Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když  Franc Josef, císař,  vyhlásil (v  roce čtrnáct) Srbsku válku

27. 06. 2024
5
15
108

 

 

 

Když  Franc Josef, císař,  vyhlásil

(v  roce čtrnáct) Srbsku válku

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 
Rakousko - Uhersko že byla říše zcela 
zkostnatělá...?  I co  bys chtěla; viděno 
 
 
 
z dálky - např. Škodovka česká  prý ještě v 
 
 
 
ten  den začala vyráběti děla - a dnes, po
dvou letech války, tam ještě auta dělá...!!
 
::::::::::::::::::::::::

15 názorů

Aru
před 2 měsíci
Dát tip

Zeé, pokud něco píšeš o takto významném člověku, který navíc tak dlouho žil a držel vládu je dobrý si o něm nejdřív něco přečíst, co vůbec prožil, jaký byl, ty nepíšeš o člověku, ale o šabloně. já se ti divím, že sem dáváš každý týden čtení z kostela, ale stejně se tím neřídíš, protože generalizováním a šablonovitostí rozhodně nikoho nevystihneš, protože to byl pořád člověk.

vnímám ho jako především nešťastného člověka zmítaného okolnostmi, polož si otázku, zvládl bys to ty na jeho místě snad lépe, než on?


Andreina
před 2 měsíci
Dát tip

Žasnu, co všechno tech chudák Ferda musel.


Zeanddrich E.
před 2 měsíci
Dát tip

 

Jo, Aru :); musel ji vyhlásit... :). Tímto úhlem pohledu bychom také mohli říct, že Ferdinad musel jet do Sarajeva, demonstrovat pochybné habsburské nároky - ; musel nechat vojsko před městem, aby ukázal, jaký je hrdina, ..., a téměř dobrovolně se tam musel (na druhý pokus) nechat zastřelit (aby konečně nudící se evropští aristokratičtí generálové mohli zahájit konečnou likvidaci své společenské vrstvy ... :)?)  . -Každý z nás něco z titulu své funkce někdy něco tzv. musí, ale že to podepsal, to už mu prostě žádnej neodpáře... :).


Andreina
před 2 měsíci
Dát tip

Aru, můžeš mě nasměrovat? A vezmi v potaz moje možnosti něco shánět.


Aru
před 2 měsíci
Dát tip

přečti si tu knížku :D


Andreina
před 2 měsíci
Dát tip

Aru, s tou nesklonností "Aru" mám trochu problém. Ve většině pádů to na mne působí jako uvažování o něčem neživém, předmětu a ne člověku.


Aru
před 2 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Aru se neskloňuje, Aru je Aru :D

mimochodem moje dvojče Aru má i svou vlastní knížku: Aru Šah a konec času :))

vyšla již před lety ;)


Andreina
před 2 měsíci
Dát tip

Romane, chtěla bych mít tu víru v draka, ale nějak mi čím dál víc uniká.


Zeanddrich E.
před 2 měsíci
Dát tip

 

Hmm. -Andreo, tentokrát musím citovat zdejšího respondenta Areauauoa -; no, napíši jej raději jako nesklonného :); ...zdejšího respondenta Aru:  ..jsem si jistý, že ještě malinká naděje je a že poslední plamen hořet musí... (...).


Andreina
před 2 měsíci
Dát tip Aru

Vím, co myslíš, Romane, otázka však zní, jestli to vůbec stihneme. V lokálním konfliktu ještě lze uhlídat, jaké zbraně jsou použity, když se to vymkne kontrole, tak přijde neodvratný konec. I když ono je to asi jedno, protože příroda již účet píše.


Zeanddrich E.
před 2 měsíci
Dát tip

Zdravím tě, Andreo, opět po nějaké době... :)

- Jo, vojáci; - vona totiž může (zase někdy) nastat i doba, kdy vojákem budeme každej - ať  dobrovolně, či nedobrovolně...!


Aru
před 2 měsíci
Dát tip

Zeé, Franc Josef žádnou válku nevyhlásil, ale byl ji přinucen vyhlásit, což je rozdíl. Franc Josef byl nešťastnej člověk, manželku mu zabili, syn se mu zabil sám a nakonec umřel uprostřed války, kterou nechtěl, ale Rakousko-Uhersko bylo už plně pod kontrolou prušácké Germánie, kam ho šikovně dotlačil svou nekompromisní a tvrdou politikou ještě Bismarck, kdy sebral a zlomil celý tehdejší Německý spolek, které spolklo Prusko. France Josefa bych si zrovna do pusy nebral, to byl ještě impozantní monarcha na pozadí změn, které se valily ze všech stran, těch změn, které došly až do našich neblahých časů.

samozřejmě že Škodovka žádné zbraně vyrábět nebude, jednak tehdy jsme byli srdcem a motorem monarchie, dnes jsme už jen okrajovou kolonií ve které stát nevlastní a neřídí takřka nic.


Andreina
před 2 měsíci
Dát tip Benetka, toot

Já vojáky nemám a nikdy jsem neměla ráda mimo jiné i proto, že jsou nenažraný. Jsou jako ženská, je jedno jak velkej rozpočet budou mít, kolik peněz do nich daňový poplatníci nacpou, vždycky to bude málo. A kdyby dostali hodně a k tomu ještě větší moc, věřím, že by i z brány Škodovky ty kanóny zas vyjížděly.


Zeanddrich E.
před 2 měsíci
Dát tip

 

(( ...)).


Zeanddrich E.
před 2 měsíci
Dát tip Zajíc Březňák, Benetka

 

(tím nechci říci, že zrovna já bych chtěl, aby škodovka zase vyráběla tanky či děla; jen mne zaráží, jak demokratická EU je neschopna pružně reagovat na (mimo jiné) požadavky na svou obranu...)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru