Československá literární komunita
Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.
Přidejte sevečírek smažených cvrčků
Autor
aleš-novák
Pokud jde o stravovací návyky, jsem člověkem víc než konzervativním. To sice neznamená, že bych se živil jen konzervami, ale nepodléhám moderním trendům z televizních kuchařských pořadů. Až na výjimky.
Tou výjimkou byla nenápadná pozvánka na Beatles. Hudbu brouků mám rád, a to se mi v tomto případě stalo osudným. Nešlo o hudbu, šlo o hubu. Tedy někdo by řekl o mlsnou hubu, jenže dá se tohle považovat za mlsání? Jíst to rozhodně nebudu, říkal jsem si. Jen se podívám, jak to na takové akci chodí.
Večírek byl určen nejspíš pro začátečníky v tomto gurmánském oboru. Proto bylo možné si zvířátka (ano, je třeba zbořit psychologické bariéry volením vhodných slov) před začátkem akce prohlédnout, osahat, vyfotit se s nimi...Mistr šéfkuchař pohovořil o energetické hodnotě potravy z hmyzu, vyjmenoval státy, kde konzumace takových jídel patří de facto k bontonu, ubezpečil nás o naprosté hygienické nezávadnosti všeho, co má pro nás připravené.
Ještě než to všechno začalo, rozdávala servírka všem účastníkům na stůl velké panáky slivovice. To bylo v ceně vstupenky, až později jsme pochopili proč. Ne nadarmo se na Moravě používá slogan "vypálit červa".
Pak už šéfkuchař nažhavil pánev, trochu ji zvlhčil olivovým olejem a na vedlejší plotýnce uvedl do varu vodu v hrnci. Pak vzal první misku s ještě živými moučnými červy, vrhnul je do horké vody, přecedil a na několik vteřin nechal posmažit na pánvi... Říkal jsem, že to nebudu jíst? Vždyť je to docela dobré!
Slivovice zatím zůstala nedotčena, uvidíme co bude dál. Tak máme tady - tramtaradá! Cvrčky na másle! Cože, tihle roztomilí broučci, co se nemohou vyškrábat po hladké stěně mísy? Ti siláci, co táhli vozík s Broukem Pytlíkem? Ne! Nebo žeby? Ale tohle jsou cvrčci banánoví...
Horká voda, pánvička, rozdělení na talířky...mňam! Ani na přidání nezůstalo. Slivovice pořád plná.
Následují potemníci. Ach, že já četl v dětství toho Sekoru. Mohl jsem mít o jednu zábranu méně. Ale už mám natrénováno, když se potemník obloží ledovým salátem, je to docela příjemná křupka. Jen se nepřejídat, ještě pár chodů následuje.
Takže, dámy a pánové, sarančata. Ještě si je prohlédněte živé, vyfoťte, vidím, že řady strávníků už trochu prořídly, ale to se stává, přistupte prosím blíž...Horká lázeň, pánvička jen pár vteřin, při jídle si dávejte trochu pozor, ať se vám nevzpříčí nožička. Ne vaše, paní, nožička od sarančete... Kdyby vám to vadilo, můžete nožičky otrhat ještě než vložíte sousto do úst.
Uf. Saranče je největší z toho, co jsme dnes jedli. Spláchnu ho trochou slivovice, pro jistotu. i to druhé, a třetí. A trochu chleba. Další chod už asi nedám. Asi? No tak, když už jsme tady...
Znovu se shlukujeme kolem šéfkuchaře, ten si na ruku pokládá švába a nechává ho procházet po své bílé košili. Asi chce vypadat jako dobrák. Ale jen co šváb trochu pookřeje, už putuje spolu s kamarády do vroucí vody. Pak se skupinka rozdělí na dvě části, jedna míří rovnou na pánvičku, druhá se ještě před smažením obalí v těstíčku. Opravdu tu ještě mluvíme o gurmánském zážitku?
Popravdě, těstíčková verze byla o něco chutnější. Ale i tak: už je to docela velký brouk a proto před ním i po něm přichází na pomoc slivovice. Ještě štěstí, že už je to poslední chod. A že ta slivovice byla opravdu velká.
Přicházel jsem na večírek pln zábran, ale hlavně zvědavosti. Odcházel jsem nasycen. Ale že by se tahle strava stala pravidelnou součástí mého jídelníčku? To těžko. I když kdo ví. Z jednoho prasátka se ve skutečnosti využije cca 30% jako potrava pro člověka, z jednoho cvrčka skoro 90%. Uvidíme, komu bude patřit budoucnost.
25 názorů
Vše, co bych k tomu měl už za mně napsala agáta ve svém prvním komentu. Ale máš to dobře napsaný (s vtipem), odměném tě tipem /**
Kapsa, 100% souhlasím. Už tu v klubu na tato témata několik fundovaných debat proběhlo.
Smažený vepřový mozeček s vajíčkem, ledvinky, játra, dršťková z pajšlu, býčí koule atd.
Myslím, že to je jen o úhlu pohledu a kulturním zatížení, který nám brání v gastronomickém rozletu.
A slivovice?! - zkažené švestky, které se musí nejméně dvakrát pořádně převařit, aby se daly konzumovat ; )
Stázko, ...promiň mi ten výraz v parafrázi, vždy jen v dobrém......~~Na jezení hmyz jedině se slepičím žaludkem....
Aleš dobrý:-)
si pamatuju, jak jsem vyhodila kilo rýže, když jsem zjistila, že se v tam cosi hýbe...
Na to asi nemám, klobouk dolů
agáto :-)))))))))
aleši - on ten cvrček je vlastně taky maso, tak by měli být spokojení
aleš-novák
22. 09. 2016agáto, to mě taky napadlo: jak se asi budou tvářit masožrouti, když grilovací party proložím nějakým tím cvrčkem...
jaj, gerty, tak už mám o občerstvení postaráno až zase dorazíš :))) nažhavím jen gril a na zahradě si to pochytáš sám :))))) jupííí
Jo, hmyz je strava budoucnosti. Já být někde na pustém ostrově, nic jiného než ponravy a sarančata nejím - je toho dost, není to jedovaté, snadno se to nachytá a dobře do zasytí :-) A i mimo pustý ostrov mi pražené larvičky připadají lepší, než uzená kuřecí stehna.
Květoň Zahájský
21. 09. 2016Je pravda, že z 30% prasátka se nají víc strávníků, než z 90% cvrčka, ale hmyz má v gastronomii jistě svoje místo, o tom není pochyb. Ostatně s brouky v těstíčku už začíná nenápadně experimentovat i naše pekárna, jak jsem se nedávno přesvědčil při nakousnutí rohlíku.
Moc zajímavé! Díky, že ses podělil ***
Také si myslím, že odříkaného chleba největší kus - to pokud jde o budoucnost. Jen hmyzu, pokud vím, neubývá... Já mám stran jídla obrovské předsudky, ale ve Francii mne zlomili a teď nedám dopustit na krevety - mňam!
Jarmila_Maršálová
21. 09. 2016obávám se, že před tím, co se nám hnusí, nepostačí jen zavřít oči nebo panák slivovice
aleš-novák
21. 09. 2016agáto, napsané (i nafocené) to vypadá horší, než je skutečnost...:o)
při čtení mi rostla pachuť v puse... po dočtení mám zkřivený i prsty na nohou.. bože, chraň mě před budoucností! ale máš to dobře napsaný, odměním tě tipem
Jo jo... miluju mořské potvůrky, takže možná bych dala něco jako štíra... a vím, že ten hmyz je narozený v krabici a krmený granulema a vyprázdněný.... já jen mám pro šváby speciální kolonku té nejtěžší averze....
Takže ještě jednou - uctivý obdiv..!
aleš-novák
21. 09. 2016JARUB: většina obyvatel planety je ráda, když se aspoˇˇn trochu nají, chuˇˇt jídla už je jen třešinka na dortu...
Při konzumaci červů a hmyzu je důležité, aby byli pár dní před přípravou "na dietě", vyprázdněni...
Se švábem už jsem trochu potíž měl, ale našli se i tací, co si na příští kolo objednávali štíry, tarantule a podobné lahůdky...:o)
Brrrr.
Kdysi jsme dělali podobný pokus, s larvami potemníků a tak - smažili jsme to. No snědla jsem jednu, ono smažený a posolený chutná dobře i hadr, že...Ale nějak k tomu mám odpor nebo co.... švába bych nedala ani smykem...Oceňuji statečnost hrdiny! A panák - ano, to jistě pomůže. Nicméně "vypálit červa" se říká kvůli pálení střevních parazitů a jejich vajíček, a ty jste myslím nejedli...
Jó, proteiny....v hmyzu jich je mraky...takže - levná, zdravá, správná strava, člověk by řekl, že budoucnost bude mít jasno. Ale chutná??? No, nevím.....
aleš-novák
21. 09. 2016ale dala, jde jen o ten začátek...taky jsem myslel, že to nedám, ale když je dobrý kuchař...:o)
To bych nedala, Aleši:-( , ani namol. Zajímavé, ale jistě ne pro každého...