Nešťastně zamilovanému

Blázínku prostý,kterýžto lásce v sladký klínna oltář smírných obětinpoložíš svého ctného duchaa naříkáš, jak bez příčinv těle Ti žalem srdce puká,že snad zemřeš naň;Nu považ sám,zda ta Tvá laň,pro kterou v noci tajně lkáš,pro kterou hřeby polykáš,a hřešíš ve snění:nu pověz sám, zda stojí Tiza vše to trápení. Když vidím, jak se díváš na ni,příteli hloupý, poblázněný,hledáš v ní modlu ke vzývání,ač jsou i lepší v světě ženy,říkám si, že jsem vskutku rád,že nemám koho milovat,že já když večer usínám,blaženou mysl při tom mám,aže se vůbec netrápímkvůli těm marným láskám svým.

03. 02. 2009
0
1
331
Smíšené verše

Vánoční

Andílkuslyš přánízoufalé slečnytento rok k Vánocůmnechci už nic
Tu pannu mrkací,co jsem si přála,schovej si pro jiné,už nejsem malá.
Prstýnků ze zlatamám tucet v krabičce,naděl je tentokrátzas další holčičce.
Jen jednu touhu mám,Ty o ní víš,jak budu hodná, kdyžji vyplníš.

17. 11. 2008
0
0
259
Smíšené verše

Píseň zavržené královny

Spi, má malá Bessmáš v kolébce vřesje drátem uvázanýTvůj tatíček králsi vystrojí bálvšak beze svojí AnnyTen, co hlásal zpěvmá na rukách krevta krev je tvojí mátiTen, co přísahalse své dcery vzdala ženu brzy ztratíV ulicích se slavíkráli přejí zdravía tečou drahá vínaJá ti život dalajá tě milovalaa vychová tě jináAddieu, má milákrátce jsem tu bylasvou sestru neosočujAž ztichnou její rtyvládnout budeš tyjen bojuj, dítě, bojujSpi, má malá Bessuž odrostl vřesuž kat je v našem doměSpi, rusovláskospi, moje láskoa nenaříkej pro mě.

02. 10. 2008
0
1
409
Vázané verše

Popelaví

Sebrala jsem z vyhaslého ohništěhrst popelaa vhodila jej do tváře těmkteří po celý večerkradli kousky chleba z mého talířea házeli je do ohněza mými zádyŠtípal je do očídusili se jímale smát se nepřestaliA pak přišel déšťmůj nejvěrnějšíaby omyl celou zemiod popelaVšechno živé očistiljenom je neJenom oni zůstali až do smrtiušpinění sazemi.

02. 10. 2008
0
0
263
Volné verše

Memorandum

Slepá harfenistkastruny rozechvějez něžné árie jepíseň mraziváNěmá sopranistkauž si nezapějejejí rty už nikdynikdo nezlíbáOtec zarmoucenýslzy polykáani Pánu Bohubolest neskryjeMuž už nemá ženyamant naříkámezi věnci z růžívoní frézieAž všechno ztichne tuzasednu k spinetuv dojemném larghettuzačnu ti hrátV náručí klesnu tipřes slzy dojetínevnímám objetíticho a chladSlepé harfenistcestruny popraskalyněžná árie užnení áriíNěmé sopranistcedávno dotleskaliti, co tleskaliuž dávno nežijí.

02. 10. 2008
0
1
284
Vázané verše

Romance

Má krásná paníKamínku v řeceŠátkem či zbraníSrazte můj senMá krásná paníHoloubek lapenZe zlaté kleceNemůže venA kde ten holubKde ta holubiceJak teskně hoříKrajka z polštářeKam as se skrylaNěmá od PorticeKdo vytrh listy Paní ze snářeZpod těžkých záclonSvětlo unikáV pohybu plamenDýce nebráníTam pláče stařecS duší mladíkaCo mu ji paníVtiskla do dlaní.

02. 10. 2008
1
2
385
Vázané verše

Čarodějka

Ach bože, krutý podvečereCo činíš s mojí mladostí. Krásu mi nikdo nesebereTa krása mojí radostí. Hola hej. Vy chlapci, muži.

02. 10. 2008
0
2
374
Vázané verše

Amneridě

Ach bože, krutý podvečereCo činíš s mojí mladostí. Krásu mi nikdo nesebereTa krása mojí radostí. Hola hej. Vy chlapci, muži.

02. 10. 2008
0
1
402
Vázané verše

Potrestaná

Povězte, karty méCikánce líbeznéJak dostat milejšíMladší a krásnějšíNa prsa povolnéPůvabné dívčiněCo vidím. Srdce, káry, piky. Jsou marny moje nářky, vzlykyUž vidím ohně, čepel dýkyI baňky jedu z apatykyJak dlouho, dívko, budeš žít. Hle, tady.

02. 10. 2008
1
2
413
Vázané verše

Revoluční

V ulicích z velké státní vlajkyvystřihli stužky na kazajkyohně zaplályVoskové panně chytly řasyshořely v rytmu Marseillaisyvlajku zkapalyChlapec Kain vrazí bratru ránusynovce rdousí v povijanubodne do plymaMaličký zmírá v bílé plenceslaboučký zpívá žalmy tenceručky zatínáZa okny žebrá abatyšeu dveří opat sípá tišeprosí za rovyDo hlíny čerstvá krev se vpijepod košem s hlavou Antoniepaní královyČervená plachta halí Seinukryje jí díru na temenuvlasy slepenéKdyž rudé plátno odkryjíztrhnou plášť ze zad Franciimatce ztlučené.

01. 08. 2008
0
1
334
Smíšené verše

Ave Maria

Ave Maria
matko Boží
Tvá věrná dcera Tě prosí.
Pošli mi na zem cherubíny,

01. 07. 2008
1
2
386
Vázané verše

Umučeným dcerám

Jdou černí páni
na stráni za kostelem
varhaník brání
varhany vlastním tělem

22. 06. 2008
1
3
414
Vázané verše
Nahoru