Buněčná dramata

Běžím. Zmocňuje se mě panika a kdybych dýchala, určitě ani Amazonský prales nestačí pokrýt moji spotřebu kyslíku. Na dýchání ovšem nemám podjednotku. Ani na hysterický řev a pláč.

03. 09. 2012
0
0
410
Ostatní nezařaditelné

Nenápadné vykradení jedné známé písně

Krev mi buší ve spáncích. Obličej mám stažený v křeči, srce jakoby mělo každou chvíli vyletět z hrudníku. Skoro nemůžu dýchat - je to zvláštní, normálně už v tomhle stavu chytám panický záchvat, dnes ale ne. Nedostatek kyslíku tak nějak sedí v tomu všemu.

12. 08. 2011
0
0
563
Ostatní nezařaditelné

Kam se hrabe ježibaba...

Pojďte blíže, milé děti, pěkně se usaďte, do ruky vemte pop corn, mrkev, lízátko, cigáro, chlast či jinou vaši oblíbenou filmovou žužlárnu a hezky poslušně poslouchtejte. Povím vám dnes totiž pohádku o zlovolné dráze - NFkappaB.
Je tomu již dávno, co se tato dráha zrodila, snad jako hrátka sobeckých genů, snad jako experiment, který měl původně chránit naše armády buněk před zbytečnými ztrátami, leč mírně se nezdrařil - to ani ti nejmoudřejší neví. Každopádně dnes nám v buňkách řádí, aniž bychom o tom měli většinu času byť jen potuchy, zlovolný transkripční faktor NFkappaB.

14. 05. 2011
1
1
442
Ostatní nezařaditelné

Trocha cestování časem

S obligátní otázkou "Tak kdo to dneska bude. " prolistuju skripta. Chvilku přemýšlím, než konečně vyberu. Otevírám skříň a vybírám správné oblečení.

21. 01. 2011
0
0
568
Ostatní nezařaditelné

Trocha chemického prznění

Při kecech o chemické erotice mé otrávení dosáhlo trojného bodu, a já po chvilce rozmýšlení, kterou křivkou se dát, jsem se nakonec rozhodla vypařit, držena na místě jen slabými Van der Waalsovými silami. Pan doktor svým pohledem značně podchladil a stlačil, až jsem měla chvíli strach, že zkapalním. Když už jsem začala litovat, že jsem se radši nedala na sublimaci, stoupla tenze par natolik, že se vyrovnala barometrickému tlaku a já jsem konečně měla volnou cestu ven. Opouštěje budovu staré přírodovědy jsem se dala na pochod homogenním městem, hledaje heterogenitu v podobě lavičky, kde bych si mohla ubalit cigáro a vnést tak do svých plic trochu viru mozaiky tabáku, kterým bych následně mohla nakazit celou řadu rostlin.

12. 11. 2009
1
1
659
Ostatní nezařaditelné

Vrchol únavy

Zoufale neutrální ženský hlas říká "zastávka Venhudova". Vysoký tmavovlasý kluk vedle mě se neochotně zvedne - asi mu není dvakrát po chuti vstávat a pouštět mě ven z šaliny. Ani já koneckonců nadšením zrovna nevyskakuju. Prokličkuju mezi lidma a zhroutím se ze schodů ven.

28. 11. 2008
1
1
552
Ostatní nezařaditelné

Báseň o psylliu

Vžaludku tě něco tíží,
zvracet ty chceš bez potíží.
Prst vkrku tě nepročistí,
psyllium to všechno jistí.

28. 11. 2008
0
0
525
Ostatní nezařaditelné

Pohádka o statečném hormonu

Žil byl, kdysi kdesi, za sedmero krčními a dvanáctero hrudními obratli jeden mladý hormon. Byl to velmi statečný hormon, rád působil na buňky přímo a měl nekompromisní, steroidní povahu. A tento mladý hormon si jednoho dne řekl: „Už mě to doma vendokrinní žláze nebaví, vydám se obkouknout organismus. Třeba někde dostanu receptor za ženu a půl buňky ktomu.

28. 11. 2008
1
1
617
Ostatní nezařaditelné
Nahoru