Vojenský komunismus

Soudruzi imperialistické mocnosti hlavně Spojené státy Americké a jejich odnože znovu ohrožují naše socialistické společenství a ohrožují celosvětový mír. Soudruzi musíme být neustále připraveni bránit naše socialistické zřízení, ukázat agresorovi sílu naší armády a našich zbraní. Díky vám mladým soudruhům ve zbrani jsme připraveni klást jakýkoliv odpor a to i za použití těch nejtěžších prostředku. Naše armáda je připravena a proto soudruzi, ústřední výbor armády naplánoval cvičení našich jednotek ve výcvikové oblasti.

29. 09. 2012
0
0
772
Povídky

Kritická noc

Ahoj Mirku a Jirko. Tak nás vítala Marika vnočním klubu malého městečka na jihu Čech. Marika byla fajn holka, osmnáctiletá kráska smodrýma očima, bílou pletí a kaštanovými vlasy. Chytrá a přátelská.

21. 11. 2012
0
0
615
Povídky

U přehrady

Možná se to zdá až malicherné a možná i pomíjejíce. Uprostřed léta tak deštivého a nevlídného naskytlo se pár slunečních dní. Je to nezvyklé pro mně. Od mládí jsem zvyklý na slunce.

21. 11. 2012
0
0
501
Povídky

Výstup na Velkou Fatru

Tento příběh mi vyprávěl jeden mladý kluk, který čekal na autobus. Byl velmi hovorný a ani nevím, proč mi to vyprávěl. Seděli jsme dlouho na zastávce, trochu byl pod vlivem alkoholu a tím podařilo se mi vyslechnout celý příběh. Snad se chtěl zviditelnit nebo asi mi důvěřoval.

29. 09. 2012
0
0
495
Povídky

Tento příběh je jako jedna cesta

Tento příběh je jako jedna cesta a jedno poznání. Za hluboké totality našich socialistických zítřků jsem snad náhodou dostal vízum, že mohu odjet do tehdejší pomalu kapitalistické Jugoslávské republiky. Moji kamarádi tohle štěstí nemněli a pro mně to byla velká volba. Odjet do zahraničí sám a ktomu do státu, kde každý druhý čechoslovák dále utíkal přes kopečky na západ do blahobytu konzumní společnosti, ale vystaven ponížení, jestli úřady se nad ním smilují a přislíbí příslib pobytu.

29. 09. 2012
0
0
556
Povídky

Kypr

Bouře na Kypru. Když jsem se ráno probudil a vyšel na balkon, počasí slibovalo nehezký den. Nad mořem se válely tmavé bouřkové mraky.
Vítr se dostával do obrátek a věštil špatné počasí.

11. 08. 2012
0
0
490
Povídky

Ukrajina

Píše se rok 1989 a Ukrajina se otvírá Evropě. Bylo rozhodnuto, celá naše malá skupina se tam pojede podívat. Jsme zvědaví co nás tam čeká a plni optimismu v krásné dny.
Nelenily jsme a vše si vyřídili - doklady, peníze, jídlo a dobrou náladu s sebou.

11. 08. 2012
0
0
631
Povídky

Jeden den v Zadaru

Jeden den vZadaru.
Zase jeden ze slunných dnů na pobřeží Chorvatska, každý den je zde nádherný a sluníčko svítí vytrvale, až osmahlo mojí pleť do bronzova. Celý ještě ospalý jdu do centrální samoobslužné jídelny. Beru si podnos, stojím ve frontě mezi turisty, jídlo mají doopravdy výborné a nejlepší je, že můžete pojíst kolik zvládnete.

11. 08. 2012
1
0
980
Povídky

Pobyt v Zadaru

Pobyt v letovisku Zadar. Vždycky a celý svůj život si
přeji poznávat nepoznané a navštívit mnoho krajin a mnoho měst. Myslím, že první část této věty je velká filosofická a psychologická otázka a druhá část je jen úsilí někam se dostat a ještě v mém případě za přijatelnou cenu. Nyní se mi poštěstilo navštívit oblast historického města Zadar a Chorvatský sever.

11. 08. 2012
0
0
670
Povídky

Povídka

Jeden s krásných pozdních letních dní, tak daleko od domova a tak svobodný a prostý od starostí a shonu, svoboda bytí jako by procházelo celým tělem bez mučidel, povinností, to musíš a to nesmíš. Jdu po písku, modré nebe a moře prosycené vůní vzduchu, který poznáte jedině u mořského pobřeží Kypru. Mé snědé tělo a černohnědé vlasy doplňuje kolorit místních lidí a rádi mi říkají: „Ty jsi pravý Kypřan a náš rybář bez člunu a bez síti. “ I to dovede zahřát to poznání lidské lásky a solidarity.

11. 08. 2012
0
0
494
Povídky

Velké cvičení

Dnešní zprávy Českého rádia. , jak jsme již informovali skončilo velké cvičení Varšavské smlouvy nazvané Štít. Cvičení se účastnily armády Československé republiky, Sovětské republiky, Polské republiky, Bulharské republiky a Maďarské republiky. Cvičení znovu prověřilo vysokou bojovnost a připravenost armád Varšavské smlouvy.

11. 08. 2012
0
4
724
Povídky
Nahoru