Michael Haneke - Trilogie zalednění a zábavné hry

Michael Haneke patří v současnosti k předním evropským režisérům. Narodil se v březnu 1942 v Mnichově, ale již odmalička žil poblíž Vídně či přímo v hlavním rakouském městě. Oba jeho rodiče byli herci a vše nasvědčovalo tomu, že Michael se k hereckému řemeslu přidá také, ale nebyl úspěšný. Vystudoval Vídeňskou Univerzitu, kde se věnoval filozofii, psychologii a dramatickému umění.

18. 05. 2008
1
1
650
Recenze i neliterární

Propadávající písek

Vteřina uplyne,svět je hned jiný,leckdo zde zahyne,pro vlastní stíny. Leckdo zde zahyne,bez jména bez paměti,minuta uplyne,krátká jak nic zdá se ti. Hodina uplyne,a překročit práh,leckdo zde zahyne,aniž má strach. Leckdo zde zahyne,knih tucet napíše,století uplyne,a stejně ho neznáš, že.

03. 05. 2008
0
2
688
Miniatury, hříčky

Ta z velké ohrady

Nebude ti patřit svět,kdybys měla prstů šest,nebude ti patřit nebe,kdybych hasnul vedle tebe. Zde remíza je hratelná,zvu tě na drink, platím já,opiju tě, budeš má,milovaná, jediná. Tahle je však trochu jiná,svým pohledem můj protíná,téhle růži chybí hlína,tváří se jak chladné nic,své pluky staví do pozic,přehazuje rub a líc,a když ji vyjdeš libo, vstříc,vytkne ti to z plných plic. K tomu tvář jak z alabastru,libé tělo z linek rastru,kde nevyčteš kladný cit,tak budu radši více pít,přece nemůžu nic pokazit.

22. 04. 2008
2
2
787
Smíšené verše

Hlouběji

Lépe bude tobě,v mramorovém hrobě,než-li trpět v kobce,mučednické bodce. Lépe bude tobě,v středověké době,než-li lovit vrahy,šachovými tahy. Lépe bude tobě,opájet se v mdlobě,než-li vidět lživě,falešně a křivě. Lépe bude tobě,v zasloužené chloubě,než-li chodit pyšně,přes nos rudé višně.

17. 04. 2008
2
1
544
Miniatury, hříčky

Carlos Reygadas - Bitva na nebi

Mexický tvůrce Carlos Reygadas uspěl v roce 2002 se svým debutem Japonsko, který sbíral festivalová ocenění po celém světě. Pomalu plynoucí příběh muže, který unavený životem odešel umřít do mexických hor a ubytoval se u 90-leté stařenky, se kterou se mimojiné pokusil o dopředu domluvený sexuální akt, šokoval obecenstvo. Nejinak tomu bylo o 3 roky později s jeho druhým filmem Bitva na nebi. Reygadas se tentokrát přesunul z vesnic a hor do rušného Mexica City.

11. 01. 2008
0
0
728
Recenze i neliterární

Báseň o kvetoucí impresi

Již pátý den obloha nemění barvu,zastřená zvukem kovových strun,jen červotoč prolézá dubovou harfu Stojící moment pln ozónové chuti na jazyku. a mizantrop usedá na válečný trůn. Rolníci bojují se zářící tmou,zmáčení voskem dalekých hvězd,hospodský harmonikář začíná tu svou,nevěda, že stíhá ho trest. Děvko.

07. 09. 2007
3
5
938
Miniatury, hříčky

Svět Luise Buňuela

Cesta kfilmu
Luis Buñuel se narodil ve španělské Calandě na přelomu 19. a 20. století, přesně vroce 1900. V15 letech měl již 6 sourozenců, ztoho čtyři sestry.

06. 09. 2007
4
8
2017
Recenze i neliterární

Báseň o zlém laikovi

Slunce ti vkreslilo poslední paprsky do kůžea kmitáním prstůmdlého harmonikářeodválo lístek zmodralé růže. Nad pískem vzneseným poryvem pachusvítily loučehromadného nářku,vždyť topily se v tanci; můry v barvě mechu. Přezrálá duše uchopila perov bujarém momentuvečerní hostinya sepsala závěť, než přemohlo ji šero. Rudého potu pohár ti naliji,však nenajít smysl,moudro či význam,toť příznačné zdá se mi, pro poezii.

04. 09. 2007
3
3
1000
Miniatury, hříčky

Báseň o nelži a pravdě

Sedíce v divanu z divokých krás,spadla ti jízlivě do klína,smotaná do šedivých mořských řas,Baudelairova mršina. V kuchyni z rezavé oceli,padá ti na paty prach,tak řekni, že tohle jsme nechtěli,tak řekni, že máme jen strach. Věštíme minulost z kávové sedliny,ve vlakové soupravě třetí třídy,snad pohlédneš do očí mršiny,a necháš se zavést do nevšední bídy. Díváš se na mě oddaně,jak anděl z Krylovy písně,však výraz tvůj pochopil správně,když říkám, že nemám rád básně.

04. 09. 2007
4
6
1014
Miniatury, hříčky
Nahoru