Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Krátce o několika problémech, které lidem přinese rozvoj AI

27. 06. 2024
0
12
126
Autor
Mirek Č.

K napsání těhle pár odstavců, mě inspiroval zdejší básník Mibaf. Je to několik mých myšlenek o problémech budoucnosti lidí na světě s umělou inteligencí. Jestli čekáte něco poctivě zpracovaného a objevného, pravděpodobně zde nic takového nenajdete, ale jako výchozí bod k diskuzi (zajímá mě v čem se mnou souhlasíte, v čem ne) by to myslím mohlo stačit. 

Lidé budou kvůli AI přicházet o práci. Optimisté tvrdí, že se zas vytvoří nová místa, jako to bylo při průmyslové revoluci, a ve výsledku to znovu lidstvo jako celek posune vpřed. Tady se dá pochybovat o samotném jádru tohoto argumentu, tedy jestli je možné obětovat komfortní životy lidí teď, pro více či méně jistou vidinu lepší budoucnosti. Problém pro filozofa. A i když se nejspíš shodneme, že průmyslová revoluce byla pro lidstvo jako celek dobrá, je myslím velmi zbrklé tento závěr zobecnit či z něj vycházet při řešení problémů pracovního trhu a umělé inteligence. 

S možností AI nahradit nás v různých činostech souvisí i přetrhávání kontaktu mezi lidmi, přestávají se potřebovat, protože jim vystačí AI. Ale to je možná zase na nás. Chceš to od AI za pět minut, nebo od jinýho člověka, se kterým možná pak zajdeš na pivo, ale bude mu to trvat hodinu? To možná souvisí s širším problém modernizace a odcizení obecně, ale na to už je zase potřeba filosofa. 

Další související problém myslím je, že člověk tak nějak ztrácí smysl, když vidí, že je možná budoucnost, ve které AI vše obstará a zastane lépe než on. Ale proč se bát budoucnosti? Proč se nesnažit něco ze sebe vydat každý den, znamenat něco pro svět, teda ten náš prťavej kousek světa, už teď. Omlouvám se za koučování :D A navíc pokud se člověk bojí, že mu nebude umožněno konat dobro, tak se obávám, že na to vždycky bude prostoru dost, dokud budou lidi na zemi. A konat dobro, to možná jako smysl stačí?  

Ta část "dokud budou lidé na zemi", mě přivádí ještě k vizím virtuálních realit, AI implantátů do mozku a tak podobně. To si budem muset setsakramentsky rozmyslet jestli do něčeho takovýho jít, zohlednit důsledky. Zdá se mi, že jedna z nejzásadnějších otázek je ta, zda horzí, že něco vymizí z lidské zkušenosti nebo se třeba lidská zkušenost úplně změní, takže už nepůjde hovořit o lidské. Pro někoho je to možná vyloženě noční můra a nechce se s tím vypořádat slovy: "Prostě budem zase jiní tvorové, budem řešit jiné problémy, bude jiný svět."

I pokud bychom přijali možnost AI implantátů, pak by si tyto implantáty zdaleka nemohl dovolit každý. Další rozevření nůžek mezi bohatými a chudými. A když trochu odbočím, další krok směrem k 451 Stupňů Fahrenheita, kde si o ty nejkrásnější části lidské zkušenosti připravení obyvatelé městečka užívají svou konzumní zábavu, zatímco zbytek světa trpí ve válce. Mám pocit, že, omluvte mě, "sedět na prdeli" a "sedět na prdeli aspoň s občasným uvědoměním si, jaká je to výsada" už je rozdíl, protože to druhé možná povede alespoň k nějakým správným krokům, ve správnou chvíli.   

A určitě by se dalo pokračovat. Prosím napište vaše myšlenky, tohle téma je pro mě zajímavé a myslím i důležité probírat obecně.  

 


12 názorů

toot
před 3 měsíci
Dát tip

Slyšel jsi o wabi-sabi?


Mirek Č.
před 3 měsíci
Dát tip Aru

Aru- Tohle jsou přesně ty divné vyhlídky. A vlastně máš pravdu, že už to trochu začalo s těmi mobily. Sám jsem do toho konzumního světa vtažen víc, než bych chtěl.

toot- Děkuji, nad tím ještě budu muset přemýšlet. 


toot
před 3 měsíci
Dát tip Aru

Teď, bys ... - mi zase vyvstala píseň s textem "all of me loves all of you, all your perfect imperfections" ... To jen k té nedokonalosti bych ještě chtěla povědět, že přidává hloubku, charakter a autenticitu našim životům a zkušenostem. :) Učí nás přijímat a milovat sebe i ostatní takové, jací jsme, a nalézat krásu v obyčejných a nepředvídatelných aspektech života ...


Aru
před 3 měsíci
Dát tip toot

AI v konverzační podobě jsem zkoušel i ji použít místo vyhledávání i rozbor básní udělala a všechno jsem to zavrhnul, zvlášť markatní bylo ji použít místo vyhledavače, tam bylo fyzicky cítit jak je proces zjednodušen, jak moc je to bezpracné.

tak jako pro auta se vymysleli jak zákony, tak dopravní předpisy, tak i pro AI už dnes se zákony připravují a implementují a v podstatě ji chtěji narvat úplně všude, bude vyčkávat v každém vyhledávači, bude na každém počítačovém čipu a postupně přijdou i AI mobily, ona umí prakticky všechno, od psaní scénařů, malování, přes všeobecné rady na jakoukoli otázku až po ovládání "chytrých" domácností. umí dokonce i randit a mít vztah, samozřejmě za příslušné peníze, těm kteří ji spravují a je to tak vtahující, že to působí jako droga.

to vsechno ale umí jem na základě našich informací, které ji byly poskytnuty, neviděl jsem u ni že by byla schopna myšlení, naopak je používáná jako nástroj cenzury, některé informace má zcela jasně podáváné tak aby vyhovovali určitému dobovému konsensu.

dnes je například běžné, když někdo na ulici, v MHD, kavárně, atd. se kouká do mobilu, za nějakou dobu bychom se mohli dočkat, že k tomu bude mluvit i se svou AI kamarádkou, průvodkyní, učitelkou a já nevím čeho všeho, třeba i AI manźelkou svých adoptovaných virtuálních AI dětí :D

a samozřejmě všichni ti, kteří mají zájem uvést tuto technologii na svět budou tvrdit jak je úžasná, plus jejímu kouzlu podlehnou mnozí, kteří s ní začnou žít, protože ona je samotné i jejich život změní.

myslím si, že jakmile se zavede digitální měna a digitální občanství, že občané bez AI budou katapultování jako lidé druhé kategorie mezi "nepřizpůsobivé" a bez AI nebude možná ani komunikace s úřady, bankami a samoobslužnými obchody, už dnes lze pozorovat to jak se rozšiřují jak samoobsužné vklado-bankomaty, tak samoobslužné kasy bez lidského faktoru i příchod AI operátorů.


Mirek Č.
před 3 měsíci
Dát tip

toot- Ano, AI lednička je největší nebezpečí :D

Máš pravdu, ta touha po dokonalosti, věčnosti, stálosti s tím taky souvisí. V tý věčnosti jde nejspíš o strach ze smrti, tam je určitě vypracováno stovky filosofických stránek, jak ji přijmout. Stálost a jistota jsou prostě příjemné, nechceme přijít o to, co máme rádi- Nevím co by na to řekl Buddha :D Ale ta dokonalost je pro mě nejvíc neprozkoumaný téma- pokud to jde, člověk by se svých chyb měl snažit zbavit, nemyslíš? (I když to už hodně odbíhám od tématu) Když mluvíš o těch změnách, doporučuji všem k poslechu písničku, která se mi poslední dobou pořád vrací : Phil Ochs- Changes


Mirek Č.
před 3 měsíci
Dát tip geminy

Geminy, vím, že víš, že nějak se s tím stejně vypořádat musíme. Řekl bych, že ten problém je zase spíš v těch, co na tom chtějí bezohledně vydělat. Taky nevím, jak psal Aru, jestli je od nás uživatelů chyté ulehčovat si práci na úkor zakrnění vlastního mozku. A úplně z jiného pohledu je myslím problém to stavět tak, že AI je nějaký nemesis lidstva, který nás chce vyhladit a z našich mozků si udělat polívku (to taky někdo dělá). 

Vyvinuli jsme něco, čemu asi úplně nerozumíme, hlavně tomu, jaktože někdy má tak dobré výsledky. To je myslím docela nová situace. Nebylo by lepší chápat, to co používáme? Jak říkal můj učitel matematiky: "Až zvládneš přirozenou inteligenci, pak teprve můžeš pomýšlet na umělou.."


toot
před 3 měsíci
Dát tip

Umělá inteligence je skvělá – dokud nezačne plánovat váš den lépe než vy sami. Představte si to: vaše AI lednička vám oznámí, že jste přibrali pár kilo a že místo čokolády vám objednala mrkev. Nebo horší – vaše AI auto se rozhodne, že je čas na zdravější životní styl, a místo do kanceláře vás odveze do posilovny.

Ale vážně, v čem je AI nebezpečná? Představte si AI vysavač, který se sám aktivuje v noci a vyčistí nejen podlahu, ale i váš bankovní účet. :D O AI sekačkách na trávu nemluvím. Radši.

A co teprve, když váš chytrý telefon začne analyzovat vaše vztahy? "Promiň, ale tvůj partner má 78% pravděpodobnost, že tě opustí do dvou let." Jaká úleva.

Takže, než nám AI zcela převezme životy, možná bychom měli ocenit vlastní nedostatky a nedokonalost, chyby. Na rozdíl od AI nás totiž nikdo nepřeprogramuje. Zatím.

Ona touha po dokonalosti a věčnosti a stálosti je ... ?

 Inu, jedinou jistotou v životě je změna.


geminy
před 3 měsíci
Dát tip

AI bude konec pro logické  myšlení a mozek to to nenahradí. Pro mě je to zlo, konec.


Mirek Č.
před 3 měsíci
Dát tip Aru

Aru, děkuji za přečtení. Taky jsem k AI spíš obezřetný, než, že bych jeho začlenění do běžého života vítal. Líbí se mi jak jsi vystavil tu argumentaci: Ta myšlenku s mozkem, který nevyužívá své části, pak důležitost toho, aby člověk už tak zlenivělý dál nelenivěl, a nakonec- ani čipy nás nespasí.

Ty čipy jsou v dnešní době nejspíš vážně velký přestřel, už jenom kvůli obtížnosti toho dokázat, že je to bezpečný, myslím pro zdraví člověka, jeho mozku. Jsem teď možná uzavřen v takové bublině, která mimo jiné slibuje obecnou umělou inteligenci za pár let, tak mám tendenci věřit, že i ty ostatní změny přijdou rychleji.  

Nejvíc se myslím musí řešit ten dopad na pracovní trh. Ten je myslím naprosto reálný už teď. Nelíbí se mi vidina světa, kde mají jisté místo jen ti s nejvyšším IQ nebo z jiných důvodů nejschopnější, jak předpokládají nějaké teorie. Zase by se dalo argumentovat, že by se člověk alespoň musel víc snažit a nestačio by mu v práci naklepávat data do tabulky, což asi stejně není zrovna naplňující. Trochu se ve mně pere liberál se socialistou :D


Mirek Č.
před 3 měsíci
Dát tip

Mibafe, děkuju, že jsi přišel. Ano, moc naděje tam není (promiň, asi jsem to svým komentářem trochu sliboval). Ale myslím, že je docela rozumné dopředu se připravovat, především mentálně, na tu nejhorší variantu (teda pokud se tahle varianta zdá možná a příprava na ni je něco platná- příprava na atomovou válku se nezdá příliš platná). 

S tou ztrátou smyslu se snad každý zvládne vypořádat sám za sebe, ale ty další problémy- nezaměstnanost, čipy-  na to už je myslím potřeba víc lidí, kteří vědí, co chtějí. První příklad, co mě napadl: třeba kdyby Amazon začal ve skladech nahrazovat zaměstnance roboty- nejspíš by se vzbouřili. Měli by podporu i od těch, kterých se to prozatím přímo netýká? Nebo by nad tím tito mávli rukou se slovy:  "Musíte se adaptovat na nové podmínky na pracovním trhu, tak funguje kapitalismus, troubové." Já nevím, ale nehodilo by se v tom mít jasno? V tom je myslím naděje, udělat si jasno.


Aru
před 3 měsíci
Dát tip geminy

obecně je to tak, že člověk používající AI se jednak na ní stane závislý, tak jako na každé technologii, kterou začne používat (kdo by dnes chtěl tvrdit, že nepotřebuje k životu auto, zvlášť v místě kde musí dojíždět a kde není bus,vlak/na nákupy/rozvoz dětí do škol),

s tím souvisí změna myšlení a změna priorit společnosti, (v případě aut stavění silnic, dálnic, parkovišť) která si osvojí použití nové technologie, například místo už dnes klasického hledání ve vyhledávači lze položit otázku AI a ta předloží odpověď tazateli bez námahy.

důsledek je zcela jasný, další hloupnutí za honbou jednoduššího života povede zároveň i ke zjednodušení myšlení, mozek funguje jako sval a ty části myšlení, které nepoužívá nebude udržovat, ani rozvíjet, protože to by byla pro tělo jasná energetická ztráta do oblastí, které nejsou využívány (stejně jako svaly neporostou nikomu kdo bude pouze ležet).

pasivní používání AI vede jen k tomu, když AI bude za člověka dělat ještě více práce, než za něj dělají současné technologie už dnes, že to povede jen k nárůstů prázdných, nejspíše něco na způsob zombie lidí.

čipy nic neřeší, čím více do sebe člověk nasype "aktivní" technologie, tím snáze bude ovladatelný, kontrolovatelný, programovatelný a hackovatelný. kyborgazice za mě cesta není a tak nějak při plných blázincích, ordinacích psychologů, psychiatrů a lékáren s velkým výběrem léků na velký počet "chorob" mi nepřijde, že mít svět ještě více technologičtější přinese lidem ono kýžené štěstí, spíše by se objevili dosud netušené nemoci a závislosti.

ovšem dost pochybuji že v současném dění k něčemu takovému vůbec dojde

 


Mibaf
před 3 měsíci
Dát tip

Ano, konat dobro, jako smysl stačí.
Jinak jsem ale ve vašem textu taky moc naděje do budoucího soužití s Al nenalezl. 
Nebo nečtu příliš pozorně? 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru