Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Popraviště

19. 11. 2003
15
1
3516

Byli jsme parta několika přátel, základ pět lidí, znali jsme se už od školy. Tři kluci a dvě holky. Já, jmenuju se Kateřina, Lenka, Robert, Milan a Rosťa. Na naši základní pětici se během let nabalujou lidi, podle toho, kdo s kym chodí, kdo s kym kamarádí, kdo se s kym rozešel a kdo je čí nepřítel. Já jsem už od školy vždycky chodila jen s Robertem. Před pěti lety jsme se vzali. Ostatní členové party jsou stále svobodní, ne nezadaní, ale jejich partnery a partnerky představovat nebudu, byla by to zbytečná námaha, každou chvíli se to mění. Ale myslim, že Milan byl vždycky zamilovanej do Lenky. A taky myslim, že ona to ví a baví jí bejt na něj zlá. Ale nejsem si tim jistá a tak o tom taky mluvit nebudu.

    Připravovali jsme oslavu naší svatby, kolektivně, každej si vzal na starost něco a dohromady to mělo klapnout. Vždycky to klaplo. Ale pak přišel Milan s tim, že se nikdo nemá o nic starat, že všecko zařídí sám, že má pro nás překvapení a že se máme všichni fakt těšit. Nu tedy dobrá, já mám oslavy ráda a překvapení obzvlášť. Tak jsem se těšila. Strach jsem si ani trošku nechtěla připouštět, i když Milan byl blázen a mohlo to skončit jakkoliv, od víkendu na Jadranu po let kosmickou raketou na dva roky na Mars.

Když mi bylo dvacet, uspořádal mi taky oslavu Milan. Odvezl nás na ranč, kde nám osedlali koně, na ty jsme se vyškrábali a nechali jsme se odvlect na dva dny vzdálenou chajdu v horách. Přešli jsme celou Šumavu, možná dvakrát, nikdo jsme se Milana radši neptali a bez keců jsme bloudili podle jeho pokynů. Už cesta byla dobrodružná. Nedostatek jídla a vody, v noci zima, žádný stany, nervní koně. Chalupa byla pohádková. Žádná elektřina, žádná koupelna, žádný topení, jen krb, no prostě paráda. A hned ráno po první noci, spali jsme jak zabití, protože přecijen v posteli, jsme našli za chalupou mrtvolu. Teda Milan ji tam našel. Měl tolik duchapřítomnosti, že nám nedovolil se k mrtvole přiblížit, abychom nepoškodili důkazy. Seděli jsme v chatě, klepali jsme se zimou a strachy a čekali na policii. Policie přijela, kolem mrtvoly natáhla tu igelitovou mašli a hlídkovala. Fotograf fotil, hoši z laborky pinzetou a s gumovejma rukavicema házeli důkazy do pytlíků a pak nás všecky zatkli. Celou další noc jsme strávili v mrňavý místnosti, kde byly jen dřevěný lavice. Ráno se otevřely dveře, komisař bouchnul šampus, poručík rozhazoval konfety a ostatní členové sboru křičeli: „překvapení!“. Fakt dobrej fór. Ovšem nemůžeme Milanovi upřít fantazii a jistej organizační talent.

Nu což. Přežili jsme tenkrát, přežijeme i teď. Nakonec, rádi na to vzpomínáme. Ostatně jako i na ostatní z Milanových legrácek. Nikdo z nás nezaregistroval žádnej signál přicházejícího nebezpečí. Já teda aspoň ne. Muj muž tvrdí, že ho taky nenapadlo, že by mohlo bejt něco v nepořádku, ale já mu moc nevěřim. Myslim, že tušil, (vždyť s Milanem mluvil každej den několikrát, byli jako jednovaječný dvojčata, akorát, že Milan má vlasy a Robert chlupatý prsa) ale ze své vrozené lenosti se o to nestaral.

Když přišel den D, pořád nikdo z nás nevěděl, co se bude dít. Já jsem šla normálně ráno nakoupit, muj muž normálně ráno vstal v poledne, odpoledne normálně přišla Lenka na kafe, pak se přikulil Rosťa a pak jsme seděli všichni okolo stolu, mlčeli a jen se po sobě tázavě dívali a sledovali hodinky. A pak bylo najednou šest večer a já jsem vstávala, že udělám nějaký jednohubky a vtom zazvonil telefon. Muj. Skočila jsem po něm, jako šelma kočkovitá antilopě po krku a úplně zbytečně nahlas jsem zařvala: „No tak co je?“ a Milan řek úplně šíleně klidně a potichu: „Nic, za půl hodiny pro vás přijedu.“

Tak jsem nedělala jednohubky, jen jsem přinesla z ložnice připravený baťohy, do kterých jsem sbalila věci nutný k přežití. Nějaký jídlo, vodu, baterky, baterie, prádlo, deky, kondomy a cigára. My sice nekouříme, ale já to znám z filmů, vždycky, když se někde ztroskotá, jsou cigarety nejdůležitější. A za půl hodiny před naším domem zastavilo auto, Milan za volantem. Nastoupili jsme a ani jsme se na nic neptali, víme už, že Milan stejně nic nepoví. Nejlepší je dělat, co chce a mlčet. Po hodině jízdy se setmělo. Chtěli jsme zastavit u pumpy a protáhnout si záda a hlavně se něčeho napít, protože já jsem odmítla vydat cokoliv ze zásob na nejhorší časy, ale Milan jen zavrtěl hlavou a pískal si: Don´t worry, be happy.

Ta cesta nebyla ani tak dlouhá, trvala slabý dvě hodinky, ale byli jsme nervózní, asi jsme měli fakt strach, co na nás zase ten magor vymyslel a jen jsme doufali, že to nebude bolet a že u toho nebude zima a hlad. Když Milan zastavil a vystoupil z auta, ještě dlouho jsme seděli, nedal totiž příkaz vůz opustit, ale když otevřel kufr a vyndal z něj naše batohy vylezli jsme taky. Zásoby neopustim. Stáli jsme před ohradou, před dřevěnou ohradou, která se táhla asi padesát metrů doprava a padesát metrů doleva. Stáli jsme uprostřed, před vraty. Nad nima byl nějakej nápis, ale asi v něm chyběla písmena a taky byla tma, nikde žádný osvětlení a tak jsme nikdo ten nápis nepřečetl. Jedinej Milan věděl, co se tam píše, ale ten nám to neřekl. Když vrata začala skřípat a pomalu se otevírala, čekali jsme všichni, že se v nich objeví někdo jako Quasimodo. A taky jo, akorát že to byla žena. No, žena, spíš baba. A fakt měla na hlavě kokon z nečesaných šedivých vlasů a na zádech hrb. Vyšla nám vstříc. Teda kde tuhle čarodějnici Milan sehnal, nás v tý chvíli zajímalo určitě všechny.

Čarodějnice byla okouzlující, samej úsměv a žert a vedla nás do ohrady. Prošli jsme vraty a šli za ní do… toho prostoru uvnitř. Nebylo nic vidět, ale bylo mi divný, že nikde nejsou žádný stromy, což by na zahradě bejt měly, jinak je to divná zahrada. Vešli jsme do domu a všem nám spadl kámen ze srdce. V domě bylo teplo, na stole bylo spousta jídla a pití, baba nám ukázala, kde budeme spát, sice žádnej komfort, ale postele, peřiny a teplo.

A tak nám odlehlo, zasedli jsme ke stolu a v tý úlevě jsme se bavili, jako snad nikdy. Pani Miloslava Lopatková, jak se čarodějnice jmenovala (prej, divný jméno) byla skvělá kuchařka a pořád nám nosila nový a nový dobroty a nový a nový lahve s pitím. Milan se znovu ukázal jako bezedná studnice více, či méně mravných vtipů a my s Lenkou jsme se držely okolo ramen, kymácely se ze strany na stranu a zpívali: „JO HO HO tuhle rundu platim já“. Až za hodně dlouhou dobu někoho napadlo (vzhledem k množství vína, který jsme si do tý doby prolili hlavama, už nikdo neví koho), proč nás Milan vezl tak daleko na mejdan, proč nás vezl sem a co se bude dít. Ta slova zůstala trčet ve vzduchu nad stolem, ruce napřažený pro chlebíčky zůstaly napřažený, ruce napřažený pro skleničku zůstaly napřažený a všecky oči se upřely na Milana. Ale promluvila pani Lopatková: „Tohle je popraviště, já jsem jeho správce a kat a váš přítel projevil zájem se zítra zúčastnit popravy třech vrahů. Cela smrti je pod náma. Chcete s nima mluvit?“ naše pohledy se pomaličku od Milana přesunuly k bábě, chvilku jsme na ni hleděli nechápavě a nejspíš jsme si to rovnali v hlavách, ale už nám to chvilku trvalo. Kdo se rozesmál první, vim - Robert. Smál se, až mu tekla slina a pak jsme se rozesmáli všichni. Kristepane, tak tohle se Milanovi fakt moc nepovedlo, měl si vymyslet něco uvěřitelnějšího, popravě neuvěří nikdo z nás. A tak jsme na sebe mrkli a bavili jsme se dál. No jo, stárne, chlapec.

Chlapec se zvedl ze židle a šel s katovkou do vedlejší místnosti. Za chvilku se vrátili a řekli, že nám ukážou popraviště a všecko, co k tomu patří a že to není opravdu žádná legrace, že ti odsouzení čekají dole v cele a že nás k nim zavedou taky. Zvedli jsme se a šli. Nejprve nás vedli ven. Katovka zapla vypínač a rozsvítilo se několik halogenů. Skutečně to nebyla zahrada, opravdu tam nebyly stromy. Bylo to dokonalý. Byl to prostě dvůr, jen sem tam u zdi rostla tráva, nebo lebeda, jinak byl na zemi udusanej prach. Zdi byly oprejskaný, byly v nich díry jako po kulkách a sem tam byly černý fleky jako po krvi. V jednom rohu byl špalek a o něj opřená veliká katovská sekera. Vedle stál proutěnej koš. Na uťatý hlavy. V dalším rohu byla ohrada, ve který stál docela malej dřevěnej kurník. V ohradě korejtko na vodu, rozsypaný zrní, slepice vzhledem k pokročilý době spaly. Hned vedle se vysoko tyčila gilotina. Nůž byl dole, byl rezavej a určitě tupej. A pak tam byla ještě šibenice. Všichni jsme na ni vylezli, houpali jsme se na provazech a skákali propadlištěm. Katovka nám vysvětlila, že tohle všechno je tu jen na ukázku, že u ní se odsouzení prostě střílí, protože kdo by se sekal s hlavama, když ta sekera je tak těžká, gilotina je nefunkční a věšet že ji nebaví, protože se někdy stane, že se to nepovede a pak se odsouzenec ještě dlouho mrská a kdo se na to má koukat, že přece vona je taky člověk. A pak zašla za kurník a když vyšla, měla přes rameno popruh na kterým jí visel prvotřídní samopal. Rambo hadr. Objímali jsme Milana a blahopřáli mu, jak to dokonale zorganizoval, jak se mu povedlo najít tenhle pozemek a rekvizity a tu bábu, ta je prostě skvělá a celý to nemá chybu. Milan jen pokrčil rameny a odešel zpátky do domu. My jsme si přinesli židle a stůl na šibenici a jedli a pili a bavili se až do kuropění. Ani zima nám nebyla.

Ráno nás Milan vzbudil, kupodivu jsme všichni spali v postelích a zeptal se nás, jestli chceme bejt u popravy, nebo ne. Samozřejmě jsme všichni vstali, představení pokračuje, show must go on! Vyšli jsme na dvůr, zeptali se, kde se to bude konat, katovka ukázala na zeď mezi gilotinou a špalkem, my jsme vylezli na šibenici, otočili si židle tim směrem, pohodlně jsme se usadili a zapálili jsme si cigarety, protože nám přišlo, že to prostě musíme.

Pak ze sklepa domu vyšli tři spoutaní muži, bez doprovodu, jen baba se sapíkem šla za nima. Tleskali jsme a smáli jsme se a bouchali jsme šampus, kterýho tu byly dobrý zásoby. Baba ty lidi postavila ke zdi, dala jim na hlavy pytle a pak se rozkročmo postavila čelem k nim ve vzdálenosti tak deset metrů, hezky rozkročená a zarecitovala: „Dopustili jste se závažných zločinů proti lidskosti, provinili jste se na svých bližních, porušili jste desatero a proto vás naše společnost odsoudila k smrti a pověřila mě, abych vykonala popravu, podle platných předpisů a zákonů a já jí vykonám. Přesně za pět minut budete zastřeleni. Právě teď vám začalo utíkat posledních pět minut vašeho života.“

Potlesk, to byla moc hezká řeč. Jeden z odsouzených začal křičet: „Já chci soud, chci opravdovej soud!“ a druzí dva se k němu přidali. Křičeli taky: „Tohle vám neprojde!“ a „Vás samotný odsoudí!“ a „Vy nejste zákon!“ a bylo to fakt věrohodný, to se musí nechat. Ale stejně jsme jim to nesežrali, to dá rozum. Křičeli jsme nadšením a tleskali po každý replice. Když uběhlo pět minut a bába rozjela sapík a pokropila odsouzený a ti popadali k zemi, jako hadrový panenky a krásně krváceli, to jsme dokonce dupali.

Pak nás katovka s Milanem poprosili, abychom jim šli pomoct. Za barákem byly tři bedny, asi jakože rakve. Nanosili jsme je k odsouzeným a pak šel Milan k jednomu z nich a vzal ho za ruce, ale my jsme stáli ani jsme se nehnuli. To bylo nějak moc. Milan se otočil na Roberta: „Tak sakra, poď mi pomoct!“ a Robert zkoprnělej běžel, chytil chlapa za nohy a hned zase pustil. Sáhl mu do červený košile a vyděšeně zíral na ruku od krve. Roztrhal tu košili, odhalil mu hruď a viděl ránu. Vzal ho za ruku, lekl se a odhodil ji. Stáhl mu pytel a chytil ho oběma rukama za hlavu a vyděšeně mu zíral do mrtvejch očí. A pak ji pustil a rozeběhl se pryč, pryč přes dvůr, pryč k vratům, pryč. Asi nám to došlo, nebo jsme jen věřili víc Robertovu úsudku, než Milanovu rozumu a tak jsme nečekali na nic a běželi taky. Nasedli jsme do auta a jeli pryč, rychle, jak nejrychleji to šlo. Beze slova.

Nejspíš jsme všichni doufali, že to je zlej sen. Nejspíš jsme všichni doufali, že jsme v hypnóze a že nám to Milan nějak implantoval do hlav. Možná jo. Od tý doby jsme Milana už nikdy neviděli a nikdo z nás neví, co se s nim stalo. A nikdo z nás se na to neptá a nepátrá. Nikdy jsme neměli odvahu jet se podívat na to místo, kde bylo to popraviště. Možná bylo a možná nebylo. My doufáme, že nebylo. A bojíme se, že bylo. Nikdy jsme to nikomu nevyprávěli, nikdy jsme o tom už nemluvili. Jen já s Robertem ano, občas měl potřebu sdělit mi, jak se vyděsil, když vzal za ty nohy a čekal, že to bude panák, že kluci utekli, když my byli pro rakve a bába tam dala panáky a on vzal ty nohy a ty byly těžký a teplý a když jeho ruka sáhla do tý krve a on poznal, že to je fakt krev a když rozhrnul tu košili a viděl prostřílenou hruď, chlapskou hruď, ve který ještě před deseti minutama tlouklo srdce. A jak byly ty oči mrtvý. Jak se vyděsil, když zjistil, že jeho nejlepší kamarád, skoro jako jednovaječný dvojče, to ví, že je toho nejakou morbidní součástí, jak bez mrknutí oka absolvoval popravu lidí a věděl, že to je doopravdy a zavlekl nás do toho a bavil se na náš účet.

 

EPILOG

 

     A tak jsme zbyli čtyři. Lenka si nevzala Rosťu, ale blbýho Itala Donattella, Rosťa se ještě neoženil a dělá všem našim dětem hodnýho strejdu. A oslavy pořádáme doma. Pro jistotu.


1 názor

Alissa
11. 04. 2012
Dát tip
Pointa se sice dala tušit dost brzo, ale to napětí - bude, nebude? Prostě dobré.

Azmidiske
22. 12. 2004
Dát tip
Tak je to dobrý. S některými kritikami musím souhlasit, s jinými ne. Taky jsem si myslel, že je to sranda, ale od určité chvíle mě napadlo, že by to byla dobrá opvídka, kdyby to vážně udělali. Nezklamala jsi mě. Několik pasáží by se tam ještě dalo upravit, víc bych vykreslil to vystřízlivění, když zjistili pravdu. Mě se líbí, když něco dočtu a jsem z toho mimo a musím se zamyslet nad tím, jestli by se mi to mohlo stát. Závěr mi připadá trošku navíc setře se tím bezprostřední pocit z vyvrcholení, oni s tím žili dál, takže to zas tak hrozný nebylo.

dík :-) popřemejšlim :-)

katugiro
29. 11. 2003
Dát tip
tím, že píšeš svým jednoduchým vyprávěcím stylem, dlouhou dobu jsem to opravdu považoval za vyprávění... nakonec se z toho vyklubala docela přijatelná a rozhodně čtivá povídka tak jo :) * ke kritikám - dlouho jsem od Tebe nic nečetl, takže nemůžu posoudit, jestli je to lepší nebo horší než předchozí, ale určitě je to lepší než ty, co jsem četl kdysi... a StvN říká názory dost tvrdě, ale když si to přebereš, říká je dobře :)

StvN je zvláštní člověk. Mám ho v podstatě ráda a určitě nehážu za hlavu, co mi řiká. Jenom mě děsně štve ten jeho pesimismus, nebo co to je, to fakt a on to ví :-) Taky nevim, jestli je to lepší, nebo horší, v první řadě je to asi nový, protože v tom fakt neni ani jeden autobiografickej prvek, taková zkouška, no :-) Dík, žes zase přišel :-)

tolik moc, že si od nich rád odpočineš? :-)))))

j_i_r_i_k
23. 11. 2003
Dát tip
Hmmm, no dobře, asi ne, ona tak nějak funguje přirozená samoregulace :)...

Aha :-)))))

Jiříku, zavrtej si, docela mě kolem toho zajímá všecko, stálo mě to hodně sil, to víš, já fikci neumim :-))))) to vlastně jen kvůli tobě :-))) Ligmeona: Dyk to neni strašidelný!!!

j_i_r_i_k
22. 11. 2003
Dát tip
Jejda, kvůli mě? No to snad ani ne, to bych musel zrudnout jak zapadající sluníčko :)... A já vlastně ani nevím, jak do toho vrtat, prostě nevěřim těm postavám, teda Milanovi jo, ale ti zbylí čtyři jsou pěkní troubové, kteří ujíždějí na fakt pořádným svinstvu, když jim to takhle otupilo úsudek, což se ukazuje i na konci, kdy klidně uvěřej snad i zeleným mužíčkům s tykadlama... No a z hlediska stylu - je tam na mě moc popisu - když si vezmeš nějakou klasickou literaturu, takový ty tisícistránkový knihy, tak je tam fakt hodně popisu, všeho možnýho - a podle mě díky tomu nejsou k přečtení, protože když se odvíjí děj a najednou střih, tři strany popisu oblečení hostů na plese, tak Tě to naprosto vyhodí z koncentrace, rozmělní dojmy... Aspoň mě teda jo... Tak asi tak, asi jsem jinými slovy "obšleh" dřívější kritiky, ale ono to tak prostě je :)...

No jo, ale to neni zbytečnej popis, to je zajímavej popis místa, který nikdo nezná, to neni jenom tak nějakej les se stromama :-)))

j_i_r_i_k
22. 11. 2003
Dát tip
Hmmm, kdyby se Ti podařilo ten popis vpašovat mezi děj, jako že by si ten popis čtenář (v případě, že by chtěl) sám složil z toho, co v průběhu času ten který hrdina viděl, bylo by to asi stravitelnější :)...

Jo, chápu, jakože třeba si Milan skočil ke špalku, aby si rezavou sekyrou usek kus lovečáku a tak :-))) jo, to by bylo fajn, jestli to ale umim, to nevim .-)))

j_i_r_i_k
22. 11. 2003
Dát tip
No vidíš, přesně tak :)...

Hmmm.....když mně se ty popisy líbí, já se na nich vyžila! :-))))) BL

j_i_r_i_k
22. 11. 2003
Dát tip
:))) No však, hlavně že si autor užije, on už si to čtenář nějak přelouská :)))... Ale ne, je krásný, že píšeš proto, že Tě to baví, fakt jo...

to taky, ale hlavně musim, víš, mě něco napadne a já MUSIM jít k tomu počítači a napsat to, nebo když nemůžu k PC, tak najdu papír a tužku (!) a napíšu to ručně (!) ale prostě MUSIM :-)))))

j_i_r_i_k
22. 11. 2003
Dát tip
Když musíš, tak asi není co řešit... Ale když je to psaní, tak je to fajn, představ si, že by Tě popadaly choutky vzít sekeru, pěkně nabrousit a jít si hrát mezi davy :)...

Ne, tak blbě na tom ještě nejsem :-) ještě mám tohle s malováním, ale k tomu se nemůžu dostat, protože mám malej byt :-))))) ty to nemáš s rovnicema? :-)

j_i_r_i_k
22. 11. 2003
Dát tip
Ani ne :)... Já té matiky mám kolem sebe (a v sobě) tolik, že necítím nutkání k ní utíkat, když se od ní na chvilku odtrhnu :)...

Tak s něčim jiným, třeba se sexem! :-)))))

j_i_r_i_k
22. 11. 2003
Dát tip
Hmmm, tak o tom platí asi totéž, aspoň co se myšlenek týče :)))...

Ty se máš, že máš tolik sexu, že si od něj rád odpočineš :-)))))

j_i_r_i_k
22. 11. 2003
Dát tip
jakýho sexu? Já psal myšlenek :)))...

já psala sexem! :-)))))

j_i_r_i_k
22. 11. 2003
Dát tip
Tak kompromis - mám dost myšlenek na sex :)))...

j_i_r_i_k
21. 11. 2003
Dát tip
Aha (to je interní poznámka pro mě :) )... No, mně úplně jedno, zda je to ploché, zda čtenář ví konec od půlky (možná i dříve), bo jsem to přečet juedním dechem a když do toho nebudu chtít vrtat, tak je to prostě super :)...

StvN
20. 11. 2003
Dát tip
Zase někdo, kdo mi vidí do hlavy.

Dyk řikám, že nevim

3/5+T drsné, dobré...

chicoria
19. 11. 2003
Dát tip
no to se povedlo, tííííííp:-)))

fungus2
19. 11. 2003
Dát tip
Ano opravdu skvělé. TIP

Helga
19. 11. 2003
Dát tip
Pár věcí se mi tam nelíbilo - jako třeba to, že Milanovi všichni do poslední chvíle věřili, že je to vtípek. To mi přišlo hrozně naivní. A pak taky nejistota toho, zda se to vůbec stalo - o implantáty a hypnózu jsem se nehorázně zadrhla. Ale jinak musím říct, že jsem to sfoukla jedním deche, protože holt píšeš, jak píšeš. Pěkně...

hodně drsné :)

Kytiii
19. 11. 2003
Dát tip
jo... jo... dost napínavé a překvapivé.. tip

Díky všem :-)

StvN
19. 11. 2003
Dát tip
Že jsem se snažil.

StvN: Když já nevim, jestli chci, aby ses snažil. Ty mi napíšeš, že to neni tak dobrý, jak mívám, ale přitom mi přijde, že se ti nic nelíbí :-) asi ti nerozumim a nesnaž se, radši řikej, co si myslíš :-)))

StvN
19. 11. 2003
Dát tip
Zdá se ti, že neříkám, co si myslim? Asi budu raději mlčet.

nevim, řikáš?

rainman
18. 11. 2003
Dát tip
dobré, ideální počteníčko před spaním...Milanovi i Tobě se to povedlo, jenom bych rád věděl, co ti chudáci vlastně provedli...

to je vedlejší a nedůležitá informace :-)))))

Lunill
18. 11. 2003
Dát tip
Ty mě vážně děsíš : ) t*

StvN
18. 11. 2003
Dát tip
Neni to tak dobrý, jak míváš. Cítím z toho nejistotu. Na chvíli se zadrhneš, zpomalíš, protože si myslíš, že ten popis by se hodil a pak hrkneš o kus dopředu. Nedrhne ani neskřípe, to ne. Taky jsem si všiml takřka začátečnického modelování situací. Je to ploché a kupodivu bez atmosféry. Je to něco mezi popisem a vyprávěním, ale není v tom život. Líbí se mi originální nápad a abych pravdu řekl, tohle je postup, který bych použil, kdybych chtěl, aby pointou bylo, že se skutečně jednalo o dobře sehrané představení. Protože je čtenář od půlky tak jistej, že ví, jak to skončí, že by nakonec svou jistotou znejistěl. Dílo nemá náboj. Zdá se mi, že píšeš z povinnosti snad. Ne, píšeš protože chceš psát, ale asi ti nesedla nálada. Aspoň tak to cítim. Dlouho jsem četl a přemýšlel, tak jsem musel dlouho psát. Snad jsem neurazil.

gASK
17. 11. 2003
Dát tip
Síla...........................................................................................................................................................................................................................................................................................................................................opět mne to nasálo na začátku a vyplivlo jako kulometnou dávku na konci. Dobře napsaný, skvěle vypointovaný příběh, jen nějak nevím, kam si ho mezi tvá díla zařadit....budu nad tím ještě chvíli dumat:)

mně nesedí furt ten konec a jsou tam dvě místa, který musim trošku stylisticky doladit, ale už se mi to míhá před očima

gASK
17. 11. 2003
Dát tip
A ještě jedna věc - nevím, jestli to má bejt aspoň trošku šokující a překvapivý, ale já měl tušení konce už asi od prostředka, ta zápletka se velmi rychle sama proflákne:)

no, ani ne, ani jsem nechtěla, aby to bylo překvapení, to bych tomu dala jinej název :-)

gASK
17. 11. 2003
Dát tip
A jóóóó. já na ten název v průběhu zapomněl:) Vidíš jak silně píšeš... Tak to beru zpět své podoteky:)

:-)

gASK
17. 11. 2003
Dát tip
;-) já taky umím smajlíky...:-P

no jo, hlavně umíš malý písmenka, to já ne :-)))))

gASK
17. 11. 2003
Dát tip
Umím malý a ještě menší a ještě menší a vůbec

gASK
17. 11. 2003
Dát tip
Jé, ono to nefunguje:)

:-)))))

gASK
17. 11. 2003
Dát tip
Ale ty zase umíš skvěle psát...tak piš takhle skvěle dál a já ti pod to budu dál psát malý, ale úplně malinkatý kritiky:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru