Československá literární komunita
Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.
Přidejte seZázvorový čaj do deštivého nedělního podvečera
Autor
léčitelka
Více než recept
1. Nastrouháme si kousek zázvoru do hrnce, ve kterém budeme vařit zázvorový čaj. Velikost hrnce i zázvoru je podle množství a počtu lidí, kteří budou čaj pít.
Pro jednoho, kterému je doma smutno a deštivo, stačí asi pěticentimetrový kousek zázvoru a litrový hrnec.
2. Z nastrouhaného zázvoru odeberem trošku do svého oblíbeného porcelánového hrnečku (nebo sklenice, ne umělá hmota!).
3. Zalijeme zázvor v hrnci studenou vodou a vaříme asi pět minut.
4. Odlijeme povařený horký zázvorový nápoj do připraveného hrnku s nastrouhaným zázvorem a zakryjeme na několik minut obě nádoby. Tu s povařeným obsahem, kde se nadále louhuje nápoj a v hrnku se nám zapařuje zázvor.
5. Zázvorový nápoj z hrnku, pouze zapařený, nalijeme do hrnce se zázvorovým nápojem uvařeným. Tím vznikne kombinace, kterou často doporučují bylináři.
Kvůli jistým léčivým látkám v bylině se musí léčivý čaj vařit, neboť jenom varem se vyplaví do nápoje, ale též se musí kvůli jiným léčivým látkám v téže bylině zapařit, protože jenom pařící technologií vejdou do čaje. A pak se oboje sleje. Totéž jsme vytvořili u zázvorového nedělního deštivého čaje.
6. Vařící nápoj ze zázvoru si odlejte z hrnce do oblíbeného hrnku, vymačkejte půl citrónu, držte hrnek oběma rukama a vypijte ten první hrnek téměř naráz.
Jestliže ucítíte pálení od krku až po podbřišek, nebo dokonce při každém polknutí začnete jakoby škytat, je to to správné, zázvorové v Česku. V celém těle a hlavně až v bránici se vám totiž rozpouští deštivá neděle. Už nejste osamělí, začíná být teplo, rozlévá se při druhém hrnku po celé hrudi. Na srdíčku už svítí Slunce. A bránice, kterou máme jako pevnost před každodenním stresem se na chvíli uvolnila.
Navíc je zázvorový čaj výbornou prevencí před různými virózami a nachlazeními, které přichází s podzimními dny.Udělejte si jednadvacetidenní kúru zázvorového nápoje vždy po ránu nalačno a večer před spaním. Teď přichází správná doba.
Můžete sladit medem. Varování pro lidi, jež mají podrážděné žlučníky či slinivky. Opatrně, nejdříve vyzkoušet v malé dávce!