Otesánek, režie Jan Švankmajer

Recenze
Film Otesánek je inspirován klasickou pohádkou o dřevěném chlapci, kterého muž vytesá z kořene, nalezeného v lese. Muž dřevěného chlapce přinese domů své ženě, která touží po dítěti. Žena dřevěného chlapce přijme za syna a opatruje jako by šlo o pravé dítě. Chlapec se jí za péči odvděčí poměrně netradičním způsobem.

05. 03. 2005
1
0
2172
Divadla, Filmy, Výstavy

Letec (Aviator)

Výběr

LETEC (Aviator)
Délka: 170 min. Režie: Martin Scorsese
Hrají: Leonardo DiCaprio, Kate Beckinsaleová, Cate Blanchettová, Willem Dafoe
Postava podivínského miliardáře Hughese, zakladatele transatlických aerolinek TWA, filmového producenta a svého času nejbohatšího člověka planety je v amerických končinách známá podobně jako třeba u nás postavaMiloše Havla, stavitele, podnikatele a filmového producenta, známého především jakostrýce prezidenta Václava Havla. Oba muži prosluli nevšedním talentem realizovat své smělé plány, oba vzešli z relativně bohatých rodin a oba prožili zajímavou životní etapu u filmu, (Havel založil Barrandovské ateliéry a Hughes první velkou nezávislou filmovou produkci). Určitou paralelu lze vysledovat i v tom, že jejich životy nabraly v určitou dobu kurs neřízeného sestupu a jejich osobní život skončil víceméně v troskách.

22. 02. 2005
4
0
4661
Recenze i neliterární

Umučení Krista

Výběr

Umučení KristaThe Passion of The Christ127 min, režie Mel Gibson
Stextem evangelia, se patrně setkal každý. Postavy a obsazení jsou zřejmé. Ježíš Nazaretský jako prorok, přicházející snovou verzí víry, Kaifáš, velekněz, žádající Ježíšovu hlavu, Herodes, chorobně podezřívavý judský král, který nechal povraždit novorozeňata mužského pohlaví, když mu bylo zvěstován příchod nového mesiáše, Pilát Pontský, římský velitel vžidovském státě, porobeném mocnou římskou říší, Marie, matka Ježíšova, Máří zMagdaly, nevěstka, kterou Ježíš zachránil před ukamenováním a členové jeho družiny, příští apoštolové a vosobě nešťastného Jidáše také zrádci.
Film je namluven varamejštině, původním a dnes již zaniklém jazyku.

14. 04. 2004
4
0
3524
Divadla, Filmy, Výstavy

Henry Rollins/ Solipsista

Henry Rollins/ Solipsista
Antony de Mello ve své knize Motlitba žáby prosí čtenáře, aby četli každý den jen jeden příběh, aby každý den upili jen jednu kapku z vzácného nápoje jeho všeobjímající moudrosti. Bléé.
V případě Solipsisty od kanadského autora Henryho Rollinse bych však podobný postup upřímně doporučil. Na rozdíl od de Mella v Solipsistovi nenajdete nic jako instantní moudra, usměrňující každodenní život do kolejí vzájemné výhodnosti, ale pouze neředěnou dávku hnusu a drsné introspekce.

05. 12. 2003
2
0
1386
Knihy, Časopisy

Henry Rollins/ Blues černýho kafe

Kniha
Nemusíte znát životní reálie hardcorového fronmena Henryho Rollinse, žijícího v N. Y. a trávícího život vymetáním pódií a civěním do stropu po koncertech, aby jste z jeho textů záhy pochopili, že tenhle týpek má leccos odkrouceno.
Jeho krátké, rychlopalné texty, doplněné prózami Blues vyčerpání, Blues černýho kafe, přerývané těžkými vzdechy básní jsou opozitem k vzdorovitě klipovitému a kašírovanému obrazu společnosti, jak jej nabízejí tývý, beletrie či barevný časáky.

27. 11. 2003
5
0
1371
Knihy, Časopisy
Nahoru