Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vánoce jako úvaha

18. 11. 2003
6
0
7889
Autor
ondrech

Na přání zde mám stejnou úvahu jako včera, ale mám to jako ÚVAHU.

Vánoce

vánoce kdysi začínaly tak, že spadla první sněhová vločka a lidi dělali adventní věnce a tak podobně. Všude byla sváteční nálada a lidé byli k sobě milí. Maminky pekly cukroví, děti psaly Ježíškovi. Když byl štědrý den, děti, za pomoci svých tatínků, zdobily vánoční stromeček vlastnoručně vyrobenými ozdobami. V obydlí voněla vánočka. K obědu bývala rybí nebo čočková polévka a něco lehkého. Po obědě děti šly spát, aby mohly být večer dlouho vzhůru. K večeru maminky a babičky připravovaly kapra, kterého nejdříve museli tatínkové vytáhnout z vody a poté zabít. Šupiny se musely nechat, aby se daly po večeři za okno, aby bylo štěstí. Poté dědečkové s dětmi dělali lodičky ze skořápek se svíčkami a pouštěli je po vodě. K večeři býval kapr a poté cukroví a ovoce. Pak přinesl Ježíšek dárky a zacinkal a děti vyběhly ke stromečku, aby viděly své skromné dárky. Pak se zpívaly koledy a později se uložily děti ke spaní.

Následující dny se slavilo, chodilo se do kostela a děti chodily na sv. Štěpána pro nějakou tu koledu. Na Silvestra se hrála kanasta nebo se jen hrály hry. A lidi se měli dobře.

A teď?

Vánoce začínají tím, že v televizi uvidíme reklamu. Nebo také když zajdete v půli října do nějakého super mega hypermarketu. Vánoce jsou tady! hlásají tabule, které vám visí tak metr nad vaší hlavou. Maminky se vydávají na nákup dárků však až těsně před vánoci. A co třeba adventní věnce? A cukroví? Ne, proč se namáhat. Radši si to někde koupí. A při kupování dárků si k tomu koupí i kapra. A co víc! Umělý stromek, to je vynález! A ještě si koupit ozdoby na to. Paráda!? Ne!!! Taky je docela zajímavý, jak rodiče jdou za svými dětmi a nápadně se zeptají, co by chtěly k  Vánocům. A ze skromných dárku se vyklubou počítače, DVD a nebo třeba Hi-fi souprava. O mobilech ani nemluvě. Všude to zvoní, že přišla SMS pořád s tím stejným: Krásné vánoce, šťastný nový rok. A teď ke štědrému dni. Ráno se děti probudí a hned jdou k televizi. Dávají tam pohádky. Staré, mladší, moderní, klasické, debilní… Ne, to by se ještě dalo. Ještě že ten program je takovej střídmej. Ale! Od rána až do oběda se koukat na televizi není moc dobrý. Pak jít na oběd. Tady se ty zvyky moc nezměnily. Pak se zase vrátí k televizi a k počítači. K večeru se (snad) oblečou do svátečního. K večeři je řízek a bramborový salát. Pak se pod stromek dají “skromné dárky” a děti si je rozbalí a dělají, že jsou šťastné. Pak se až do pozdních hodin koukají na televizi.

V dalších dnech se nové dárky takříkajíc dávají do oběhu normálního života. Radost z nich je menší a menší. Pak si napíší SMS nebo email, jaké dárky kdo dostal. Na Silvestra se večer rozdělí na dvě skupiny. Jedni jdou kalit na diskotéku nebo se někde opijí, druzí sedí u televize. A koukají se na program, který má televize každý rok skoro neměněný.

A závěr?

Tohle není kritika celosvětové společnosti, ale jen takové moje zamyšlení, kam ten svět spěje. Netvrdím, že to je všude takhle, ale je to celosvětové, to musíte uznat. Každopádně nechci nikoho urazit. Je to mé takové vidění a není první ani poslední. Už to psalo víc lidí, ale chtěl jsem podt, jak to vidím já.


ondrech
13. 11. 2004
Dát tip
jo, krásně řečeno. mně jenom štvalo to, že to začíná moc brzo a je to takový vyumělkovaný kvůli tržbě - výdělku...:-)díky!

nazory sou uplne presny nejak tak to vidim taky ale moc se mi to nelibilo po stylizacni strance..nevim proste mi tvuj styl nejak kazi celkovej dojem z toho dila..nevim co presne jeste se na to pokusim prijit ale myslenka je dobra a to je podle me dulezity.

ondrech
17. 10. 2004
Dát tip
no víš, teri,tohle jsem psal před rokem, to bylo ještě horší, než teď. A já vím, že mám styl špatnej, jen se bojím, že to nevypiluju.díky za kritiku

Arien
30. 08. 2004
Dát tip
ono když chceš ty krásné klasické vánoce, můžeš si je udělat i teď, nejni to zas takový problém... a kupované baňky jsou některé moc moc krásné a výborně se hodí k těm slaměným, ručně vyráběným, ono kdysi nebyly peníze a ani věci, co by sis za ně mohl koupit, tak si všichni všechno vyráběli btw jedna vychytávka: u nás Ježíšek zvoní na mobil

ondrech
30. 08. 2004
Dát tip
jo? Tak to neznám... A jak přesně?

ondrech
30. 08. 2004
Dát tip
díky, musím uznat, konečně nějaká objektivní kritika za posledních pár měsíců....a dávám ti za pravdu...

ondrech
02. 03. 2004
Dát tip
Ne, mě jenom těší, že je tady někdo, kdo si přečtě celýho autora a ne jenom to nejnovější dílo a pak jde dál. KAždopádně dík.

ondrech
22. 11. 2003
Dát tip
Pro všechny: Je to samozřejmě názor každého z nás. Já osobně nejsem ten člověk, kterej "nejvíc kritizuje a pak si jde koupit umělý stromek". Jinak s tou ochranou živ. prostředí... Myslím, že kdyby se zabránilo kácení stromů v deštných pralesech, tak by se dalo uvažovat o změně stromků vánočních na umělé. KDyž je to jen jednou za rok, tak to snad až tolik hrozný není.

Poetisa
21. 11. 2003
Dát tip
Diskuse nejak zamrza...:-( Modry motylek - to je typicka fraze, ze radi se mame jenom o Vanocich, ale je to opravdu pravda? Napr. nase rodina se i o Vanocich "hada - slabe slovo" :O) a tyto hadky jsou jeste mohutnejsi, ponevadz clenove nasi rodiny argumentu Vanoc velice padne zneuzivaji: "Aspon o tech Vanocich mi dej pokoj!" "To tady nemuze byt ani o Vanocich klid?" "Zkazil/a jsi mi cele Vanoce!" Takze cela situace Vanoc krouzi okolo jednoho bodu - udrzet vravu na unosne mire, zadrzovat v sobe vztek, sladce se usmivat a snazit se byt mily, ale to nikdy nevydrzi a pak to vypukne v koncentrovanejsi forme, kdy mamka breci, jak se snazila a my ji zkazili nejkrasnejsi svatek v roce, rozdil oproti ostatnim vylevum je ten, ze Vanoce ji slouzi jako dobry prostredek k hrani na city, takze to pusobi jeste politovanihodneji. To byl jen priklad nasi rodiny. Doufam, ze u ostatnich to tak neni a mate se radi aspon ten jeden den v roce (my ani to)...

Andulka
18. 11. 2003
Dát tip
obchod, vydelat co nejvic....to je svetovy zamer vsech podnikatelu....ale co delame mi sami, zalezi jen na nas...:-)*

IVANOL
18. 11. 2003
Dát tip
- zamyšlení je to docela dobrý, poukazuje na to, co nás asi všechny štve, ale čemu asi všichni podléháme. Jen si myslím, že tenhle styl života není o tom, kam spěje svět, ale kam spěje jednotlivec. Jak řekla Andulka..... *!*

_kxk
18. 11. 2003
Dát tip
Stačilo naject do úpravy děl a tam do změnit na úvahu....:o)))

Poetisa
18. 11. 2003
Dát tip
Mozna bych vytkla prilis primitivni sloh, ale jinak s Tvoji myslenkou souhlasim, moderni civilizace vzala Vanocum jejich vyjimecne kouzlo a tady je videt, ze utoku komerce neunikne vubec nic. Takovy nazor jako Ty, maji asi vsichni, jenze kdyz na to prijde, nikdo s tim stejne nic nedela a ti, co nejvice kritizuji si pak jdou koupit umely stromek. Ale kdyz uz jsme u toho stromecku, ja na to mam jiny nazor. Uznejte, proc by mely trpet nasemi oslavami zive bytosti, proc by mely stromy trpet v dobe, kdy by meli byt vsichni stastni??!! Vzdyt oni za to nemuzou a proc bychom je meli egoisticky nicit jen z pouheho rozmaru, tradice? Jiste, zive stromky, vune jehlici - to vse navozuje tu pravou vanocni atmosferu, ale zamyslete se nad timto: Vanoce jiz davno ztratili to kouzlo, ktere je opradalo v davnych dobach, stal se z nich obchod a to velmi vynosny, zvyky se casto nedodrzuji... A proc tedy bychom meli mit zive stromy?? Proc na tom tak lpet?? Proc si nalhavat, ze bez toho by to bylo umele a neprirozene, kdyz cele nase Vanoce jsou takove?? Jeden strom nic nezmeni! A proc si k planemu a falesnemu presvedcovani nasich dusi vzit cizi zivot?! Znicili jsme toho dost, tak nechme alespon stromy o Vanocich zit, at si je take uziji!! To vse se tyka take kapru atd. Vy ani nevite, jak kapri kvuli nasim rozmarum trpi! Heslo Vanoc hlasa: Mucte kapry a kacejte stromy a pak budou vase Vanoce takove, jake maji byt! Ale nejsou snad Vanoce o necem jinem a na tomto nezavisle?

nemyslím, že by byl někdy svět ideální :) Vánoce byly vždy i svátkem sirotků, dětí alkoholiků, nezaměstnaných, lidí trpících depresemi...dokonce se na Vánoce nepřestává umírat....... Pokud si někdo pustí televizi a nevstřebá reklamu ....má vskutku problém...takové emoční oscilace lze utnout, zdravým způsobem života, návštěvou psychologa nebo zcela jednoduše- ovladačem!!!

Poetisa
18. 11. 2003
Dát tip
von Tikowitz - samozrejme, to mas pravdu, ani na Vanoce se kolo nestesti nezastavi. A lide v minulosti je urcite neprozivali tak ruzove, jak to my s odstupem casu vidime. Tak to vetsinou chodi, kdyz neco pomine, nase fantazie to nevaha dokreslovat nejzarivejsimi barvami a naopak kritizovat to, co je ted. Minulost byla hodne kruta. Mozna prave proto si lide Vanoc tak vazilli a tesili se na ne, byl to pro ne takovy stastnejsi usek roku, kdy nabrali energii, byli s rodinou a tesili se z malickosti. A samozrejme okolo tohoto spokojenejsiho stredu obchazeli i lide, kteri Vanoci trpeli prave z toho duvodu, ze je to svatek "spolecensky", byli sami a upijeli se v zalu atd... Ale tak je to vzdy, bylo to tak v minulosti, ale i ted! To je stejne a nema cenu to srovnavat. Srovnavat muzeme pouze to pojeti lidi, jak se na tyto svatky divali, co od nich ocekavali a to se asi hodne zmenilo. Ale je to prirozene, spolecnost se meni, tudiz se meni i Vanoce, bylo by podivne, kdyby tomu bylo jinak. Take musim souhlasit s prvnima dvouma (nevim, jak se to sklonuje :-)) nazory. Muzeme videt dnesni Vanoce jako komercni zalezitost, jako upadek lidstva, jako povrchnost, bezduchost a nenasytnost. Tak to pusobi, kdyz se podivame do ulic. Ale tato predstava odrazi pouze jednu stranku mince, tu viditelnejsi a okazalejsi. Spis bychom se meli podivat do rodin, jake je to tam, to je dulezitejsi a vypovi nam to vice, nez vsechny obrazy mesta dohromady. Ikdyz i v tomto pripade nas ceka casto zklamani. Jak uz tady padlo, zalezi to pouze na nas. Jako se nemusime nechat ovlivnit dnesnim pojetim Vanoc, tak se nemusime nechat ovlivnit ani nicim jinym. Clovek je individualita a ne kus davu. Nemluvim pouze o Vanocich, tak je to se vsim. Pro me budou Vanoce vzdy dobou krasnych tonu, plne hudby - at uz te prave ci te dusevni.

Poetisa
18. 11. 2003
Dát tip
.

_kxk
18. 11. 2003
Dát tip
Tady se rozvinula opravdu obsáhlá diskuse....:o)))

vánoce jsou zase tady..projeví se lidský klady...večer dárky rozbalíme a srdečnost ukončíme .. za chvíli zas bude ráno..na rok máme vystaráno. Počet dnů v roce je 365 jenomže Vánoc je jen 10 za 10 let...to ej dost málo času kdy se máme rádi..uvědome si všichni jak to rychle pádí...:-) jestli někdo znáte skupinu "selfish"tak asi víte co to je..jinak já na tom děsně ujíždim a to je teprv listopad..no jejej..............:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru