Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

V rôznych svetoch

06. 11. 2003
5
1
1602
Autor
zvedavec

hodnotím, často nechápem; v čom ja vidím krásu, druhému je nepekné...prečo? a skade sú často tak rozdielne naše názory?

V rôznych svetoch

 

 

 

Pán Červený žil v Červenom svete a videl len rôzne odtiene červenej.

Pán Zelený prechádzal zeleným životom v Zelenom svete - osud mu doprial zachytávať len rôzne odtiene farby zelenej.

 

A potom prišiel Fotograf, uchvátený pestrým svetom a v ňom i farebnými postavičkami pána Červeného a Zeleného.

 

A urobil snímok: V spleti farieb, tvarov, gest a obrazov - vo chvíli, keď pán Červený s krvavou dýkou v ruke skolil Červeného medveďa - a navždy zachytil tiež pána Zeleného, ktorý sa prežiarený úsmevom a s roztvorenou náručou chystal privinúť na hruď svoje malé Zelené dieťa. Na snímku bolo ešte i mnoho iného, mestá, komíny továrne, pestré kvety, motýle - ibaže všetko v tých ostatných farbách, len nie v červenej, ani v zelenej.

 

Obraz sa vydaril. Každému mal čo povedať.

 

Obletel svet. Dokonca rôzne svety. Aj ten čisto červený a tiež naprosto zelený.

 

Keď na obraz hľadel Človek z nášho pestrého sveta, videl všetko. (Vlastne, len to, čo my vidíme.) Mestá, továrne, kvety i motýle, pána Červeného i pána Zeleného. A vyvolával záplavu najrôznejších pocitov.

 

V Červenom svete obraz vyvolával pocity bojové, pocity triumfu...a niekto prežíval i pocity skoleného medveďa. Hoci... V Zelenom svete zelení ľudkovia - hľadiac na obraz - prežívali zážitok lásky, prijatia, stretnutia...

 

ale veď: mohlo to byť ináč?


1 názor

Liso
18. 11. 2003
Dát tip
A akej farby je bolest? :-) Je ina ak je zelena a ina ak je cervena?

zvedavec
18. 11. 2003
Dát tip
Nie je (asi) iná, ale červenú bolesť asi zelení nechápu. A naopak. Prečo nechápem konanie niekoho? Asi nechápem jeho bolesť. Nedochádza mi to.

Mishulda
09. 11. 2003
Dát tip
U pana červeného by nemusel být jen boj, ale i láska... No to nic trochu jsem se zamyslela:) Je to fakt pěkný!!! Tip!!!

zvedavec
08. 11. 2003
Dát tip
No, milá Don´t Worry, vidím, že i ja to vidím jednofarebne :-))) Zaujímavá reakcia! ďakujem všetkým, čo si dali tú námahu a čítali ...

Je to dobré. Včera nám ve škole říkali.: Češi mají modré brýle, všechno, na co se dívají, vidí modře. Každý předmět, který uchopí mají zkreslený brýlemi. Japonci zase mají žluté brýle. Dělají vše tak, aby brýle nemuseli sundávat. Vše vidí přes žlutou barvu brýlí. Jednou jel Čech do Japonska. Přijel zpět k nám a věděl, že je odborník na japonskou kulturu, žil tam, věděl, jaké jsou kulturní zvyklosti. Věděl, že jejich barva slunečních brýlí je zelená... Jsem asi trochu víc jinde, ale přesto jsem takto musela reagovat na tvé dílo.

zeleňáč
06. 11. 2003
Dát tip
hezký (jasně že to mohlo být jinak, třeba v zeleném světě nějaký zelenáč se dravě živil zelenými rostlinkami a přitom v červeném světě ... červení lidičkové s mírem v očích ...cokoliv hezkého si teď může kdokoliv domyslet :-)))

Rowenna
06. 11. 2003
Dát tip
Tak to jsi mě dostala. Výborná úvaha. :-)

beda
06. 11. 2003
Dát tip
Brýle Mámení. Jedny červené druhé zelené. Jen srdce vidí tak jak je. :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru