Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

2o

22. 08. 2024
14
5
225
Autor
Benetka

Všechno nejlepší hodně zdravíčka štěstíčka lásky a tak. Ať se ti splní všechna tvá přání. Krásné narozeniny. 

táta

 

Právě dnes jsi na tomhle světě dvacet let. 

Roky letí jako tryskáč. 

Připadá mi to jako včera když ti bylo o deset míň. Máma naplánovala celodenní výlet do aquaparku v Pasohlávkách. Zároveň rozhodla že na veškeré atrakce kde je nutná přítomnost dospělého s tebou budu chodit já. Tedy jedinec který prakticky celý svůj život bojuje se strachem z vody a navíc trpící závratěmi. No ale co bych pro tebe neudělal že? Důležité bylo abys byl šťastný a užil si to. No a já když se dneska ohlédnu zpět tak to mám před  očima jako krásnou vzpomínku. Vlastně to asi byly jedny z posledních společně strávených a bezstarostných chvílí. K večeru pak se ještě jelo do Brna aby sis vybral svůj první mobilní telefon. Nevím jestli si to pamatuješ ale byl značky krokodýl. Teda vlastně aligator ale my mu jinak než krokouš neřikali. Moc se ti líbil.

Ke dvacátinám jsem ti koupil hodinový vyhlídkový let balonem nad Pálavou. Myslel jsem si že si spolu užijeme jeden krásný letní den. Že pojedu s tebou a budu ti mávat při odletu a po přistání pak poslouchat první nadšené dojmy. Potom někam na oběd a já nevim co všechno ještě. Jenže... Ležím s nohou v gypsu na posteli a koukám z okna na hnusně šedou oblohu. A poprvé taky po x letech si dnešního dne nepůjdeme sednout do Břeclavi na zahrádku pod platanem. Ty na zmrzku a já na pívo. 

Říkal jsem ti co jsem dělal já když mi bylo 20. Jakožto vojín ČSLA jsem chránil klidný spánek maminky Lenky. Bylo září 1989 a mámě bylo sedum. Beznadějně šedým letům budování socialismu již pomalu zvonil umíráček ačkoli to tenkrát ještě nikdo netušil. A víš co? Maskovací blůzu a kalhoty s tzv. vzorem jehličky v kterých jsem tam tenkrát v lese u obce Čachovice-Vlkava chodil jsem si s sebou vzal do civilu. Ale už jsem je nikdy neoblékl. Celé ty roky (35) jsem je jen přendával ze skříně do skříně. Až teď před měsícem je zabalil a hodil na sběrném dvoře v Hruškách do kontejneru na oblečení pro charitu. Přál bych si abys ty nikdy žádné maskáče nosit nemusel.

 


5 názorů

Benetka
před 3 týdny
Dát tip

emme: To přeci není žádné umění. Prostě jen piš srdcem. Nic víc nic míň. Tečka


emme
před 3 týdny
Dát tip Benetka, gabi tá istá, toot

Chtěl bych umět napsat taky takový dopis. 


Kočkodan
před 4 týdny
Dát tip Benetka

Osud si najal na špinavou práci úraz, který vám hodil do balónu vidle. Ale neklesej na mysli, Adam dříve nebo později přece jen vystoupá.


gabi tá istá
před 4 týdny
Dát tip Benetka

Moc hezké, Táto


8hanka
před 4 týdny
Dát tip Benetka, toot

Mirku, Slavku, Beniku, Andeli a predovšetkým človeče s velikanskym Č a ešte vačším Táta...let ti neuletí, osláviť spolu móžete kedykoĺvek, vaše prepojenie je úžasné, toĺko lásky, čó vás spája...prajem ti, aby si sa coskoro postavil na nohy a prežil s Adamom ďalší krásny spoločný deň...a teraz sa idem vysmrkať, utrieť si očí a prestať nyslieť na to, prečo som svojim deťom nenašla takého otca...P.S; kamaratka chodila na Palavu, Vlkavu na prazdniny, prežila tam krasnu prvu lasku, asi 15 rokov pred tvojim núteným pobytom tam . 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru