Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Proč mám ráda mosty ?

30. 07. 2024
3
25
270
Autor
Koalka

Mosty nás převedou nejen přes potok, řeku, jezero, moře, údolí, železniční či silniční cestu, ale i od jednoho k druhému. Někdy opravdu stačí tu ruku natáhnout.
Jako malá jsem ráda stavěla mosty ze stavebnice Merkur. Vzpomínám, jak mi tehdy taťka udělal umělé jezírko, přes které ten mnou sestrojený most vedl.
Mám ráda pražské mosty, které se překlenují přes řeku Vltavu, ať je to ten nejstarší Karlův se svými 15 pilíři a délkou 515 metrů. Anebo ten nejnovější Trojský most, který nahradil most Rámusák přes Tróju. Rámusák se mu říkalo proto, že po něm rámusily po těžké kovové konstrukci tramvaje. Ten byl sestrojen roku 1982 a roku 2013 byl rozebrán. V roce 2014 byl slavnostně otevřen Trojský most se svou délkou 262 metrů. Mosty pražské mají svůj velký půvab. Mám je moc ráda.
Při svém cestování jsem obdivovala dva mosty na světě - Harbour Bridge v Sydney a Brooklynský most v New Yorku.
Harbour Bridge, zvaný Australany Coat hanger = ramínko na šaty. Tento most se proslavil tím, že na něj bylo vyrobeno přes 6 milionů českých nýtů ve Vítkovických železárnách za První republiky. Tento nejslavnější most jižní polokoule tyto nýty drží dodnes. Slavnostně byl otevřen roku 1932. Most měří 1150 metrů. Harbour Bridge je dominantou Sydney. Stal se však také atrakcí pro turisty. My jsme čekali téměř dva roky, než jsme na 1500m dlouhou cestu vyšlapali nahoru doprostřed mostu. Je to výšlap po údržbářských schodech a chodnících, připadáte si jako horolezci. Pak stanete v místnosti, kde vám promítnou film o historii mostu, včetně populárního herce Paula Hogana z Krokodýla Dundee. Ten se kdysi živil natíráním tohoto mostu. Tento krásný most se klene přes Sydneyskou zátoku a odtud je přenádherný pohled na Operu, druhou dominantu Sydney se svým plachtovím. Byli jsme pyšni, že jsme na tento most nahoru vyšlapali.
Na druhé straně polokoule v New Yorku se klene nejstarší newyorský most přes řeku East River, Brooklynský most z roku 1883. Nepochybně byl nejdelším zavěšeným mostem na světě, a při zkoušce nosnosti zde přešel most cirkus Barnum s mnoha slony. Most měří 487 metrů. Kromě tohoto mostu, který spojuje Manhattan s pevninou, stojí za to si ještě připomenout, že na malém ostrově Liberty Island stojí dáma vysoká 46 metrů - socha Svobody - Statue of Liberty. Přátelský dar Francie z roku 1886. Masivní železnou konstrukci navrhl Gustave Eiffel, konstruktér "babičky" Eiffelovky z roku 1889, která byla odhalena při slavnostním otevření Světové výstavy v Paříži.
Šla jsem i po mostech provazových na Korálových ostrovech, bylo to malé dobrodružství a moc ráda na to vzpomínám. Krásných mostů jsou celé stovky na tomto světě. Mosty mám ráda nejen ty stavěné, ale i ty životní. S pevnými pilíři, které drží náš život, naši lásku.

P.S. Kolik mostů Praha má, pod nimiž podtéká Vltava ? Od svítání do soumraku, zrcadlí se lidským zrakům. Ano má jich 27. 

 

 


25 názorů

Janina6
před 2 měsíci
Dát tip

Koalko, o.k., s tím překlenováním je to asi věc zvyku, já to sloveso znám spíš ve významu překlenout něco, než překlenout se.


Gora
před 2 měsíci
Dát tip

Mě to chození pro pivo v této souvislosti zas tak nerozveselilo, už jsem slyšela/četla vtipnější hlášky. 

Nicméně i tobě hezký zbytek dne...


Merxanta
před 2 měsíci
Dát tip

emme y je lepší a v tomto případě i správně, když autorka mluvila k ženám - ty si změň nick ;-))


emme
před 2 měsíci
Dát tip

Navrhuju zrušit i/y a místo nich sázet hvězdičky *******. Jinak "i" by bylo dobře :) 


Merxanta
před 2 měsíci
Dát tip

Máš rozum! A navíc, po pívu roste pupek a ne prsa ;-)


Merxanta
před 2 měsíci
Dát tip Janina6

teda toot - já tvůj koment přisoudila emme. Teď už z toho je tootální guláš! Ty asi jsi holka, že? Tak pro pivo nechoď ani emmemu, ani Koalce a já se jdu ožrat :-)))


Merxanta
před 2 měsíci
Dát tip

emme, ty jsi sice asi kluk, ale ten nick je zavádějící - a Koalka reagovala na holky - no a k smíchu to docela je, když si to představíš -  ženy v letech a jdou stařeně pro pívo ;-))


emme
před 2 měsíci
Dát tip Janina6

Před pár dny jsem šel po mostě, byl klenutý jako střecha. Jako střecha chrámu. Byl krásný. 


Koalka
před 2 měsíci
Dát tip Janina6

Většina mostů se skutečně překlenuje obloukem, což je technicky efektivní způsob, jak překonat větší vzdálenosti.  To je správný výraz ! Keep smiling !


Koalka
před 2 měsíci
Dát tip

Merxanta : ano, máš pravdu, ale dříve byly povoleny obě varianty - mluvená hovorová byste - dnes jedině správná a spisovná by jste . Pak došlo k unifikaci tvaru na byste. Já to uznávám a ze zvyku jsem napsala tak. Děkuji. Keep smiling !


Merxanta
před 2 měsíci
Dát tip

Tak u dětí emigrantů bych to neřešila, ale pokud jsi je učila českému jazyku, tak  příště, prosím, byste mi mohly chodit pro pivo. (lol)


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip

Jinak už tedy chápu, že když jsi žila v zahraničí, pro některé drobnosti jako vhodnost použití určitého výrazu (mosty se překlenují) už asi nemáš cit. Samozřejmě, že ten výraz je spisovný, netvrdila jsem, že není. Ale o větě s nevyjádřeným podmětem jsi snad přece jen musela slyšet? To jen na vysvětlenou, abys pořád neměla pocit, že můj komentář byl nějaký "útok".


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip

Tak aspoň že jsme se zasmály, taky přeju pěkný den.


Koalka
před 2 měsíci
Dát tip

Obě jste mne pobavily, musím se smát. Já jsem žila v zahraničí a malé děti emigrantů jsem učila českému jazyku. Jinak by jste mi mohly chodit pro pivo, jak se lidově říká. Přeji i nadále krásné odpoledne ! Keep smiling !


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip

Tak já v lokálech většinou taky nevidím, neslyším, jen nasávám :)


emme
před 2 měsíci
Dát tip Janina6

Já jsem třeba nedávno zjistil, že si musím zopáknout vyjmenovaná slova po em... a hlavně nechat text uležet, abych se zbavil lokální slepoty :-)


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip emme

Já to chápu,  někdo prostě píše sobě pro radost a nechce se učit, toho měl plné zuby už ve škole (třeba to nadměrné opakování stejných výrazů se probírá ve slohu už na základní, víc potom na střední škole). Tady na Písmáku jsou autoři obvykle rádi za zpětnou vazbu od čtenářů, ale není každý člověk stejný a respektujme to. Když nepsat připomínky, tak nepsat. Já s tím problém nemám.


Gora
před 2 měsíci
Dát tip Janina6, K3

Koalko, když jsem na Písmák začala dávat své texty, byla jsem za připomínky - byť nebyly občas uhlazené - ráda, poděkovala, že někomu stojí za to můj článek číst a ihned opravila např. gramatické chyby, na něž kritik ukázal... zvlášť, když to byli tak dobří autoři jako například Janina6. Ale brala jsem každou připomínku. Stále beru... i po osmi letech. Nejsme neomylní a chyba se vloudí... jak jinak se jí příště vyvaruješ, když ti dobře míněné kritiky vadí??


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip Gora

Nepochybuju, že píšeš ráda, to se přece nijak nebije s tím, chtít psát dobře. Ale vidím, že tě připomínky rozčilují, když to bereš takhle, samozřejmě ti komentáře psát nebudu.


Koalka
před 2 měsíci
Dát tip

Já píši ráda a všimla jsem si, že většinou ženy mne připomínkují, ale já nic měnit nebudu. Janina - překlenují - je spisovný výraz, nebo - že němá být podmět  ve větě - prosím - že tě to baví. Tohle já nikdy nedělám, jsou to malichernosti, chtěla jsem přispět hezkým ! Krásný den !


Gora
před 2 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Janina napsala dobré postřehy, které bych, být autorkou, pročetla a text poopravila... jinak téma je zajímavé a dala sis práci... tip.


Janina6
před 2 měsíci
Dát tip Gora, Zeanddrich E.

Zajímavý a poučný text, ráda jsem četla. Trochu váhám nad jeho zařazením mezi úvahy, protože skutečným úvahám (třeba nad tím, že existují nejen mosty jako stavby, ale také pomyslné mosty mezi lidmi…) je tu věnováno jen minimum prostoru. Skoro celé je to takový populárně naučný průvodce po nejrůznějších mostech. Pro lepší čtivost textu bych doporučovala zkusit vyhnout se aspoň některým opakováním slova most a mosty. Samozřejmě v některých větách být musí, ale když máš ve třech za sebou „tohoto mostu, tento krásný most, na tento most“, už to působí neobratně. Mnohdy se dá to slovo prostě vynechat nebo použít zájmeno – když čtenář ví, že se mluví o mostu, můžeš napsat rovnou „Měří…“ místo „Most měří…“, „při zkoušce jej přešel“ a podobně. Místo „které se překlenují přes Vltavu“ by mělo být „které se klenou“.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru