Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zamyšlení nad moderní hrou

29. 10. 2003
1
0
2047
Autor
Majkika

Zamyšlení nad moderní hrou

               ( studentské představení )

 

 

Milí zlatí,

nezlobte se na mě,že kritizuji,

ale kritika je kořením úspěchu a

blínem pokoření..

Dnes jsem shlédla studentské divadelní představení.Trvalo sice  pouhých 20minut,ale mohu směle tvrdit,že byly nejdelší v mém životě.

herci - dva muži,jedna žena.

Jen jsem nepostřehla,jaké že to mají hrát role.

Ona - mladá,půvabná a roztažená,plazící se po obou hercích,nabízeje kávu.Žlutou.

ON - mladý,pohledný,kouřící....smoukie.S jistou zálibou vydechovat kouř přímo do očí svých kolegů- hnis,sval....s opileckou chůzí.

       V této chvíli jsem již věděla,že jsem šlápla vedle.Kéž bych u sebe nosila hodinky.Kdy to utrpení skončí?

Třeba je chyba ve mě?A doufaje,že snad procitnu z toho snění,snažila jsem se zapojit veškerou svou fantazii, - kéž bych v sobě měla aspoň sklenku vína,třeba by mi to pak něco říkalo?Být v opojení - snad opilá v představách bych pochopila to zřízené představení.

A nejlepší nakonec..

On Druhý artista - starší,zpocený,v díře - celým dílem si své rány líže a heká.

Kdy už to skončí?

Tma!Ticho!

TeĎ - tleskají...ač nevím čemu!

Pozvednu ruce a automatizuji pohyb horních končetin.V divadle se tleská,vyvstane mi na mysli.

 

 A tak sedím doma na židli a ukusuji chléb s cibuločesnekovou pomazánkou,popíjím čaj a říkám si :

,,Kdyby si tam pozval dekadenty nebo moderní básníky,ti by tleskali!!Ale my?Normální lidi?Kde máme hledat tu spojitost umělce vysoce převyšujícího realitu našeho chápání?"

Jak říká náš profesor somatologie:

,,Jednou z poruch mozku je i vada řeči.Narušením Wernikerova centra řeči,tedy temenního laloku dojde k poruše senzorické funkce dávající informace motorickému centru.Při poruše dotyčný nedovede provést výběr vhodných slov.Postižený správně artikuluje,ale mluví nesmysli,jak  by psal moderní básně.

 

A můj názor?

Bude -li budoucnost  divadelních představení v rukou řečených umělců,či spíše autorů a páně režiséra,kéž raděj dojdeme všichni do stavu afasie...


Majkika
20. 11. 2003
Dát tip
Byla to první hra,která se hrála v rámci divadelního festivalu Jamu v divadle Husa na provázku

Bacil
10. 11. 2003
Dát tip
Kdo tu odpískává komplet alternativu? Nevím, kde to čteš, myslím, že to tu nikdo nenapsal. Já osobně jsem reagoval na to, že občas si někteří mladí myslí, že když je to alternativa, tak už je to zákonitě dobré. Dělat z moderny něco automaticky pozitivního je blbost, zvlášť když ta moderna nahrazuje umění a znalost řemesla: cosi z klasické řemeslné dovednosti je vždycky potřeba. Je na druhé straně evidentní, že klasické i alternativní divadlo může být i dobré, i špatné. Majkika neuvedla název díla prostě proto, že jí šlo o popis obecnějšího jevu, na tom nevidím nic zlého, beztak by konkrétní název nikomu nic neřekl. Dobrému (klasickému i alternativnímu) divadlo zdar!

tloudev
09. 11. 2003
Dát tip
jste opravdu genitalni, pismacci nasi hnidopysni... na zaklade jedne subjektivne debilni hry dokazete zdrbnout moderni divadlo. Oooo, jak jste vsichni skveli. Neuvest ani nazev, ani misto konani ani nic, jen ze "jsem byla v divadle a bylo to spatny" na zaklade cehoz tady banda prdelnich alpinistu odpiska komplet alternativu.. autorka ma zjevne duvody proc nazev hry neuvadi... ZJEVNE SI DELAS PRDEL! nevidim ani jeden duvod proc neuvest nazev! kdyz jsou tak zjevne, ven s nima! nebo zeby zase hovno? asi jsi vopravdu stara :-( na kadrovym oddeleni by z tebe mohli mit vitr...

Majkika
05. 11. 2003
Dát tip
Autorka má zjevné důvody,proč název hry neuvádí.. Ale za tu opravu děkuji..jsem dislektik,takže pokud mám v textu pouze jednu dvě chyby mohu směle hovořit o úspěchu..PS:Pětadvacet mi ještě nebylo a vodu,ať už obecnou či soukromou nemám ráda,jde- li o čvachtání...

Musil
05. 11. 2003
Dát tip
Majkiko, co se týče opravy - ráda se stalo :o) To o těch 25 letech byla odpověď pro Mezkovou.

Musil - to nebylo o pravopisných chybách..doufám, že nejsi jeden z těch suchopárných rádo-by intelektuálů..takových tu je a nemáme je tu rádi..

Musil
04. 11. 2003
Dát tip
Mezková - tvoje tvrzení, že to není o pravopisných chybách jaksi neobstojí, protože pravopis včetně přechodníků se probírá na základní škole. Netvrdím, že není možné udělat pravopisnou chybu, což je v tomto případě zjevné, i já někdy chybuji, ale pak jsem vděčný, že mě na ni někdo upozorní a rychle si ji opravím. Jestli jsem, nebo nejsem suchopárný rádo-by intelektuál, tak na to si musíš přijít sama při čtení mé tvorby. Pokud přece jen budu zařazen do takové oblasti, pak mi vůbec nebude vadit, že mě nemají rádi 25letí rádo-by studenti, kteří nezvládli ani učivo základní školy. K obsahu této kritiky také nelze nic říct, protože je to jen obecné plácnutí do vody, autorka neuvádí žádné údaje o zhlédnuté hře - takže k čemu se vyjadřovat. Pa.

Musil
01. 11. 2003
Dát tip
Nemám k tomuto textu žádný názor, až na to, že by sis měla opravit "shlédla" na "zhlédla" a ona: "nabízejíc". Dál už jsem nečetl, promiň.

Majkika
30. 10. 2003
Dát tip
Taky jsem si říkala,že jsem si až příliš navykla na klasiku...ale ti staří to uměli roztočit,co? Takovej miláček Shakespeare nebo Dickens..to je jiný kafčo. Asi jsme příliš staří,abycom chápali tu omladinu.A to je mi teprvá dvaadvacet :o)

Bacil
30. 10. 2003
Dát tip
No jo, stařenko :-)) ale máš velký kus pravdy, Majkíííííííí

Cavalera
29. 10. 2003
Dát tip
no jo .. moderní umění ... lidi nemaj práci a tak jsou umělci:-))) .. ale nechoďme tak daleko .. jistí vrchnií představitelé tohoto serveru zastávají názor, že i písmeno je literárním dílem ... proč ne ... (nemyslel jsem nejvrchnějšího:-) ...¨

StvN
29. 10. 2003
Dát tip
Taky jsem viděl kus jednoho "uměleckého" představení. Spočívalo ve hlemýždím pohybu dvou žen, které zpočátku ležely na zemi. Zvedaly se, následně proplétaly. Jako ve zpomaleném filmu a navíc se celé klepaly. Oblečeny byly spoře. Přišlo mi to k smíchu stejně jako kamarádovi, který tam byl náhodou se mnou. Řezali jsme se tomu asi pět minut a pak jsme odešli, protože si nás nikdo nevšímal. Když do divadla, tak na kalsiku. Žádný experimenty.

Kytiii
29. 10. 2003
Dát tip
souhlasím StvN... moje hrozivá zkušenost: Se školou na představení 9životů... tři kocouři a roztoužená kočka... ani jedno slovo, jen prsk, prsk... šuk šuk... asi i profesorky byly zaskočené :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru