Bobr

Ví to každý bobr – Nejlíp chutná habr. Z každé bobří databázeVidět jsou habrové hráze.
Pokud nemáš k stavbě zuby,Nevybírej si jen duby. Zkus použít pouze lípu,Pokud nemáš, naraž pípu.

06. 11. 2007
1
0
953
Jen tak pro radost

Noc

Noc
Spoutala mou duši
Vlákny pavučin
Měsíčního pavouka

29. 10. 2007
0
7
737
Volné verše

Sněží

Sněží, děti vyběhly na louku,
Sněží, staví sněhuláka vklobouku
Sněží, vedle něj už stojí iglú
Sněží, se sněhem jde spousta fíglů.

29. 10. 2007
0
0
797
Jen tak pro radost

První příběh ze série "Vodníků"

O vodníku PaskválkoviKdysi dávno, až v Čechách, u Prahy, se vodnici Rile narodilo maličké vodňátko. Bylo malé, a mělo bílé vlásky. Dostalo jméno Paskválek. Vodníček měl moc rád skořicové tyčinky a rákosový salát.

11. 10. 2007
0
0
737
Písmáci dětem

Druhý ze série "Vodníků"

Hradní pokladnice
Bylo to takhle jednou na podzim, když ještě Sluníčko naposledy svítilo a pěkně hřálo. Ale lesy už hořely červenou a žlutou barvou. Podzim se letos činil. Paskválek se vyhříval na velkém oválném kameni.

11. 10. 2007
0
0
798
Písmáci dětem

Třetí ze série "Vodníků"

Paskválek v Sopoušku
Stalo se, že Paskválkova teta zdědila malý rybníček, takový bahník zarostlý řasami. Není divu, že se tetě vůbec nelíbil a chtěla ho prodat. Jenomže Paskválek by nebyl Paskválkem aby nezasáhl a rybníček si pro sebe nezískal. Jenomže ani jemu by se nechtělo žít v bahnité vodě, nadnášet se na hladině plné řas ani se prohánět po mělčinách plných ostrého kamení.

11. 10. 2007
0
0
848
Písmáci dětem

IV. ze série "Vodníci"

Na houbách
Paskválek měl houby moc rád. Měl je rád všechny, od muchomůrek až po praváky a babky. Muchomůrky mu nevadily, zato holubinky… Z těch mu bylo moc špatně. Sbíral si je sám, protože nikomu jinému z rodiny nechutnaly.

11. 10. 2007
0
0
721
Písmáci dětem

V. ze série "Vodníci"

Rak Strachopud
Už dlouho se u rybníka povídalo, že v západním lese straší. Rak Ferda se tam vydal, že to prozkoumá, ale asi ve třetině cesty vyschl a musel se vrátit. A jelikož byl Paskválek velice zvědav a velice rád se naparoval, obzvlášť před vílami od splavu, sebral si svých pět švestek (lépe řečeno pět leknínových závitků) a vydal se do lesa, chtěje té věci přijít na kloub. Naštěstí si po chvilce cesty vzpomněl na Ferdu a vrátil se pro láhev vody, aby cestou nevysychal.

11. 10. 2007
0
0
663
Písmáci dětem

VI. ze série "Vodníci"

Vodníci ve škole
Stejně jako chodí děti do školy a do školky, také Paskválkovi nadešel jeho studijní věk. Ve škole pro vodní bytosti se neučila matematika, přírodopis, ale ani jazyky, jelikož všichni vodníci, vodnice, vodní víly a všechny ostatní vodní stvoření odmalička umí hlavní řeč – vodorákosničtinu. Mají jen tři předměty – tvorové v rybníce, vodní hospodaření a slušné mravy, zahrnující i kroužek správného bafání z dlouhé vodnické fajfky. Třída byla jen jedna a Paskválek do ní chodil jen půl roku – zato ale měli odpolední i dopolední vyučování.

11. 10. 2007
0
0
804
Písmáci dětem

VII. ze série "Vodníci"

Jak šel Paskválek na trhKaždý obyvatel každého rybníka ví, že se jednou do roka koná velký vodní sjezd. Jednou v Anglii, někdy v Africe v Egyptě, ale letos měl probíhat u nás, v rybníce Rožmberk. To se ví, že ani Paskválek, ani nikdo jiný z jeho rybníka si nenechal tuto příležitost ujít, jelikož pro každého se tam něco našlo, po čem už dlouho toužil. Pro škeble lak na ulitu, pro sumce natáčky na vousy nebo pro ryby kartáč na šupiny.

11. 10. 2007
0
0
749
Písmáci dětem

VIII. ze série "Vodníků"

Jak se učit kuchařem
Všichni malí vodníci a všechny malé víly stejně jako děti mají rádi dobroty a cukroví. A protože nejlepší pamlsky jsou ty, které si ukuchtíte sami, Paskválek se rozhodl, že se naučí vařit. Kuchařskou školu pro vodní bytosti vedla paní učitelka sova Dobrotová. Vyučovala ve svém domě u nejvyššího smrku několik předmětů - šlehání polevy, hnětení těsta a pečení za horka.

11. 10. 2007
0
0
687
Písmáci dětem

Lásce I.

LásceJako malá muškaJsem se chytil do sítěZ červené barvičkyTé karmínové na rtyAsi jako každý mužKterý se někdy zamilovalDo ženy jako ty. Jako pravý pavoučekMě už nepustíšAle vysaješ ze mě všechen citJenž k tobě cítímHlavně tu láskuI když vůbec nevím co je začAsi nějaká mrškaCo se lepí na lidiJako blecha na psyA už se nepustíNe nemám ji rádVždyť tolik bolíA ani nevím proč.

11. 10. 2007
0
0
872
Volné verše

Lásce II.

Lásce II. Květ opadal. Lístky z kyticeco dala jsi mi k svátkuopadávaly postupněod prvopočátkůnaší lásky. Byli jsme jak poupata,pluli jsme na černém jezeřea hledali jsme seaž do koncev té černé mezeřemezi námi.

11. 10. 2007
0
0
734
Volné verše

Minibásničky - I.

ŠTIKAZa kamenem pod rákosím číhá slečna štika,nic nechytí, neuloví, protože moc pčiká. Vidíš slečno Štiková, to je rýma taková. Jestli nechceš žvýkat len, Vem si na ni paralen.

11. 10. 2007
1
2
641
Písmáci dětem
Nahoru