Bečvanské pověsti - Jak staříček choval kraliky

To sa stalo tehdá, když stařiček přišel v letě z hospody za světla. Kym stařiček se ždibcem štěsti zvostal opřeny o roh chalupy, všimnul si, že můj stary tata krmi kraliky jatelinu, keru předtym natrhal. A to by nebyl stařiček a baže nebyl by to ani chlap, aby nezačal hnedkaj poučovať. A toťto tak nedělaj, lepši bude když to udělaš tak a nebo viš co, udělaj to ešče tak.

07. 02. 2009
0
0
640
Próza na pokračování

Bečvanské pověsti - Jak nám do stodoly narazil tank

Už temu bude mysym sto let, kdy stařiček mojeho stareho taty postavil našu stodolu. Je to práca pořádna, pravda ale, že už do ni teče, bo sto let je sto let. Bylo to nekdy v obdobi, kdy nas Rusaci přijeli okupovať. Staříčkovi sa to tuze nelibilo, no bodejť by sa mu to libilo, když kolem baraku mu vedla cesta.

07. 02. 2009
0
1
618
Próza na pokračování

Bečvanské pověsti - Jak sa staříček nasral

Staříčkovi netrvalo dluho sa smiřt s tym, že mu nikto nevěři. O chvilu už sa ani nebal chodiť kol splavu, ale doma, co měl za peklo, to sa jen tak nevidi. Stařenka byla nasrana, že pustil do vody pytel s pilinami, keré im zrovna teďkaj mohly byť užitečne, bo začalo mrznuť a muselo sa začať topit. Keď stařiček přišel v noci dom, překvapila ho stařenka v kuchyni.

31. 01. 2009
0
1
617
Próza na pokračování

Slivovička hřeje, hýčká...

Ty jiskro oka Valašského, opilý úsměve Pražáků, požehnání jediného bez všech okolků, dávám já tobě. Zrodila ses z ničeho, když švestka chtěla plout. V studánce děda našeho, co železo chtěl kout, dokud bylo žhavé. Tys vůní svou mne opila, už když jsi tehdá kvasila, tam dole v našem sklípku, kde teď schovávám sklenku průzračného moku, co dává jiskru oku.

31. 01. 2009
2
2
572
Vázané verše

Čekání na happy end

Stála sama uprostřed všeho dění, měla oči zavřené, asi lekalo ji světlo denní. Stála tam tak majestátně a přitom zlomená. Uprostřed davu, kdo ji zná. Stála tam tak sama a stále s vírou čekala.

30. 01. 2009
1
1
477
Próza na pokračování

Bečvanské pověsti - Jak staříček potkal vodnika

Stalo sa to kdysik dávno, to sem ešče nebyla ani na hřiboch, no a můj starý tata byl tež ešče skoro děcko. Staříček dělal, tajak všickni chlapi, na pile, potem z tého udělali komunisti kravín no a teďkaj je tam zbrusu nová konírna, ale to je len tak mimochodem. Byla to práca jako každá iná, dřelo sa tam od tmy do tmy a peněz nikdá nikdo moc nedostal. Stalo sa to kerýsik deň v týdnu, když šel staříček z práce přímo rovno do hospody.

30. 01. 2009
1
1
729
Próza na pokračování
Nahoru