Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dozlatova husa bez Platóna

27. 08. 2024
6
10
156
Autor
Aru

Do naší redakce dorazily dopisy našich čtenářů, kterou svým objemem zavalily a pošťačka Ondra nám vypila kafe. Ve všech dopisech se objevuje stejné téma: "Vážená redakce, jsem mladá/starý, nadějná/odepsaný, studentka/zálesák z České Sibiře a nevím si rady, již deset let čekám na odpověď ohledně Platónovy husy, který mezitím umřel a odmítá mi odpovědět i přes pravidelné zapalování svíček na hřbitově a sezení u psychologa, kvůli četným pokusům o sebevraždu nad snahou vyřešit neprolomitelnou hádanku a nepomohli ani prášky proti depresím." Naše redakce si ví rady, kupte si husu, nemusí být nutně živá, přikrytou husu pečte při 70° až 80°C (ideálně přes noc) 12 až 15 hodin, hodinu před koncem pečení zvyšte teplotu na 180 °C, polijte husu výpekem a nechejte zezlátnout, dobrou chuť!

V jedné nejmenované jihočeské vesničce Yamanakako na kraji Plzně za sedmero tramtáriemi a pěti uvízlými autobusy v pangejtu žil byl pod horou Fudži, tam kde vychází slunce líný Honza. Ze všeho nejméně, krom chození do školy řešil hádanky.
Vždycky za zatáčkou, když Honzík s aktovkou narvanou desetikilovým učivem se vláčel do školy stál hádankář v mnišské kutně jako vyšitý ze hry Kingdom Come: Deliverance, ke které má vyjít už brzo druhý díl.

Honzík jen co ho zahlíd už měl po náladě, že mu přestala chutnat i zmrzlinka, kterou mu jeho starostlivá maminka Honza vždy chystala na snídani, aby neumřel ultimátně hlady, než dojde do školy, kde si muže už dát školní svačinu.
"Honzíku a nezapomeň si vzít sebou zmrzlinku, dneska jsem ti připravila malinovou, je moc dobrá."
Takto, nebo podobně maminka Honza vyprovázela Honzíka od domovského práhu mávajíc za ním šátkem s červenými puntíky, dokud nezašel za horu Fudži.

Jakmile byl Honzík dostatečně blízko hádankáři, skočil mu do cesty a aniž by si rozepínal mnišskou kutnu, nebo nabízel bonbóny, nabízel něco mnohem, mnohem horšího - hádanky.
"Mohu ti položit hádanku Honzíku?"
"Jen to ne?"
"Jsem rád, že souhlasíš."
"Proboha..."
"Jedna babka měla tři pomeranče a jeden dědek měl čtyři hrušky, kolik platili měsíčně za plyn?"
"32!"
"To je špatná odpověď Honzíku, ale mé hádanky vyřeší málokdo..."
"Panebože!"
Odpověděl slušně vychovaný Honzík, neboť věděl, že z osob vyčkávajících v různých zatáčkách různě oděných se různě mohou stát docela jiné osoby (například dealeři omamných látek, nebo dívky v krátkých - pokud vůbec - šatičkách nabízejících své služby), což se ale u hádankáře nikdy nestalo.

Honzík už to nevydržel a popoběhl do školy, tak že jedním krokem uběhl 14 kilometrů, tím byl asi za 10 minut ve škole. Naštěstí škola měla pro děti pochopení jak tvrdý život mají, nemnohým školním dítkám již táhlo na 70. rok života a vyžadovali před vyučováním školní svačinku. Honzík tedy zastoupil do fronty u okýnka, pak si nabral na talířek husu, kterou následně u stolu celou sežral, potom byl jakž takž připraven na školní učivo.

Jejich paní třídní učitelka měla naprostou náhodou úplně stejně vypadající vousy jako hádankář a dokonce naprosto stejně neuvěřitelně náhodou ji nikdo neviděl jinak než v mnišské kutně, přestože to byly dvě naprosto jiné osoby, krom toho že vypadaly naprosto totožně a měli i stejný hlas nikdo by nikdy neřekl, že hádankář je paní třídní Honzíkova učitelka. Přesto byl Honzík z jejích hodin naprosto nepochopitelně otrávený a o přestávkách si chodívával přidávat pečené husy pro klid na žaludku.

Už se blížila 22. hodina večerní kdy ve školách je pomalu čas na poslední vyučovací hodinu, když tu se otevřeným oknem ve 33. patře Honzíkovy třídy objevila všemi milovaná Momiji Hayabusa, legendární strážkyně dračí svatyně klanu Hayabusa, kde nahradila svou sestru.
„Doufám, že ti nevadí, že použiji malý trik, který mám v rukávu!“
Promluvila Momiji a skopla paní Honzíkovu učitelku mimo děj příběhu, kamsi... A tím zachránila nejenom Honzíka, celou školu, ale i tento příběh a Honzík se mohl vrátit ke své mamince Honze a do smrti pojídat zmrzlinku, dokud ho neskolila cukrovka a ve stáří 13. let nezemřel s váhou 210 kilo a to je konec všech konců.


10 názorů

8hanka
před 3 týdny
Dát tip Aru

Aru, nemám rada hádanky a logické(?) už vôbec...

mám rada obyčajný život hneď na prvú...a k nemu zopár snov a nádej, že bude dobre aspoň na chvíľu...

mne sa proti logike zdá už to zadanie - ako sa dostala hus do fľaše a načo to bolo dobré? Takto trápiť úbohé zviera...takže mi je celkom jedno, ako sa odtiaľ dostane, pretože by vo fľaši nemohla prežiť, bol by to hrozný život...aj keď chvíľami mám u nás pocit, že sa vraciame pred 89 rok a neviem, čo s tým...to ani joga nepomôže( a dnes som mala zrušené sedenie u psychológa, takže ak nezabudnem, o týždeň sa ho spýtam na odpoveď:) 

viem, ako sa dostane hruška, slivka, jabĺčko do fľaše, to sa fľaša uviaže ku konáru,  maličký plod sa do nej zasunie a rastie...a to som nealkáč


Aru
před 3 týdny
Dát tip

Osmihanko, nejen příběh, ale ty čísla jsou tam nastraženy jako matemicko-ztřeštěná úloha pro ty, kteří by se do toho chtěli pustit a zároveň příběh je i (jednou z) odpovědí na Zeého Platónovu hádanu, plus skutečné i fiktivní odkazy a úryvek receptu z úvodu :)

díky za čtení ;)


8hanka
před 3 týdny
Dát tip Gora, Benetka

Ďaĺší skvost, pobavil, potešil a aj závisť prebudil- jednym krokom 14 km, na svačinku celú hus a žiakom ťahá na 70? Chceeem tam chodť, chcém....len to 33 poschodie  nič/bič pre mňa...pozerám na snežítko hory Fudzi, čo mi syn pred rokom priniesol z potuliek po Japonsku, je tam krásne...teraz sa tula zas malebnymi a čistučkymi  dedinkami so svatyňami v obkĺúčení hor,  teším sa  na večer a jeho dalšiu reportáž...


Aru
před 3 týdny
Dát tip vesuvanka, Janina6, 8hanka, Gora

díky všem za čtení, na fotce je skutečná vesnice Yamanakako se stejnojmenným jezerem, zároveň kdo neví, u paty Fudži se má nacházet sice fiktivní, zato legendární vesnice Hayabusa, odkud pochází i Momiji, která se mihla v příběhu (a pronesená věta je její vlastní) je z herní série Ninja Gaiden, kde se zrodila a působí i v dalších sériích jako DOA a DOAX pokračujících dodnes.

emme, to je vážně smutný, měli by to řešit na vládní úrovni kolik  a kam si pustí turistů v zemi, kdykoli jsem měl co dočinění s Japonci, vždycky to byli nesmírně slušní lidé, my jsme oproti nim uplný hovada, takže chápu jejich bezradnost a zoufalé řešení


vesuvanka
před 3 týdny
Dát tip emme, Janina6

emme, díky za odkaz. O oplocení výhledu na vrchol Fudži v městě Fudžikawaguči jsem četla asi před dvěma týdny. Dobře tak neukázněným turistům, kterých se tam shromažďovalo "moře",  dělali nepořádek, zanechávali odpadky  a dokonce lezli i na střechu obchodu, aby na Fudži líp viděli.

 


Gora
před 3 týdny
Dát tip

Prima, Aru, jen Honzíka mi je líto:-)


emme
před 3 týdny
Dát tip Gora, vesuvanka, Janina6

Už tam před ni dali dekl


Benetka
před 3 týdny
Dát tip Gora, 8hanka

Hmmm... Jak asi chutná pečená labuť?

Učitel: Děti - třída má na délku 10 metrů na šířku 6 metrů a jsou tu 4 okna. Kolik je mi let? 

Pepíček: Je vám 36.

Učitel: Výborně! Ale prozraď jak jsi na to přišel?

Pepíček: Mám staršího bráchu kterému je 18 a náš otec o něm  říká že je poloblb...


vesuvanka
před 3 týdny
Dát tip toot, Benetka, Gora, Janina6

Aru, povídka je pěkná pobavila mě a hora Fudži, kterou miluji a často maluji, potěšila, díky :-))), Tip. Vybral jsi krásnou fotku Fudži, jezerem a labutěmi. 


Janina6
před 3 týdny
Dát tip Benetka, Gora

Skvělá :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru