Příběh s kápí

Příběh skápí
Kdo byl poslední dobou vPraze, možná si také všiml fotky muže sčernou kápí na hlavě, který drží vrukou malého chlapce. Foceno přes ostnatý drát. Vydal jsem se za tou fotkou na výstavu World Press Photo a dozvěděl se, jaký příběh kfotce patří. Přiznávám se, že vprvní chvíli jsem onu osobu skápí považoval za kata.

05. 10. 2004
3
0
1773
Úvahy

Variace na Grossovské téma

Billboardová kampaň ČSSD vyvolala množství asociací. Jednou znich je třeba Orwellův Velký bratr nebo internetem kolující plakát, na kterém Hitler stím samým heslem usiluje o křeslo vŘíšském sněmu. Jsou to spojení možná hloupá, ale za to vtíravá – stejně tak jako celá kampaň.
Upřený pohled vedle hesla nijak neuklidňuje, naopak, člověk tak přemýšlí, jaké jméno zájmeno „to“ zastupuje.

24. 09. 2004
2
0
3216
Úvahy

To bys tam musel bejt…

Výběr

To bys tam musel bejt…
Přiznávám, že jsem člověk možná až příliš reflexivní. Rád přemýšlím o různých věcech, o některých znich pak třeba píši nebo se jinak o „plody“ svého přemítání podělím. Přitom se často dostávám za hranice svého bezprostředního světa. Světa, který jsem ještě - anebo už - nezažil.

17. 09. 2004
3
0
2592
Úvahy

George Orwell: jeden z mužů moderny

Výběr

POZOR TOTO JE POUZE ČÁST, viz. prolog. Dík za pochopení
George Orwell: jeden zmužů moderny
Možná, že není daleko doba, kdy psaní knih a všech textů vůbec bude computerizováno; nikdy ale nebude možné computerizovat čtení.
Václav Bělohradský

17. 08. 2004
5
0
3759
Úvahy

Past globální vesnice

Výběr

POZOR: Toto je pouze ÚVOD, ZBYTEK je na stránkách http://bobrjs. hyperlink. cz ve formátu PDF. Dík za pochopení.

16. 08. 2004
5
0
10415
Úvahy

Mýtus o intelektuálech

Je-li člověk hravým tvorem (snad ano), pak se to týká i části lidstva zvané intelektuálové (doufejme), jejíž hry se vyznačují zvláštní uzavřeností, která je živena zobou stran: jak jimi, tak kolemjdoucími. Věřím, že je na každém, jak moc se přiblíží hranici tohoto hřiště a stejně tak věřím, že pohybovat se na této hranici – mezi veřejným a akademickým, laboratoří a domácností – je vzrušující a přínosné. Koneckonců sláva řecké filosofie, silného to pramene Evropských dějin, začala na hranicích Malé Asie a až dvě století po jejím zrodu definoval Athéňan Platón roli intelektuála ve společnosti. Ve slavném jeskynním obraze je to filosof, kdo se vrací zpět do jeskyně, aby ztemnoty vedl lidi na světlo.

14. 08. 2004
3
0
2371
Úvahy

A neuvěřitelné se stalo skutkem!

A neuvěřitelné se stalo skutkem.
Pádové koncovky byly původně invokacemi démonů. Každý ze způsobů lidského vztahování ke jsoucnu měl svého ochranného démona. Jméno démona se vyvolávalo vždy za názvem věci.

13. 08. 2004
2
0
1663
Úvahy
Nahoru