Československá literární komunita
Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.
Přidejte seRýžové víno (Arak, Saké)
Autor
Nikita_Pitralon
Na dno:
- 0,5 kg dobře proprané rýže
- 1 citron: ostrouhat kůru a zbytek nakrájet na kolečka
- 5 ks nového koření
- 1 muškátový ořech nastrouhat na jemno
- 5 ks hřebíčku
- 1/2 kávové lžičky:
- zázvoru
- tymiánu
- mleté skořice
- muškátového květu
- 50 g droždí: nalamte na kousky
Svařte:
3,5 l vody s 1,5 kg cukru, nechejte vychladnout a studené nalejte do nádoby.
Hrdlo zakryjte propíchaným igelitem.
Nechejte 6 týdnů kvasit.
Nehýbejte s tím!!!
Potom slejte do jiné nádoby přes sítko bez usazenin a nechejte ještě 10 dní stát.
Pak přetáhněte hadičkou do lahví bez usazenin.
Rady:
Nádobu s kvasem nemějte v obytné místnosti. První dny to dost smrdí.
Nádoba by měla mít široké hrdlo, protože se vyvíjí velké množství plynů, tak aby mohly unikat. Jinak vám kvas vypění ven.
Jestliže kvas po 6 – ti týdnech smrdí, neznamená to, že musí smrdět i po přelití do druhé nádoby.