Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Předrevoluční ombudsman

21. 08. 2024
12
28
267
Autor
lastgasp

Předrevoluční ombudsman

Šel jsem z práce zamyšlený, proti pozdnímu odpolednímu proudu chodců, na zastávku tramvaje k Dětskému domu Na příkopech. Míjel jsem chodce, které jsem příliš nevnímal a těšil jsem se na teplou domácí večeři.

„Pane doktore, dobrý den!“ uslyšel jsem u proluky Myslbek nesmělý hlas za sebou.

Rychle jsem se otočil a podíval nechápavým pohledem na starší paní, se kterou jsem se právě minul.

„Dobrý den!“ odpověděl jsem překvapen, „promiňte,“ omlouval jsem svůj udivený výraz, „my se známe?“

„Pane doktore, vy se na mě nepamatujete?“

„Je mi líto,“ omluvně jsem ze sebe soukal slova rozpaků, „ale opravdu nevím.“

„Petráková,“ představila se stručně, „pomohl jste mé sestře se zastávkou autobusu, v Jablonci. Je vám za to moc vděčná a spokojená. Já jsem taky ráda. Chtěla, abych vám předala nějakou odměnu, ale vy jste ji vrátil.“

„Ano,“ probleskla mi hlavou ta chvíle, kdy jsem od ní dostal před vchodem do úřadu obálku v přítomnosti mnoha kolegů, kterou jsem spěšně strčil do kapsy a podal ji ruku s poděkováním. Nikdy před tím jsem od nikoho nedostal žádnou obálku nebo úplatek. Ještě k tomu v tak nevhodnou dobu a místo. Těsně před začátkem pracovní doby, kdy je u vchodu největší nával. Předpokládal jsem, že si toho určitě někdo všiml a řekne si, hleďme, takhle si stížnostníci přivydělávají. Nevadí jim přijímat úplatky před veřejností. Nestydí se brát od starých lidí, chudých důchodkyň. Hrůza. Někdy jsem si nebyl jistý, jestli je to závist nebo skutečný morální odsudek.

Přišla tehdy do kanceláře a vyprávěla o problémech své nemocné sestry, která bydlí v přízemním domku v Jablonci. Po stavebních úpravách vozovky byla nově zřízena autobusová zastávka u jejího domku, kde je úzký chodník. Shlukují se tam lidé čekající na autobus, kuřáci i opilci, má tam plno smetí a odpadků, stálý hluk a zápach plynu z výfuku. Prosila, jestli by nešla zastávka přesunout trochu dál. Původně tam vůbec zastávka nebyla. Místní národní výbor prý s tím nic dělat nemůže a sama neví, na koho se má obrátit o pomoc.

Vysvětlil jsem paní, že ministerstvo dopravy již tehdy městskou hromadnou dopravu nemělo v kompetenci, ale slíbil jsem ji, že se pokusím pomoci. Měl jsem ještě stále své kontakty na přátele na Správě silniční a městské dopravy. Zavolal jsem tam a požádal kolegy, aby se na to podívali. Spokojil jsem se s jejich slibem a více jsem se případem nezabýval. Kolegyně uzavřela osobně podanou žádost do spisu, který založila.

„Už si vzpomínám. To přece nestálo za řeč. Byl jsem také rád, že se to tak brzy vyřešilo. Ta odměna mi v žádném případě nepatřila. Žádnou zásluhu jsem na tom neměl. Jen jsem požádal kolegy ze správy, aby se na to podívali. Jsem rád, že vaše sestra je spokojená, pozdravujte ji ode mne, prosím.“

„Děkuju,“ odpověděla s milým úsměvem, „určitě jí pozdrav vyřídím, ona vás stále chválí, jakej jste hodnej člověk. Pane doktore, vy ani nevíte, co to pro ni znamenalo. Má teď klid, pořádek a pokoj od těch nepříjemností.“

Rozloučil jsem se s ní srdečným stiskem ruky, a ještě se otáčela, když já jsem již stál na refýži před Dětským domem. Přemýšlel jsem o několika lidech a momentech, které se udály ve spojení s tou obálkou, respektive s mojí domnělou pomocí staré paní se zastávkou.

Tehdy, hned po příchodu do kanceláře, jsem otevřel obálku a nalezl v ní stokorunu. Jak se říká, hanba mě fackovala. Proč jsem si tu obálku od ní vůbec vzal. Před lidma. Proč jsem ji neodmítl. Ze strachu, že to někdo uvidí, jsem ji rychle zastrčil do kapsy.

Když přišla moje kolegyně, řekl jsem jí o tom a požádal, aby našla v archivu spis týkající se přemístění zastávky autobusů v Jablonci. Nejdříve mně řekla, že jsem blb, a můžu být jistý, že to někdo určitě viděl a práskne to.

Spis mi našla. Mně šlo hlavně o adresu té paní z Jablonce, protože jsem se rozhodl obratem jí úplatkovou stokorunu vrátit. Na jednu stranu jsem její skutek chápal, měla pocit vděčnosti a dosažení určitého sebevědomí. Já stará bába, která již nic neznamená, a zabývají se se mnou až na ministerstvu, a pomůžou i obyčejnému člověku. Chtěla ze svých možností a zkušeností vyjádřit svoji spokojenost nějakým skutkem. Zvolila pro ni nejdostupnější možnost. Vedla ji k tomu stará zkušenost. Peníze. Je to mocný nástroj, jak dosáhnout svého, nebo jak ohodnotit splnění žádosti.

Uvažoval jsem nad výší peněžního daru. Stokoruna. Při tehdejších důchodech to nebyla malá částka. V určitém poměru to bylo jako kdyby někdo jiný dal do obálky tisícikorunu, nebo i více. Zde to nebylo o výši částky, ale o pocitu. Pocit, že se chci odměnit někomu, koho neznám, ani ho nikdy neuvidím, ale chci mu poděkovat, ocenit jeho účast s mým problémem a jeho rychlé vyřešení.

Napsal jsem stručný, krátký dopis:

Vážená paní, Vaše paní sestra mně předala pozdrav a poděkování za úspěšné a rychlé vyřízení vaší žádosti o přesunutí zastávky autobusů dále od domku. Jsem rád, že jsem přispěl k vaší spokojenosti a pomohl tak odstranit problémy, které byly způsobovány nově zřízenou zastávkou. Moji pomoc považuji za svou povinnost, kterou není nutno v žádném případě oceňovat penězi, které vám vracím. Vážím si vašeho uznání a díků a přeji vám dobré zdraví a klid při užívání vašeho domova. S projevem úcty podpis

Kolegyně dopis naklepala na svém historickém psacím stroji a jeho kopii vložila do spisu s poznámkou o vyřízení. Vložil jsem stokorunu do obálky a s ostatní poštou předal do podatelny k odeslání.

Zde by mohl celý příběh skončit. Stará paní potřebovala vyřešit její problém se zastávkou. Zastávka byla u jejího okna zrušena a přesunuta. S pocitem vděčnosti poslala po své sestře odměnu, kterou příjemce sice pochopil, ale počestně vrátil.

Příběh neskončil. Jak už to bývá, všude má člověk ve svém okolí lidi, kteří si ho váží, obdivují ho, některé ho tajně milují, svůj obdiv předstírají, ale také lidi, kteří závidí, pomlouvají, nenávidí a ubližují. V případě, že máte takového člověka svým vedoucím, je nasnadě velký problém. Nebezpečný problém.

Byl strážcem čistoty ideologie a morálky nového člověka. Strážcem podezřelých styků mezi lidmi, hlavně s lidmi za oponou. Za železnou oponou. Věděl jsem, jak je nebezpečný. Netušil jsem ovšem, že jeho nebezpečnost je násobena jeho nevzdělaností a úrovní intelektu. Z posunovače a signalisty na Smíchovském nádraží se stal přes různé funkce vedoucím kanceláře stížností na ministerstvu. Od té doby, kdy jsem zachránil jednoho pracovníka před následky spočívající v jeho jménu, jsem byl na pozoru.

Do kanceláře přišel občan s problémem tranzitu z NDR přes naše území do Rakouska. Byl to Syřan a česky neuměl. Pracovník, který měl tuto agendu na starosti, měl zlomenou nohu a úřadoval z domova. Spojil jsem se s ním telefonicky a milého Syřana za ním poslal. Naši debatu vyslechl také můj vedoucí. Po odchodu toho řidiče se mě vedoucí zeptal, co má s tímto cizincem společného inženýr Smolka. Zůstal jsem překvapen, jak na to přišel. Smolku jsem znal dobře, byl to machr na sdělovací a zabezpečovací techniku na železnici a s nějakým tranzitem cizích aut po republice neměl vůbec nic společného. Snažil jsem se jeho domněnku vyvrátit, ale byl neodbytný. Když už debata přešla do ostrého až výhrůžného tónu, že by se tím měl zabývat útvar zvláštních úkolů, na mě vyhrkl, že dobře jeho jméno Smolka slyšel opakovaně při naší rozmluvě.

Mně se rozsvítilo. Opravdu mohl zaslechnout slovo smolka. Převážel totiž nákladní auto, na kterém měl naloženy dva malé osobní automobily. V angličtině se malé auto – small car – vysloví smolkáá. V první chvíli jsem se začal neuváženě smát. Co, smát, já řval smíchy. Dost dlouho jsem mu nebyl schopen ten přeslech vysvětlit. Pak jsem se lekl. Smích mě přešel. Uvědomil jsem si situaci, do které se mohl vlivem toho, že jsem s řidičem mluvil anglicky, skutečný Smolka dostat. Možná i já. Vysvětlení vedoucí přijal, ale nebyl jsem si jistý, že tomu uvěřil. Pro jistotu jsem o tom Smolkovi řekl, aby nebyl překvapen.

Asi po týdnu si mě vedoucí zavolal a žádal vysvětlení, jak si dovoluji přijímat úplatky, obálky, ve kterých byly určitě peníze, a za co to bylo. Předpokládané udání se ukázalo. Naštěstí jsem si vzpomněl, že ve spise je dopis, kterým byla stokoruna vrácena. Kolegyně spis rychle do jeho kanceláře přinesla a po straně mi zašeptala: „Vidíš ty blbe, eště že sem tu kopii dopisu dala do spisu, von chtěl svolávat stranickou skupinu.“


28 názorů

lastgasp
před 3 dny
Dát tip Gora

Madu -  výborný postřeh a úvaha (svatá pravda)


Madu
před 4 dny
Dát tip Gora

A tahle schopnost prvoků se dostat na vedoucí pozice se jen přesunula z národních výborů do korporací. Tam jsou taky všichni teamleadeři buď srdcaři nebo naopak blbci, které postupně odsouváme výš a výš aby neškodili.


lastgasp
před 5 dny
Dát tip

Biskup z Bath a Wells - děkuji ti za zhodnocení i cennou připomínku k textu. Dopis jsem upravil.


lastgasp
před 6 dny
Dát tip

Zeanddrich - zajímavá úvaha již z roku 90, jak píšeš; já již v roce 68 na otázku jak dál jsem uvažoval o konvergenci a ejhle ten rok 90 se to k ní velmi přiblížilo, Čalfa představitel KSČ vers Havel. Na více podrobností zde není prostor. Hodnotíme prózu. 


 

Stargazer - chtělo by to možná trošku rozebrat pojem komunismus ...:) (některé jeho prvky budou patrně *nutné, pokud lidstvo nemá svou dravou kapitalistickou soutěží rozebrat tuhle planutu, plus případně i přilehlou část vesmíru...)

*((tohleto mne napadlo hned cca v roce 1990, přestože jsem vzešel z famílie dosti postižené obdobím tzv. socialismu...))


lastgasp
před týdnem
Dát tip

Karle, úplně s tebou souhlasím. Nechci být škarohlíd, ale v leckterých oblastech je to ještě horší než dříve. Polarizace je větší a sumy ještě větší. 


K3
před týdnem
Dát tip Zeanddrich E.

Dobře jsi to napsal. Když se vrátím do té doby, byla to smutná tragikomedie. Mám ale obavy, že těch lidí byla většina. Já nikdy nikomu nic nedal a taky si nic nevzal. Třeba uplácet doktory byla samozřejmost. Léčil bys někoho líp? Já ne. A přesto lidi věřili že bez toho to nejde. Bohužel to tak bylo se vším a v té víře, že je to dnes lepší, jsem dost skeptický. Lidi se nezmění ze dne na den. Ale vrátit se zpátky by šlo jako po másle... Jen ty lepší podmínky to drží nad  vodou.


lastgasp
před 2 týdny
Dát tip

Stargazer - díky za podrobný komentář, zhodnocení a tip. Pro info: příběhy mají reaálný základ.


Stargazer
před 2 týdny
Dát tip Zeanddrich E.

Á propos, nežijeme dnes tak trochu také v latentním hybridním komunismu?

Nevedou státní organizace zpravidla lidé, kteří o reálném životě nic nevědí? Nevykřikují prázdná hesla, jimž nikdo nevěří? Zase se všichni máme mít stejně dobře, a tak slušní doplácejí na konec ocasu. Ostrakizují se lidé málo liberálními názory atd.    


Stargazer
před 2 týdny
Dát tip Gora, K3

Netuším, jestli ten vtip se "small car" napsal sám život, nebo je dílem fantazie autora - nicméně dokonale vypovídá o debilitě tehdejších vedoucích kádrů. Pokud platí druhá varianta, tak tleskám tvůrčímu nápadu autora, protože je to opravdu povedené.

Je znát zkušená, vypsaná ruka. Stylisticky není co vytknout. Perfektně vystavěné dialogy, které příběh uvádějí a dělají ze vzpomínkové textu opravdovou povídku. Takže jestli je čtenáři téma blízké, musí hodnotit kladně. TIP 


Danny
před 2 týdny
Dát tip

dobrý příběh. chudák důchodkyně, naivní úplatek, srážka s blbcem, small car

rozhodně Tip, pobavil jsem se


Jamardi
před 2 týdny
Dát tip

Když se někomu včas rozsvítí nebo ho někdo osvítí a k tomu se připojí dobrá vůle, je to velké štěstí.


lastgasp
před 2 týdny
Dát tip

Janina - díky z azastavení a tip. Přežili jsme protože to měli dobře pojištěný vzájemnou nedůvěrou, ale nakonec sežrali sami sebe.


Janina6
před 2 týdny
Dát tip Benetka, K3

Dobrý příběh. Kdo tu dobu nezažil, někdy asi těžko chápe, jak jsme v něčem takovém mohli tak dlouho žít...


8hanka
před 2 týdny
Dát tip Gora, Benetka

lastgasp "čím větší blbec, tím větší funkce" aktuálna situácia  u nás presne tomu zodpovedá...a nejde len o blbcov - dosadených do funkcií bez odborných znalostí a schopností ale o skorumpovaných politikov, chobotnicu s chápadlami stále viac sa šíriacimi rovnako ako beznádej...


Gora
před 2 týdny
Dát tip

díky!


lastgasp
před 2 týdny
Dát tip Gora

Gora - souhlasím s nominací a děkuji.


Gora
před 2 týdny
Dát tip

Přemku, mohli bychom tvého Ombudsmana nominovat do soutěže?


lastgasp
před 4 týdny
Dát tip

Bohužel Luboši, v tomto ohledu nejsem disponován. Nápad je to vynikající.


Kočkodan
před 4 týdny
Dát tip

Přemku, díky za nabídku, ale to bys mi musel poslat i nějakou předčítačku. (Nejlépe mladší se sexy hlasem.) :-)


lastgasp
před 4 týdny
Dát tip Janina6, Zeanddrich E.

Irenko díky z zastavení. Nejvice  jsem rád, že jsem si z té doby zachoval čisté ruce a hlavu.


Gora
před 4 týdny
Dát tip Janina6, K3

Situace ve tvé povídce mne vrátily o pěkných pár roků zpět - špiclování, udavačství, závist, malost. I já se s tím setkávala... Dobře jsi to tehdy odhadl a vyřešil i s pomocí kolegyně!


lastgasp
před 4 týdny
Dát tip

Luboši díky za zastavení. Když mi pošleš adresu, pošlu ti svoji poslední vydanou knížku povídek. Snadno se ti bude usínat.


Kočkodan
před měsícem
Dát tip

Přemku, kolik jsi ochoten strčit mi za žebírko, když napíšu nadšený komentář v rozsahu dvaceti až třiceti řádků? ;-)


lastgasp
před měsícem
Dát tip Janina6

Aru - díky za zastavení a tip. Tak jsme žili. Před 56 lety odpoledne nás honili na Staromáku naši "osvoboditelé" tankem kolem pomníku Jana Husa.


lastgasp
před měsícem
Dát tip 8hanka

Hanko díky za zastavení a tip. Čím větší blbec, tím větší funkce. Dnes už to snad takové není.


lastgasp
před měsícem
Dát tip Zeanddrich E.

Romane díky za přečtení a tip. Máš pravdu. Myslím, že se to jmenovalo ÚZO (útvar zvláštních úkolů)


Zeanddrich E.
před měsícem
Dát tip

... .

 

(a u nás jsme tehdy měli, myslím, i Útvar pro boj s vnitřním nepřítelem... :) )


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru