Haiku pro Julii

Šitó: Haiku pro Julii
Nad lesem blýsklonačatou partii Godohraje vítr
Až bouře skončíptáci tu s veverkamikameny najdou

23. 05. 2005
12
1
2148
Haiku

Pohádka o chlapci v bačkůrce (ukázka)

Nyní už nebylo proč váhat. Chlapec se shýbnul, vypřáhl chodidlo z bačkůrky a pohodil ji kousek od sebe, aby tma měla dostatek prostoru a mohla se do ní pohodlně nazout.
Tma se zaradovala, zatočila se dokola a vklouzla do bačkůrky jako voda do výlevky. Jenže jí vůbec neubylo.

16. 08. 2003
4
0
1583
Pohádky

Deníková zpověď Ondřeje Poupěte

Výběr

Deníková zpověď Ondřeje Poupěte
Když mi bylo asi pět měsíců, náhle jsem pocítil samotu. Začal jsem na sobě pozorovat projevy života, který nemohu nijak ovlivnit, a toto zjištění mě, do té doby bezstarostného, naplnilo nevýslovnou úzkostí. Samota je zajisté stav, vněmž je nám znemožněno dotýkat se druhých věcí a přicházet snimi vdůvěrný rozhovor, neboť naše vědomí je čímsi přehrazeno. Neučinil jsem krok, abych bolestně nepocítil, že právě takových kroků mám za sebou nespočet a žádný znich mě nepřiblížil něčemu, co bych byl předtím neznal.

14. 11. 2002
6
0
1234
Ostatní nezařaditelné

O mníšku, který seděl a hleděl

Výběr

O MNĺŠKU, KTERÝ SEDĚL A HLEDĚL
zenový příběh
Zenový mníšek Li La Lo pořád jen seděl na podlaze svého skromného příbytku. Nedělal nic, jen v sošné pozici tiše patřil před sebe. Všude venku unikal život, chodili tu lidé do práce a z práce, za zábavami i ze zábav. A mníšek jenom seděl, vydělen z toho všeho, tak dlouho, že už to časem začínalo nahánět všem jeho přátelům strach.

12. 04. 2002
7
0
1712
Povídky

O člověku, který pil čaj

Výběr

Člověk pil svůj ranní čaj. Znaveně hleděl před sebe a byl smutný, neboť už nikde nedokázal spatřit pravé potěšení. Dumal o svém trápení, tolik zahloubán, že téměř zapomněl na svět. A když už hodnou chvíli upíral svůj pohled kčajovému šálku, konečně si jej doopravdy všiml.

16. 01. 2002
23
10
2837
Ostatní nezařaditelné
Nahoru