Cesta (12)

Druhý den, sotva zrána vysvitlo slunce, zavoněl nádražní halou guláš. Všichni se posílili vydatnou snídaní a zdálo se, že nový den začíná docela slibně. Pouze Cliff po včerejší noci nadále setrvával vpozici ztuhlé mrtvoly a nejevil sebemenší známky života. Přesto ho všichni uctivě obcházeli a snažili se zbytečně nedělat hluk.

02. 01. 2009
1
1
431
Próza na pokračování

Cesta (9)

Grey přelétl pohledem celou skupinu a kývl na Torka: -„Pojď, zkusíme zajít ktěm vojákům, třeba něco vyměníme. “ Vytáhl znáprsníkapsy svázaný uzlík a vybral zněho dva prsteny a rubínový křížek. Ještě jednou si jejich kameny prohlédl vzáři ohně. Tork mu nahlédl přes rameno: -„Za to by nám už mohli dát nějaký suchary a konzervy, a aspoň tak dva kartony cigaret navrch – člověče, nemohli by tam mít pivo.

01. 01. 2009
1
1
364
Próza na pokračování

Cesta (10)

Ruch vnádražní hale pomalu utichal. Každý si už našel nějaké místečko na spaní a podávala se večeře. Komu nestačila polévka, opékal si nad ohněm čerstvé potkaní maso. Nikita tu vůni ucítil i ve spaní, a ačkoli se ještě před chvílí nádražím rozléhalo jeho chrápání, vstal ze své lavičky a rozespale se vydal ke kotlíku spolévkou.

01. 01. 2009
1
1
447
Próza na pokračování

Cesta (11)

Ester schovala zbytek polévky pod pokličku, aby měla Greyova výprava co jíst, až se vrátí. Čekala na ně, a ve svitu ohně si háčkem opatrně spravovala svetr.
Vdobě před válkou by ji ani nenapadlo, že bude jednou oblékat staré, stokrát zašívané šaty, ale patřila klidem , kteří vypadají důstojně i vpytli od brambor, a za všech okolností o sebe dbají. Vyrůstala vdistingovaném prostředí aristokracie.

01. 01. 2009
1
1
359
Próza na pokračování

Cesta (5)

5.
Magdalena sMarkétkou měly podobný osud, a ačkoliv se jedna druhé vůbec nepodobaly, lnuly ksobě jako sestry. Magdalena měla černé vlasy a snědou pleť jako lidé zjihozápadní Evropy, na svůj věk vypadala starší a taky se tak chovala. Narodila se na Moravě.

29. 12. 2008
1
1
359
Próza na pokračování

Cesta (6)

Výprava mezitím odpočívala, kde se dalo. Pan Gribovski něco hledal ve starém haraburdí, a přitom si něco pro sebe vykládal. Oliver se vadil sVěrou, kamže mu schovala jeho zásoby jídla a starý Cliff pomalu usínal, opřen o betonový sloupek starého plotu. První kilometry byly šťastně zdolány a nezvyklá námaha udělala své, ale zatím se nezdálo, že by měl někdo usilovného pochodu dost.

29. 12. 2008
1
1
299
Próza na pokračování

Cesta (7)

Nález cenností brali všichni jako dobré znamení pro jejich další cestu, protože za zlato se dalo od vojáků ledacos nakoupit, především kvalitní potraviny. Každý chtěl poklad vidět, ale Cliff je všechny odstrčil a krabici Věře vzal. Sám pak prohlédl každý kus, určil jakou má co cenu, co je drahocennost a co je šunt. Nevyjádřil se pouze kjednomu prstenu,který si ponechal – zřejmě jako honorář za odborný posudek.

29. 12. 2008
1
1
389
Próza na pokračování

Cesta (8)

Nový společník se jmenoval Ryan. Měl delší, světle zrzavé vlasy a po stranách ho zdobily licousy, jejichž barva přecházela až do ruda. Měl temně modré oči a nad levým obočím se mu táhla jizva, dobrých deset centimetrů. Občas zablýskal naušnicí v pravém uchu.

29. 12. 2008
1
1
382
Próza na pokračování

Cesta

Bylo jaro. Válka na Kontinentu stále pokračovala, avšak vposledních dvou letech se zdržovala spíše na jihu. Ostré boje se dosud vedly na Balkáně a vAsii, a též na území Spojených států ještě občas vybuchovaly řízené střely, vysílané ze zbylých odpalovacích ramp víránských horách.
Střední Evropa ovšem již nadále zůstávala stranou, svýjimkou ojedinělých explozí zbloudilých, či špatně zaměřených střel.

28. 12. 2008
2
3
334
Próza na pokračování

Cesta (2)

2.
Se svým plánem opustit město Roven se Grey svěřil nejdříve Ester, ženě, se kterou celá ta léta žil a kterou považoval za svoji manželku. Teď si však připadal trochu jako podvodník – Ester totiž jeho nápadem nebyla vůbec nadšená a rozhodně neměla vúmyslu opouštět zázemí, které si vdobě nejistoty tak pracně vybudovala. Byla to vcelku reálně uvažující bytost a měla za to, že Grey prostě jen prožívá obyčejnou krizi středních let.

28. 12. 2008
1
3
323
Próza na pokračování

Cesta (3)

3.
Grey přemýšlel a uvažoval. Tork měl jasné a jednoduché plány, které se shodovaly stím, co si představoval sám. Když nakonec i Ester připustila, že mohou mít pravdu, začali se všichni tři chystat na společnou cestu.

28. 12. 2008
1
1
391
Próza na pokračování

Cesta (4)

4.
Skupina vystěhovalců na sebe naložila ruksaky, krosny, spacáky a co kdo měl, a vydala se nádvořím ke staré bráně, aby následovala Greye a Ester. Ti, co zůstávali, se přišli rozloučit a vyšli snimi až ksilnici. Někteří mávali zoken a dívali se, dokud jim poslední zodcházejících nezmizel zdohledu.

28. 12. 2008
1
1
279
Próza na pokračování
Nahoru