Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pohřeb III.

27. 10. 2003
15
2
4216

Tohle neni vůbec žádný dílo, jen jsem tak přemejšlela, že bych se s váma o tenhle zážitek měla podělit a zjistit, jestli tady vůbec ještě někdo funguje

 

Umřel nám Pepík. Měli jsme ho celkem rádi. Teda já moc ne, protože se mi pletl v kuchyni a musela jsem po něm uklízet. Ale manžel a dcera ho milovali. Jednoho dne si nepřišel pro jídlo, ani druhý den ne a třetí den se ani nepohnul.

     „Umřel nám Pepík!“ telefonovala jsem manželovi do práce a chodila okolo klece ve velké vzdálenosti. Manžel přišel večer a hned utíkal ke kleci. Otevřel ji a já jsem slyšela, jak vzlyká. Manžel, Pepík byl skutečně tuhý. Podívala jsem se na něj (na manžela) a viděla ho, jak stojí u lednice, drží Pepíka v dlani, hladí ho po ztuhlém tělíčku a usedavě pláče. Zastyděla jsem se. Musela jsem si položit otázku, co jsem to za člověka, když se mnou nehne smrt bytosti, která s námi tři roky bydlela. Rozplakala jsem se taky. Můj optimistický manžel se domníval, že pláču nad ztrátou milovaného pískomila, sedl si vedle mě a plakali jsme oba, manžel se zvířátkem v náručí.

     Když jsme se zklidnili, začali jsme řešit problém Pohřeb. Zpopelnění nás ani nenapadlo, nemyslím, že Pepík by byl v Klubu přátel žehu. Pohřbíme ho tedy, to bylo jasné, ovšem jasné nebylo, kdy, jak a kde. Problém byl hlavně v tom, že Pepík byl zvířátko naší dcery, bez ní jsme ho pohřbít nemohli, jenže dcera byla na táboře a měla se vrátit v pátek. Byla středa. Řešení bylo nasnadě – mrazák. Ó Bože! Jak jsem byla vděčná, že máme prázdnou lednici! Těžko jsem si dovedla představit, že vyndavám maso z mrazáku, kde spí věčným spánkem pískomil, byť náš a milován. Vyndala jsem tedy s velkou lítostí svou nejlepší plastovou krabici, nejlépe těsnila totiž, do ní manžel Pepíka opatrně vložil a zasunuli jsme ji do mrazicího boxu.

     V pátek večer přijela dcera. Posadila jsem ji do křesla a velmi opatrně jsem jí sdělila, že Pepík umřel. Začala usedavě plakat, bylo mi jí líto, z očí se jí koulely obrovské slzy a ona se je snažila polykat, styděla se za ten pláč. Vzala jsem jí do náručí a potichu jsem na ní mluvila: „Jen se vyplakej, my jsme s tatínkem taky brečeli, za to se nemusíš stydět. A Pepíka ti nemusí bejt líto, žil s náma dlouho, takže byl asi šťastnej. Viděla jsi ty pískomily v ZOO, jak měli malý terárko, Pepík si lítal po kuchyni a do klece chodil jen jíst a jen, když chtěl, i po bytě se probíhal, knížky si okusoval, byl to šťastnej a svobodnej pískomil.“ Mluvila jsem dlouho, dcera se pomalu uklidnila, hltala moje slova a slzy přestaly téct. Potom projevila přání Pepíka vidět. Tatínek nebyl doma a tak jsem jen vyndala velmi opatrně krabici z mrazáku a ukázala jsem jí ho jen přes tu umělou hmotu a vůbec mě nenapadlo krabici otevřít, natož ho z ní vyndat. Hladila plast v místech, kde měl Pepík hřbet, hlavičku, ocásek a byla smutná. Slíbila jsem jí, že hned ráno půjdeme do třešňovky a Pepíkovi uděláme hrobeček. Vzali jsme kámen, který měl Pepík v kleci a který jsme mu vylovili v rybníce a gutou jsme na něj napsali: Pepík, květen 2000 – září 2003 a tím jsme z něj vyrobily kámen náhrobní a šly jsme spát.

     Ráno nás vzbudil manžel s lopatkou v ruce jedné a s Pepíkem v krabici ruce druhé a navíc nám s radostí sdělil, že Pepíka pohřbíme v jeho dřevěné prolézačce, kterou měl rád, protože (a proto) ji nerozkousal. A tak náš smuteční průvod vyrazil k lesu. Bylo krásně, sluníčko hřálo a procházka byla fajn. V třešňovce jsme našli místo, kde se bude Pepíkovi jistě líbit, pod bukem a nedaleko starého suchého kmene, takže ho jistě najdeme. Manžel začal kopat, šlo to těžko, žádná hlína, jen suchý, tvrdý prach. Nicméně, podařilo se. Otevřeli jsme krabici, vyndali Pepíka a zjistili, že je zmrzlý a do prolézačky nejde nacpat. Navrhla jsem pohřbít ho tedy bez rakve, ale můj návrh neprošel. Usedli jsme tedy pod buk a čekali, až Pepík rozmrzne a narovná nožičky. Seděli jsme proti sobě v trojúhelníku a povídali jsme si o tom, jak byl Pepík roztomilý, jaká měl krásná očička, jak si chodil jíst do jednoho rohu a vyměšovat do druhého rohu, jak skákal a běhal a jak to byl, zkrátka, nejlepší pískomil na světě. Manžel s dcerou si ho předávali, hladili ho, prohlíželi si ho a loučili se s ním. V podstatě nikdy si s ním dcera tolik nepohrála, Pepík byl plachý a nedal se chytit do ruky. Když tedy zvířátko povolilo natolik, že se dalo nacpat do rakvičky, zakopali jsme ho, postáli ještě chvilku nad hrobečkem, na který jsme položili popsaný kámen a odešli domů. Pohřeb se vydařil, rozloučili jsme se Pepíkem důstojně a rádi na něj budeme vzpomínat. A teď si koupíme myši.


2 názory

Rani
23. 03. 2009
Dát tip
joooj.... dcérke pred pár týždňami umrel vtáčik... plakala chúďa týždeň....

já už se teď těšim na pohřeb těch dvou pitomců, co je máme teď! A už nikdy nechci hloupý křečky! Pískomil je zlatý zvířátko!

gASK
05. 01. 2004
Dát tip
Je to podobný osmákovi? Ty jsou skvělí.... Dobrý jsou taky krysy;) Nebo potkani, to je celkem jedno.... Nejlepší jsou ale kočky:))) Bez debat...

kočku mít doma nemůžeme, když bydlíme v paneláku a máme koženou sedačku :-))) Jo, pískomil je takovej malinkatej osmák :-)

gASK
05. 01. 2004
Dát tip
A proč ne? To je nejelepší brousítko, víš jakou by měla kočička radost?:))) Kočku můžeš mít všude, to je právě jedna z jejich nejlepších vlastností. Celej panelák si ji oblíbí a bude ji dávat taková krásná jména, jako třeba "Huš!", "Jedešpotvoro!", "Codělášvtomjídle!" a podobně...;)

Dostala jsem krásný koťátko loni (předloni), když jsem byla v JČ :-) ale když jsem přišla o motorest, tak jsem ho musela dát pryč :-(

gASK
05. 01. 2004
Dát tip
Máš koukám zajímavou minulost:))) My jsme měli za ta léta desítky koček a já se je díky tomu naučil znát a milovat....ono s nima ani nic jinýho dělat nejde;)

Zajímavá minulost,. že jsem měla kotě? :-))))) neboj, dala jsem ho holce, která ho milovala a rozmazlovala, až jsem měla vztek, já ho učila, aby bylo šelma a ona potom polštář .-)))

gASK
05. 01. 2004
Dát tip
Jó kdybys chtěla šelmu, znám jednu kočku co má vážně šelmovský koťata...ale do bytu se nehodí:(.... No jasně, zajímavý je to kotě...kdepa nějakej motorest;)

kotě bylo fajn. A bylo určený na lov. A tak jsem ho učila lovit, víš. Aby vědělo, že to jídlo jen tak nedostane :-) taky jsem ho učila, že skákat z vejšky smí, když nemá klíční kosti a že může úplně všude lezt, akorát ne do kuchyně :-) no prostě se jmenovalo Elsa a mělo bejt lvice :-))) Motorest zajímavej byl, ještě nepřebolel :-) jako Elsa .-)

gASK
05. 01. 2004
Dát tip
Motorest se taky jmenoval Elsa?;) Takový koťata jsou nejlepší, takový ty, jak ty říkáš, polštáře, ty jsou k ničemu:)))

Ale ne, ale Elsa taky nepřebolela, stejská se mi po ní :-) No já právě vim, ale ona byla i sladká :-) třeba když mi vyšla ráno naproti z košíku na těch vratkých nožičkách a já jak jsem byla rozespalá, tak jsem jí jen překročila a šla jsem dál a ona se neotočila celá, jen tu hlavu za mnou a brečela :-) a nebo když jí děti dali nějaký vitamínový bonbóny a ona dostala sračku a brečela jak ji bříško bolelo a potom ještě když jsem jí pod vodovodem myla pokakanej zadeček, jak roztáhla ty drápky, jako ty kočky v kreslenejch filmech :-)

gASK
05. 01. 2004
Dát tip
Však já vim, my jsme si užili koťátek:) Ještě lepší je, když těch koťat je třeba pět, jak se navzájem melou a kočkujou a všechny putujou po zahradě a když se vypravíš zachraňovat jedno, ostatní zalezou do těch nejmenších škvírek a mňoukaj jak o život:))) A ono i když vyrostou, je to ztělesněná elegance:) A když ti takový velký "koťátko" zatne při hře drápky do ruky, nosíš obvazy ještě čtrnáct dní;)))

to mi povídej, ono i to maličký koťátko když zatne, tak to bolí, byla jsem celá poškrábaná furt :-))) hlavně v obličeji, protože jsem si s nim chtěla povídat a mazlit se :-)))))

gASK
05. 01. 2004
Dát tip
Od těch malejch jsou to jen takový šrámky...já měl furt něco na rukách - v zimě sníh a led, v létě šmír z kola, na podzim černo od ořechů a na jaře šrámy a jizvy od koťat:)))

jé, to je hezký, to bys měl zpracovat! :-)

gASK
05. 01. 2004
Dát tip
:))) Uvidíme, to by mohlo jít....

gASK
04. 01. 2004
Dát tip
Jůů, proud vzpomínek, myšlenek a emocí..to já nejraději:) A tohle je mi blízké, měli jsme za mnoho let mnoho koček a jen o něco méně křečků a spousta jich pošla a byla pohřbena, jen asi ne takto:) ***

RadeX
12. 11. 2003
Dát tip
Hezky napsané. Místy dojemné, místy moudré a místy legrační. Prostě FAJN! :-) Tip.

ď :-)

yoyo
02. 11. 2003
Dát tip
ach jo.

jiřík: Já vim, proto ty určený oslavy odmítám :-) yoyo: ach jojo :-)))))

j_i_r_i_k
30. 10. 2003
Dát tip
Hester: Ahá, to není ta Kedlub? To je docela diskriminující, mít dvě oblíbená jména pro toho a žádné pro tu :(... Ale Hanička je krásné jméno, ještě že zbylo :)... cekanka: Jakápak pomsta? Však máš krásné vznešené jméno, taky bych chtěl být Renata, kdyby se na mě pak lidi nedívali trochu divně (tak je to i s mým přáním nosit dlouhou sukni :))) )...

Kdybys byl formát, nosil bys ji a nechal by sis řikat Renato, když se ti to tak děsně líbí. Já nesnášim sukně i jméno, ono totiž Renata tak úplně nejsem, ještě jsem svátek neměla. Mimochodem, jak to, žes mi k němu negratuloval?????

j_i_r_i_k
30. 10. 2003
Dát tip
Nooo, tos me odhalila - vis, nepral jsem Ti zrejme proto, ze jen tak nekomu nepreju... Abych to vysvetlil, poprat znamena predem zjistit, ze ma nekdo svatek - no a to je zasadni problem, kdyz to zjistim moc predem (treba tyden), tak to zase zapomenu, kdyz to zjistim pozde, tak uz je to na nic, prat zpetne je hloupe... Cili k tomu, abych nekomu popral k svatku, je nutne, abych se behem vhodnych peti az tri dnu podival nekam, kde bude napsano, ze za pet az tri dny ma ten a ten (ci ta a ta) svatek... A to je proste jev s tak malou pravdepodobnosti, ze se obcas stava, ze nekomu nepopreju (no dobre, stava se to casto)... Tak, uz je to jasne nebo jeste jednou? :) Jo a format proste nejsem :)...

Gagarin
30. 10. 2003
Dát tip
Jo docela hezky napsane. Takovy solidni styl. Piskomila je mi lito, ale kazdy jednou umre

No jo, pořídíme si slona, ten umře až po nás :-)))))

Jiřík: Já taky ne, na svátky kašlu z vysoka a ani k narozeninám nepřeju, taky mi to nepřijde, jako zásluha. Když chci dát někomu dárek, tak mu ho dám a přeju každýmu pořád všecko dobrý :-)))

j_i_r_i_k
30. 10. 2003
Dát tip
cekanka: Jo jo, krásný to názor :)... Možná by se k narozkám mělo přát rodičům oslavence, přecejen je to spíše jejich zásluha - ale nějak nevidím, proč když má třeba někdo padesátiny, tak čím je tak strašně významné, že je na světě 18262.5 dní (plus minus půl dne) :)...

lidi to slavěj, protože se prostě chtěj sejít, podrbat a nažrat a opít. To je celý :-)

j_i_r_i_k
30. 10. 2003
Dát tip
Hmmm, je to smutný svět, v němž lidé potřebují záminku, aby se sešli... Když se chci s někým sejít, sejdu se s ním...

guy
29. 10. 2003
Dát tip
Pískomila sme neměli žádnýho, ale křečků hodně, všelijakejch, hladkejch, džungarskejch, angorskejch ... holky i kluky ... a většina jich byla křesťanů, protože na hrobečky dostávali křížky ... poslední byl Bobík *

j_i_r_i_k
29. 10. 2003
Dát tip
DW: Děda? Hmmm, by mě celkem zajímalo, proč v té Tvé představě tedy na pátém řádku běží manžel ke kleci (a čekanka na čtvrtém kolem klece chodila ve velké vzdálenosti) - to je asi první moment, po němž je (IMHO) zřejmé, že se jedná o zvířátko - faktem je, že já sázel na papouška :)... Hester: A Ty jsi Kedlub nebo Pepík? :))) Nebo nejsi živá? čekanka: ... A jak tam tak plakali, pár metrů od nich šli mladí milenci, šťastni ve své vzájemnosti, lhostejní ke smutkům okolního světa - a byli krásní v té lhostejnosti, neboť tato není krutá, jsa prostředkem k naplnění... A v těch chvílích také v nemocnici za kopcem zemřel Franta Růžička, milý starý pán, pro něhož nikdo nebude tolik truchlit, nemá, kdo by pro něj truchlil, snad proto, že nežil v kleci, ale podle svého... A nastal večer a šero přikrylo smutky, přítomný pro pískomila i nepřítomný pro člověka - a kdyby někdo viděl obě události zároveň, pak jeho smutek by neodplavily slzy národů, žádné šero by jej nepřikrylo, z tohoto smutku zrodila by se pravda, zrodilo by se poznání... Ale nebyl nikdo, kdo by obsáhl události onoho dne, proto se lidé dál pachtí ve velkém soukolí, aniž by viděli, že jsou jeho částí - jak směšné je ozubené kolečko, jež si myslí, že hýbe světem...

StvN
29. 10. 2003
Dát tip
Tak trochu suché konstatování. Pro mě docela zdlouhavé. Když mě umřel křeček, tak jsem ho hodil do popelnice. Terárko jsem taky vyhodil, protože tam ležel trochu dlouho. Byl dost nafouklej a po nějaký době mi došlo, že chybí i jeho manželka. No, kdo ví co spolu prováděli.

Jé, překvapení, vís tu je! :-))) Děkuju vám všem za to, že tu jste a že fungujete, to mě postavilo na nohy, hned vám sem fláknu nějakou novou taškařici a jo, to mělo bejt pro zasmání :-))) když si vzpomenu, jak jsme seděli pod tim bukem, tak se směju ještě teď :-)

Hester
29. 10. 2003
Dát tip
Jiriku, já jsem prej měla bejt Ládík, no a když už jsem se vylíhla v holčičí podobě, tak na mě ten Kedlub nepasoval, tak jsem holt po máti ta Hanička, co zbyla :-)

Jé, já měla bejt Péťa! A když jsem nebyla, tak se mi pomstili.....

Marthin
28. 10. 2003
Dát tip
Výborná věc..:-)))

Raspberryk
28. 10. 2003
Dát tip
Je to pěkný, jednou jsem pohřbila papouška, ale byla jsem na to sama, 15-letá, bylo to mnohem smutnější...

parallelka
28. 10. 2003
Dát tip
Žíně... musím s tebou souhlasit...působíto na mě prostě komicky...nejspíš to bude tím,že mě se to netýkalo,...snad to nebude znít morbidně,,,ale opravdu jsem se u toho nasmála...jinak si nemůžu pomoct,ale dávám tip*

KayTee
28. 10. 2003
Dát tip
;o) mě to docela chytlo *

Hester
28. 10. 2003
Dát tip
Tradičně dobře napsaný. * A nemůžu si pomoct, vybalím historku. Umřel nám andulák, taky Pepík (u nás všechno živé vždycky bylo Pepík nebo Kedlub). Všichni jsme ho obrečeli a jeli jsme ho pohřbít na zahrádku. Rodina nebyla kompletní, protože můj bráška (mimochodem Pepík - jméno Kedlub bylo pro chlapečka přece jen trošku nevhodný) byl taky někde v pionýráku, ale mrazák nás prostě nenapad, tak se to odbylo okamžitě. A když jsme jeli ze zahrádky, z ptačího pohřbu, stavili jsme se u příbuzných. Jejich dceři bylo tehdy asi osm, a, no... moc nepobrala. Poslouchala, jak se máma plačtivě svěřuje, že nám umřel Pepíček, a pronesla: Tak už ti, teto, zbyla jenom Hanička...

Hester, ;-)

Jsi zpět, je to fajn. Už z první věty na mě dýchla neosobitost. Umřel nám Pepík a co jako? ;-) Nějak jsem ve čtvrtce příběhu o Pohřebu brala za skutečnost, že ten, kdo umřel, byl děda. Mno, bylo by to zajímavé...a myslím si, že anii né moc vytvořené fantazií. Jenže mě zasekl ten mrazák, kam jste to zvířátko (pro mě ještě dědečka) vkládali, představovala jsem si, jak jste ho tam asi rovnali...né, nejsem morbidní... Takže...za tvůj styl po dlouhé době dávám tip.

Andulka
27. 10. 2003
Dát tip
hm...taky jsem organizovala nekolik pohrbu krecku....po tretim jsem se schodli, ze zkratka uz zadny zviratko mucit nebudeme...:-)

Žíně
27. 10. 2003
Dát tip
Nevím proč, ale mě to přišlo jako docela humorná historka. Omlouvám se pozůstalým, ale docela jsem se při tom řehtal.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru