Dřevostavby

Dřevo je jedním znejstarších stavebních materiálů a přestože bylo vmnohém překonáno jinými, poněkud těžšími materiály, své místo si varchitektuře udrželo dodnes, ať už jako interiérový prvek, nebo samostatný stavební materiál.
Od všech ostatních materiálů se dřevo liší především svými vynikajícími tepelnými vlastnostmi. Stejně jako například beton dokáže akumulovat velké množství tepla, jeho tepelná vodivost je ale podstatně menší. Vpraxi to má velice pozitivní vliv, materiál se ohřívá zprvu jen povrchově a proto lze teplo pocítit mnohem dříve, než u těžkých stavebních hmot.

27. 06. 2011
0
0
347
Miniatury prozaické

Lyžařský výcvik

Vneděli 15 února se na nás vynořil lyžařský výcvik. Naložili jsme se do autobusu, ze kterého tu čouhala jedna lyže, tu hůlka a tu dokonce celý snowboard a vyrazili na nekonečně dlouhou cestu zKrtkova až do jednoho města pod Sněžníkem vpokročilém věku.
Vpořadí zážitků, které jsme celý ten skoro-týden zažili a které plánuju kritizovat bylo jako první jídlo. Nechápala jsem, proč toho ostatní vždycky zpucovali tak málo - asi nejsou zvyklí jíst – ale já jsem se tam docela najedla.

26. 06. 2011
0
0
474
Blbůstky

Co je tvoje, je i moje a co je moje, do toho ti nic není.

Každé seskupení, politický systém, způsob vlády nebo jen vedení je špatný. Je špatný, pokud se použije nevhodně, vnevhodné době nebo nepromyšleně.
Tak a dost nesmyslným větám, vraťme se do reality. Předně je poněkud legrační, dát studentům příležitost psát o něčem, co nikdy neprožili, co znají jen zvyprávění a na co si podle mého mínění ani nemohou vytvořit plnohodnotný názor.

26. 06. 2011
0
0
535
Miniatury prozaické

Velká pomerančová loupež

Pokusím se nejprve trochu nastínit atmosféru doby. Mnozí z vás a ani já jsem nezažila dobu, kdy vlastní názor někoho zajámal pouze v případě, že byl na správné politické vlně. Bylo parné léto a člověk měl prázdniny, ale co z toho, když jste se stejně nikam k moři na dovolenou nemohli dostat. Ani vzdělání nebylo pro všechny zadarmo a peníze byly tím posledním, za co jste si ho mohli koupit.

22. 06. 2011
0
0
446
Ostatní nezařaditelné

Oknem ven z mého pokoje

Lidé bydlící vpaneláku mají vlastně výhodu. Když se podívají zokna, zcela jistě se najde něco, co je zaujme, nebo co alespoň stojí za podívání. Dlužno říci, že toho mnozí „měšťáci“ rádi využívají a dokážou u okna prosedět polovinu dne, stejně tak jako vesnické „drbny“ se stejným zájmem pozorují život na vesnici.
Lidé žijící někde na samotě už to tak jednoduché nemají.

21. 06. 2011
0
1
632
Ostatní nezařaditelné

Čas

Sekunda prokletá
časem se proplétá.
Minuta divá
sekundu střídá.

21. 11. 2010
1
6
753
Miniatury, hříčky

Skála a most

Skála a most
Představ si horu, a to tu tvou,
vysokou, ale neprostornou.
Dole jen smrt a nad hlavou nebe,

15. 10. 2010
2
2
596
Vázané verše

Zima

Snad ani neexistuje krásnější roční období, než je právě zima. Spoustu lidí přepadají deprese už jen při pouhém vyslovení tohoto slova a v jejich představách se přitom promítá neustálý mráz, sněhové závěje a kalamity, nekonečně dlouhé bělostně tmavé zimní večery, nečas a vánoční shon.
Příroda nám skrze zimu promítá velkolepou mozaiku ledově chladných tónů, které vytváří dokonalou iluzi osamělosti, prázdnoty a ticha. I sebemenší pohyb nám na namrzlém chodníku připadá přenáročný, bojíme se prohlédnout za rozlehlé kopce, které skrývají nebezpečí, strach a neznámo.

14. 10. 2010
1
1
521
Ostatní nezařaditelné

Jak Tom a Tom objevili atom

11. 10. 2010
1
3
641
Fejetony
Nahoru