... *

Lakmus
30. 10. 2003
Dát tip
Moje hrubá chyba.

To je to nejkrásnější, co jsem od tebe četla!!!!! °°°°°°°°°°

Andulka
29. 10. 2003
Dát tip
Vazne? Ja se bala, ze to bude desne nudny...dik :-)

Neni to nudný, je to o životě, je to o lásce matky k synovi, o takový krásný lásce, která neškrtí, která nedusí, která jen je, aby se tomu malýmu ptáčátku, který si myslí, že už je velikej orel, aby se mu krásně a svobodně lítalo a aby nemělo strach, že si namele, protože i když si myslí, že je orel, občas se mu třepe v prsíčkách maličký srdíčko ptáčátka. Je to prostě krásný. Já nevim, jakou to má literární úroveň, znáš mě, ale dejchá to na mě tou.......láskou.....krucinál :-)))

Elyn
28. 10. 2003
Dát tip
:) Milý...a hezky napsaný..

Barbar
28. 10. 2003
Dát tip
No, proč ne? TIP* BARBAR

KPWD
27. 10. 2003
Dát tip
hodna maminka .), holt se to musi nak s tema potomkama vydrzet :o) ale horkou polivku s morskymi potvurkami bych urcite odmitnul :o)

zvedavec
27. 10. 2003
Dát tip
:-) a oholila si mu hlavu? tip

Kandelabr
27. 10. 2003
Dát tip
no jo...takové...maminkovské :)

Andulka
27. 10. 2003
Dát tip
..taky budes jednou otcem...:-)))..stejne je sranda, jak se jako pubertaci divame na sve vlastni rodice.....a pak jak se zase obracene nase deti divaji na nas...:-)

fungus2
27. 10. 2003
Dát tip
Jo, jo. Dobře napsané. TIP

StvN
27. 10. 2003
Dát tip
Napadly mě dvě věci. Že mě matka spíš nadává za to, že nejsem jako ostatní a že mi nezáleží na tom, jak se na mě dívaj. A druhá, že mám děsnej hlad. Jo, je to docela roztomilý.

Blackadder
27. 10. 2003
Dát tip
Je to takový hřejivý, roztomiloučký, hravoučký a hlavně ze života. "Posledním listům rostou křídla." - to je perfektní! Líbilo a dávám TIP.

Čiší z toho materstina. TIP za skvělý deštivonedělní oběd*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru