Švec, který dobyl svět

Ševcem z donucení
Ševcovskému řemeslu se vyučil znutnosti. Rodinnou koželužnu a továrnu na obuv ve Slavičíně na Zlínsku měl totiž vést jeho starší bratr Zdeněk. O osudu mladšího syna rozhodl otec nekompromisně - bude dělat technika.
„Vživotě se však prokázalo, že větší šance na přežití ve světě má právě ten technik.

14. 02. 2004
1
0
718
Ostatní nezařaditelné

Rodinná péče versus zákony

Ministerstvo zdravotnictví považuje provoz Klokánků za nezákonný, protože nejsou zdravotnickými zařízeními. Co si o tom myslíte.
Psychické potřeby dětí jsou stejně důležité jako ty fyzické. Jestliže každá matka umí své dítě nakrmit, přebalit a obléci, nevím, proč by to neměly umět naše „tety“ - navíc vrodinném prostředí, které vničem nepřipomíná to nemocniční vústavech.

13. 02. 2004
0
0
768
Ostatní nezařaditelné

Kde tradice určuje módu

Hidžáb, obecně popisovaný jako závoj pokrývající vlasy, je stále častější ozdobou mladých egyptských žen, které do něj však dnes zcela dobrovolně halí i své tváře. Ktomuto činu je už kupodivu vsoučasnosti nenutí manžel ani rodina. Dívky se zkrátka vjednadvacátém století opět rozhodly vrátit se ktradicím, které jsou podle nás, Evropanů, nepraktické, nepopulární a navíc i jaksi šovinistické a omezující.
Vzahradách káhirského muzea jsem se na tento zvláštní úkaz zeptala jedné z dívek, která se bezstarostně bavila se spolužáky opačného pohlaví - samozřejmě bez hidžábu na sobě.

12. 02. 2004
0
0
654
Ostatní nezařaditelné

Moje Indie 5

Kde tradice vládnou nad životem
Krutou tradici nazývanou „sátí,“ nebo-li upálení vdovy sjejím zesnulým manželem, vIndii britští zákonodárci zakázali vdevatenáctém století. Neměnnou pravdou však je, že na pravidla stanovená bílými nikdo vmalých vesnicích pouštního státu Rajastánu vseverovýchodní Indii nehledí. Stále mnoho žen takto bolestivě a nesmyslně i dnes umírá.
S Rani jsem se seznámuji ve vlaku.

30. 01. 2004
1
0
820
Povídky

Moje Indie 4

Matka
Konečně jsem vDarjeelingu. Městečko na severu Indie proslavené velkými čajovými plantážemi, leží vysoko v horách, až na pokraji gigantického Himálaje. Jeho obyvatelé vstávají s rozbřeskem, kolem páté hodiny ranní. Celým Darjeelingem pak zní nápěv jedné z meditačních melodií.

29. 01. 2004
1
0
817
Povídky

Moje Indie 3

Shillong - královna oblaků
Z řítícího se vlaku házíme mince do Brahmaputry. Řeka se celá chvěje - ví, že naše osmačtyřicetihodinová cesta končí a že jsme dorazili domů. Sunanda se loučí s rodinou, která s námi cestovala až z Dillí. Osmnáctiletá matka a její tři dcerky se ještě za jízdy vrhají do náručí otci a jeho rodičům; rok se neviděli.

28. 01. 2004
2
0
771
Povídky

Moje Indie 2

Ruka
Tolik zážitků sdopravními prostředky během několika málo dnů… Ten poslední je ale přímo hrůzostrašný. Zpráce opět odcházím poslední. Nechce se mi jet samotné autobusem a tak mávám na kolemjedoucí autorikšu. Řidič je ale nějaký divný.

27. 01. 2004
3
0
1024
Povídky

Moje Indie

Tak už zítra. Ráno naposledy políbím své milé a zmizím. Na strašně dlouho a daleko. Ale jaký smysl má zůstávat tady.

26. 01. 2004
4
1
934
Povídky
Nahoru