Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ŠTĚDROVEČERNÍ VEČERĚ

Výběr: So_what, Lucie_Plocová, a2a2a, , vesuvanka
23. 12. 2005
9
0
3534
Autor
fungus2

PŘEJI VŠEM ŠŤASNÉ A VESELÉ VÁNOCE.

Lehce třepotající plamínek svíčky ozařoval místnost, ve které probíhala zrovna štědrovečerní večere. Do cinkaní příborů se tu a tam ozvalo mlaskání, které ho byl příčinou Roman. Jeho manželka Jana si ho změřila ostrým pohledem a pod stolem ho lehce kopla do nohy. Přitom se jí však vyzula pantofle. On se na ní nechápavě podíval, zatím co ona pravou nohou šmátrala po podlaze a snažila se najít onen pantofel.

„Proč mi pořád kopeš do nohy?“ zeptal se jí polohlasně Roman.

„Hledám pantofli,“ odvětila mu.

„Tak si neměla do mne kopat.“

„Radši se podívej kde je.“

„To mám jako vlízt pod stůl?“ zeptal se překvapeně.

„Tomáši,  podívej se pod stůl. Někde tam bude moje pantofle,“ řekla synovi a ten vklouzl pod stůl. Přitom se však zachytl konce ubrusu, který se okamžitě dal do pohybu.

„Netahej za ten ubrus!“ vykřikla a rukama pohotově zachytila talíř, který se přibližoval k okraji stolu.

Vedle sedící děda byl v zachytávání svého talíře pomalejší a vzápětí mu spadl do klína. Hned se pokusil vstát, ale stehny se praštil o velký šuplík pod deskou stolu. A protože si přitom posunul židli, tak si sedl vzápětí na její okraj a po něm sklouzl na podlahu.

„Ty jsi nemehlo!“ ozvala se babička.

„Pozor svíčka!“ vyjekla Jana při pohledu na stojan na němž byla svíčka, která na ubrusu byla také v pohybu a ocitla se náhle u vázy, ve které  byla velká kytka. Její plamínek hned olízl horní část kytky. Roman se za stolem pohotově nadzvedl a natáhl obě ruce ke stojanu se svíčkou. Přitom levou rukou vrazil do postavené láhve piva, které bylo otevřené. Láhev se zakymácela a spadla bokem na sváteční ubrus, který se u její hrdla hned barvil vylitým pivem.

„Co děláš!“ vykřikla Jana a třeštila oči, přičemž střídavě hleděla na pomalu kutálející se láhve a planoucí kytku.

„Já nemám čtyři ruce!“ vyhrkl Roman, jehož štvalo rozlité pivo po stole. Ve stejný okamžik se zvedla babička a iniciativně se chopila vázy s hořící kytkou. Přitom bokem vázy zavadila o svíčku ve stojanu a ta z něho spadla na ubrus. Mezitím se láhev piva dokutálela k samotnému okraji stolu a stále tekoucí pivo začalo dopadat na podlahu. Tomáš zrovna v tom místě vylézal a byl překvapen, co to na něho od z hora teče. Vzápětí mu dopadla láhev na hlavu, načež se mu zablesklo před očima.

„Dělej! Has!“ ječela Jana na Romana, který užasle zíral na vzplanutý ubrus a poté popadl prostírání, co měl pod talířem. Tím pak začal mlátit, jenže to vzápětí také začalo hořet.

„Přines vodu!“ zařvala na něho Jana a on i s tím hořícím prostíráním v rukou rychle vykročil od stolu. Ve stejný okamžik šlápl Romanovi na ruku a ten zařval, přičemž o něho zakopl. Současně s tím kolem stolu rychle šla babička, která držela v rukách vázu, v niž stále hořela kytka. Děda, který zrovna po čtyřech lezl z pod stolu a přitom se hlavou praštil o šuplík, se pro ní stál nepřekročitelnou překážkou. V následující vteřině pocítil její váhu na svých zádech a také vázu na hlavě. Jana se v posledním okamžiku  snažila babičku zachytit, ale i ona byla stažena k podlaze, na které se poté nacházelo pět nadávajících postav. Oheň se mezitím na stole rozšířil a jeho následné hašení definitivně vzalo všem chuť na pokračování ve štědrovečerní večeři. A bytem se šířilo něco mnohem silnějšího, než zápach zapáleného Františka.

 

 


fungus2
20. 01. 2006
Dát tip
Určitě by se pobavil.

andromeda
20. 01. 2006
Dát tip
to je dobře..........měj se...

andromeda
20. 01. 2006
Dát tip
TIP TIP TIP!!!!!!!!!!!!!!!! Sranda....

fungus2
20. 01. 2006
Dát tip
Díkas!! Když jsem tuhle povídku psal, tak mne nenapadlo, že se bude tolil líbit.

andromeda
20. 01. 2006
Dát tip
nejvíc mě rozesmál ten děda...jako když to vidím...piš dál.....

fungus2
20. 01. 2006
Dát tip
Při psaní jsem si vzpoměl na svého dědu o)))

andromeda
20. 01. 2006
Dát tip
teď jde o to, jestli by se při čtení bavil - nebo urazil...(třeba to s tím talířem-že je pomalejší)...

pekylau
23. 12. 2005
Dát tip
Mám upito několik deci. Nevím kdo komu šlápl na nohu, ale moc jem se zasmál. Tip.

So_what
23. 12. 2005
Dát tip
vánoce!

Výborná psaná groteska!!! Ještě teď se musím smát :-))) tip

a2a2a
23. 12. 2005
Dát tip
nejprve Ježíška - t a v a navíc : Radkovi Ráno jsem ti slíbil zlaté prasátko když budeš držet půst Večer tam nebylo Zato hvězd byly tisíce a každá se chtěla přiblížit ************************************ Milý Honzo, pokojné Vánoce, zdraví a radost. Už jsem před rokem napsal něco v tom duchu, že jestliže někdo píše opravdu pro radost, pak jsi to určitě ty. Letos dodávám, že kdybych tuto vlastnost měl v rozměru, ve kterém ji máš ty, měl bych před sebou asi o několik týdnů života více a patrně větší uspokojení ze své práce. Jirka

hai_mal
23. 12. 2005
Dát tip
krásné Vánoce i tobě a tvým blízkým*

:DDDDDDDDDDDDDDDDDD *

jaza
23. 12. 2005
Dát tip
no...nevím,nevím...

fungus2
23. 12. 2005
Dát tip
Všem moc děkuji a přeji hezké svátky i šťastný Nový rok!

pacajda
23. 12. 2005
Dát tip
A dej pokoj, tomu jsem se ani zasmát nemohla - nejvíc mi bylo líto dědečka. Doufám, že letos to bude lepší!

fungus2
23. 12. 2005
Dát tip
V pohodě, chápu tě. Snad se tohle nikdy u žádné štědrovečerní večere nestane.

Yfča
23. 12. 2005
Dát tip
:o)* I tobě hezké svátky! :o)

fungus2
23. 12. 2005
Dát tip
Děkuji! Tobě přeji totéž!!

vesuvanka
23. 12. 2005
Dát tip
co dokáže jedna ztracená pantofle... :-))) TIP a V

fungus2
23. 12. 2005
Dát tip
Díkas!!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru