Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Já - archaik

29. 08. 2024
17
57
516
Autor
Umbratica

 

Vím - básníkem jsem pro nikoho nebyl.

Boj o vavříny dávno jsem už vzdal.

Snít přestal jsem o literárním nebi,

leč poezii přesto píšu dál.

 

Dnes módní tvorba čtenářům se líbí,

ne archaické verše vázané.

Mne tetovaná múza nepolíbí

a rapper se teď ze mne nestane.

 

Pro koho tedy do sešitů škrábu,

své trocheje, své jamby, daktyly,

když volný verš zní lépe?  ( Kam se hrabu! )

Prý volný verš má křídla motýlí,

 

jen třepotá se tam, kde já se ploužím

od rýmu k rýmu tempem slimáčím...

Já stále ale po sonetech toužím,

dál do inkoustu pero namáčím.

 

Kdo svěřoval by city klávesnici,

když popsat může stohy papíru?

Jak písmák Žalman žít chci na vesnici,

v mém případě jde taktéž o víru,

 

že umělec by měl i něco umět,

vždy spoléhat se na své řemeslo,

ne dopřát slovům volnost nerozumně...

Mé svědomí by chaos nesneslo.

 

 

 


57 názorů

dadadik
před 4 dny
Dát tip

Prosim tě tady! se nedá brát nic vážně, přece :)0


Umbratica
před 4 dny
Dát tip

dadi,

proč "kejkle"?   Soutěž, v níž se hodnotí anonymní básně, přece nejsou žádné "kejkle"?

Některé soutěže v interpretaci vážné hudby probíhají tak, že porotci dostanou anonymní nahrávku a někdy ani předem nevědí, kdo se soutěže účastní. Soutěže v architektonických projektech dokonce u nás probíhají tak, že v porotě jsou pouze odborníci z cizích států, aby ani nepoznali "rukopis" toho či onoho našeho architekta.   


dadadik
před 4 dny
Dát tip

Um - dřív sem chodily větší davy...

ale to je fuk, pro srandu by to šlo

ale myslím, že server, majitel těmto kejklům nakloněný není


Umbratica
před 4 dny
Dát tip Marian67

dadi,

když tady kdysi Gora pořádala soutěže, básničky tam byly zásadně anonymní. Mně se často nepodařilo spolehlivě určit, kdo napsal co. Ne všichni totiž píšou pořád stejně. Někteří dokážou docela překvapit a já bych moc ráda "docela překvapovala". Určitě bych nebyla sama, kdo by se vyžíval v nošení masek.


dadadik
před 4 dny
Dát tip

Musím říct, tady těch pár lidí co sem chodí se zná už jak starý boty a lze poznat koho je text, ať už je anonymní nebo není... :)


Umbratica
před 4 dny
Dát tip Gora

Hanko,

já rozhodně nepropaguji anonymitu proto, aby se dalo na někoho beztrestně útočit, nebo aby se dalo skrývat za "pouhou přezdívku". Na litwebu jako je Písmák se za svou přezdívku stejně nikdo neskryje, všichni jsme hodnoceni nejen za svá "díla", ale i za své názory a v průběhu měsíců a let si vytváříme určitou pověst a určité renomé bez ohledu na to, jestli "ukážeme občanský průkaz" a prozradíme své reálné jméno, pohlaví, věk, povolání, nejvyšší dosažené vzdělání atd. 

Pro mě by bylo ideální, kdyby byla předkládána k posouzení jen díla samotná bez informace, kdo co napsal. Vím ale, že něco takového by tady neprošlo. Proto je pro mě stávající systém litwebu přecejen přijatelnější než praxe oficiálních literárních platforem, kde člověk občanku ukázat musí.


Umbratica
před 4 dny
Dát tip

Mariane,

máš pravdu, že jsme dospěli k "naprosté názorové svobodě". Povolené jsou všechny názory kromě těch zakázaných. Za jejich šíření může člověk dostat tři až patnáct let vězení. Mohlo by se říct, že je to vlastně stejné jako za minulého režimu, že je to stejné jako za dob studené války na obou stranách zdi. Myslím si ale, že to stejné není. Za bývalého režimu šli lidé za nepatřičné názory natvrdo do kriminálu. A že to byl hodně tvrdý kriminál! Někdo mohl být za své skutečné, nebo jen domnělé názory i popraven.  Dnešní "prudiči" dostanou za nepatřičné názory prakticky vždy jen podmínku, v poslední době snad navíc ještě peněžitý trest. 

V některých státech USA je možno šířit jakékoli názory. Názor tam ještě není trestný čin.  Žije se tam ale kvůli takovéto vyšší míře svobody lépe? Rasistům možná ano. Černochům určitě ne.

 


8hanka
před 4 dny
Dát tip Umbratica, Gora

Som uz starší človek, internet beriem ako skvelu vec,  nastroj, čo mnohé uĺahčuje...ale  neviem(nechcem) si zvykať na rozne nicky, prezývky, za ktoré sa mnohí skrývajú a pod ruškom anonymity ponižujú, urážaju, ubližujú, širia klamstvá...zneužívajú internet  na nejakú pomstu.. a hodnotenie literatúry, filmov, hudby je aj u odborníkov aspoň sčasti subjektívne...koĺko je takých, čo dokážu oceniť kvalitu bez ohladu na to, či sa to aj im osobne páči...či aspoň trošku nezatnú drápkom?


Umbratica
před 4 dny
Dát tip

toot,

v NČB 11 se řešil problém, zda zveřejňovat v ročence NČB básně bez uvedení autora (ten se dal v r. 10 dohledat až v obsahu na konci knihy), nebo, zda je před autorovo dílo naprosto nezbytné uvést jeho jméno. Názor Petra Krále, který výběr "nejlepších" básní v r. 11 má na svědomí, byl takovýto:

"Snaha dát básním samostatné, na jménech autorů nezávislé vyznění je sice pochopitelná, ale nereálná, báseň je na svém autorovi nezávislá jen relativně, v poslední instanci dostává plný smysl až v kontextu autorova díla a na pozadí celé jeho cesty (včetně jeho veřejných postojů a "morálního profilu"), autorovo jméno hledá za básní už arbitr, jenž čte anonymní text...

...Hra na anonymitu nahrává znevažujícím postojům k básním ( a k tvorbě vůbec ), které redukují je samy na nezávaznou show a rozptylující "číslo"."

I na amatérském litwebu jde časem hlavně o to, kdo je autorem básně. Už tady bývá pověst a renomé autora mnohem důležitější než kvalita konkrétního výtvoru.  Řešením by byla platforma bez profilů autorů, kde by se hodnotily jednotlivě jen a pouze konkrétní básně. Ale stál by vůbec někdo o něco takového?  Lidem jde asi vždy především o sociální síť, o sociálně provázanou komunitu, ne o literaturu jako takovou.


emme
před týdnem
Dát tip toot, dadadik

Nějak mi uniká to spojení s Bruselem, ale hlavně, že ho vidí jiní. Možná by tam šel nějak zamontovat Soros. To se taky celkem ujalo.


Marian67
před týdnem
Dát tip

rozmohl se nám tu takový nešvar...mnozí si nedostatek umu a fantazie nahrazují politickou korektností. Bohužel řada z nich je pak navíc v postavení, kdy svou dočasnou moc může zneužít k prosazení svého názoru, případně názorů, shodných s ideologickým mainstreamem...ofiko publikace v nakladatelství, zejména angažovaném, je nepřípustná pro lidi s kádrovým škraloupem, volnomyšlenkáře a chronické neohýbače zad a neprolézače bruselí


toot
před týdnem
Dát tip

Ok, omlouvám se, nechtěla jsem být neomalená.


Umbratica
před týdnem
Dát tip

toot,

to raději ne. Musela bych ledacos prozradit o časopisu Tvar, o Adamu Borzičovi a o naší vzájemné mailové korespondenci. To už by ale bylo příliš osobní. 

Smířila jsem se s tím, že básnické ghetto je básnické ghetto a komunikovat s ním nelze. Ignorace je jednou z forem agresivity a já jsem smířená s tím, že lidé jako pan A.B. budou ignorotat někoho, kdo je pouze a výhradně internetový nick, až do nejdelší smrti.


toot
před týdnem
Dát tip

Um, ? Povíš mi k tomu víc? Prosím.


Umbratica
před týdnem
Dát tip

Emmete,

já rozhodně nekopu za žádný tým v tom smyslu, že bych tady něco usilovně obhajovala a přesvědčovala čtenáře, aby četli ty "správné", tedy například vázané verše. Pokud chci psát pro lidi, musím se přizpůsobovat tomu, co lidé chtějí číst. Žijeme v naprosto brutálním a zcela bezohledném kapitalismu. Nikdo už nikomu nemůže vnucovat nějaké pochybné "ismy", každý "zákazník" si tak jako tak najde to své zboží.  Nás, konzervativců, ale ubývá a pokud nás budou nadále "reprezentovat" takové osobnosti jako je Donald Trump, vymřeme nejspíš úplně a liberálové zničí tuto planetu. Je to dost pravděpodobné. Progresivisté se pokoušeli zničit "klasickou poezii" už od počátku dvacátého století. Zatím se jim to sice nepodařilo, ale mají k tomu dobře našlápnuto.


Umbratica
před týdnem
Dát tip Marian67

toot,

tady na amatérském litwebu opravdu mnohým nevadí, kým jsi "ve skutečnosti". (Ale i zde po tom někteří usilovně pátrají.) Naopak v básnickém ghettu po tobě okamžitě chtějí občanku a když ji nepředložíš, nemáš sebemenší šanci cokoli publikovat. V tomhle světě platí zásada: řekni mi, kdo jsi a já ti prozradím, jestli vůbec můžeš psát dobře.  ...Bylo opravdu hnusné, když Petr Král nevybral do ročenky Nejlepší české básně, jistou básnířku, která prý sice píše dobře, ale nemá ty správné politické názory. Ptala jsem se v duchu: vracíme se zpátky do padesátých let? Bude zas nejdůležitější i u "nejlepšího českého básníka" jeho kádrový profil?  


emme
před týdnem
Dát tip

Hele, Um. Kvůli mně nemusíš obhajovat, jestli kopeš za zelený nebo červený nebo každou chvíli jinak. Je mi to opravdu jedno. Moje poslední reakce zde, byla na Radovana, který napsal něco ve smyslu veršovaný jóó, neveršovaný nééé, bllmlmlm a tak dále. Teď jsem měl na stolku Vršovický Ezop od Koláře. Dlouho jsem nic tak silnýho nečetl. Komplet neveršovaný. To je celý. 


toot
před 2 týdny
Dát tip Umbratica

Neměla jsem na mysli konkrétního člověka ... to já jen tak pleskám třesky. :) Hi ... Století sem, století tam. Je pravda, že celej život se do něčeho stylizujeme - máme role, který hrajem líp či hůř. Někdo je ze zásady slušnej člověk ... někdo ti radši poví krutou pravdu (svou) do očí než aby cokoliv okecával. A někdo umí skvěle hrát.

 No, jo ... nakonec se dostylizujeme do svýho konečnýho "stadia" a staneme se zhmotněním vlastních chtíčů, kontroly, úspěchů i selhání.

 


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip

toot,

jestli máš na mysli onoho valašského vojvodu, který mne ihned napadl, tak ten žil až v patnáctém století (1431 - 1476). Vyhnálov je už téměř na Valašsku, takže bych teoreticky mohla mít blízko i k tomuhle zlému pánovi.

Mnozí spisovatelé se ztotožní v vlastní literární postavou natolik, že tou postavou téměř stanou. Tak třeba Agatha Christie byla ke konci života vlastně Hercule Poirot. A když ho nechala onemocnět a umřít, umřela sama.   Já bych byla ráda Bukowským, ale to by mne - Bukowského musel někdo číst. Možná, že kdyby mne jakožto Bukowského v roce 2020 čtenáři hltali, stala bych se jím nadobro.


toot
před 2 týdny
Dát tip Umbratica, 8hanka, geminy

Um, všechno je iluze. Pamatuješ na tu kapelu AquaBabes? Dělaly reklamu na vodu - dívčí pop. "Neříkej mi baby" tehdy hráli z rádia, z televize ... bylo toho všude dost. Tak ten text je Pokáčův. Tedy ... psát můžeš buď sama za sebe nebo můžeš být čerstvě zamilovaná patnáctka ... nebo rumunský kníže ze čtrnáctýho století.


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip toot

toot,

tak to jsem ráda, že jsem se nespletla. 

Já jsem se tady na Písmáku kdysi starým Bukowským docela zabývala. Moc toho tady nezůstalo, ale něco přece. Třeba Stařec Bukowski z 15.9. 2020. Nechala jsem to tu, ačkoli to má jen třináct tipů, protože to má výběr od vk, který do 15.9. 20 nejspíš ani nezaregistroval mou existenci.

Mně by se líbilo být literárním chameleonem... Jak ale vůbec může někdo vědět, že jsem část života neprožila podobně jako Ch.B.? Jak si může být někdo jistý, že v masce Chinaskiho nepíšu vlastně za sebe samu?


toot
před 2 týdny
Dát tip

Promiň Um, úplně jsem zapomněla - Lost, Ch. B.


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip

Danny,

to já ne. To Pan Básník - archaik...

Nesdílím současné přesvědčení, že básník musí egocentricky mluvit pouze sám za sebe, respektive pouze vyjadřovat své autentické emoce. (Jak nám může básník dokázat, že nelže? Zpravidla nejpřesvědčivější přece bývají dokonalí lháři.)

Kdysi jsem chtěla psát jako starý Bukowski, protože sbírky starého B. se mi moc líbí na rozdíl od sbírek mladého B.. Čtenáři proto ale neměli pochopení. Psali mi: ale to přece nejsi ty, místo aby mi zatleskali jako herci, který zahraje i roli, která je protikladem jeho reálné osobnosti. (Jsou ale i herci, kteří jen střídají nejrůznější role a "sami sebou" vlastně nejsou nikdy.)

 


Danny
před 2 týdny
Dát tip

OK, s těmi americkými reáliemi a kvalitou to chápu.

ale vždyť Ty v mužském rodě píšeš taky, třeba zrovna tuto báseň u které diskutujeme.


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip

Danny,

pokud by něco takového dokázala toot sama napsat (v mužském rodě a s americkými reáliemi), tak co by dělala tady na Písmáku? Ve Tvaru by si ji hýčkali jako hvězdu ghetta! Je ale možné, že tu americkou básničku toot třeba přeložila. I v tom případě: klobouk dolů.


Danny
před 2 týdny
Dát tip

umbratica: odhaduju, že autorem je ona sama, ale můžu se mýlit


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip

toot,

ještě jsi mi neodpověděla na otázku, kdo je autorem básně, kterou jsi vepsala do kritik pod básničku Best wishes. Congratulation.  Je autorem textu Bukowski?


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip

Emmette,

haiku je v Japonsku nepochybně psáno ve volném verši. Není v něm původně kladen důraz ani na rytmus, ani na případné rýmy, nýbrž jen a pouze na aliterace. To teprve mnozí čeští "haikuisté" udělali z haiku rýmovaný útvar psaný dokonce například (rádoby) jambem.

Vázanost nebo nevázanost je dnes čistě osobní preferencí každého čtenáře. Faktem je, že minimálně od starověku byla v Evropě  poezie vázaná a to proto, aby se dobře pamatovala, aby ji mohli recitovat vypravěči - bardové za doprovodu lyry. Ilias a Odyssea byly takto šířeny celá staletí a Evropané mají nepochybně tuto tradici svým způsobem v krvi. Evropané mají vázaný verš " v genech" a jak se říká: geny nevyčuráš.


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip

Danny,

máš pravdu, že vázané verše zhušťují sdělení a třeba pro politickou satiru se hodí daleko líp než verše volné. Začal to už Karel Havlíček a dnes v tom úspěšně pokračuje třeba Jaromír Nohavica. 


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip

Radovane,

ještě tak před třemi lety se na Písmáku vyskytovalo daleko víc milovníků vázaného verše než dnes. Většina z nich odešla na sociální sítě, nebo je třeba už poezie přestala bavit. Teď se pokouším o návrat k volnému verši ne proto, že by mě víc bavil, ale proto, že chci psát pro maximální počet čtenářů.


Radovan Jiří Voříšek
před 2 týdny
Dát tip Marian67

jo, rozumím

obecně nepatřím do žádného klanu, báseň je od výborné po blbou. Bez ohledu na cokoliv.

A ty snad taky chápeš můj komentář, který se právě na sporech svezl.


toot
před 2 týdny
Dát tip

jo, emme, hele - koukej - vidíš mý pompomy? zlatý a modrý? skáču, seč mi síly stačí a roztleskávám - touch down ... juhů (dobře ty! dobře)


emme
před 2 týdny
Dát tip toot, dadadik

@Radovan - 71. Dobrá odpověď? Kecám. Neumím nazpaměť žádnou. Ani vázanou ani nevázanou. Vezmu si knížku podle nálady a prostě čtu. Nebo je to nějaká veršotepecká disciplína - učit se texty nazpaměť a dělat si čárky? Je jeden Holan za dva Halase nebo půl Seiferta? Možná jeden Orten bude +- jeden Seifert. Co Hrubín? A co Nezval? Počítá se ten vůbec, když byl komunista? Nebo jak to je? Je na to nějaká bodovací tabulka?

Blbost je celé to veršované tvrzení. Na něho jsem reagoval - Že nelíbí se veršování? / to jen proto, že není k mání/Kolik volných básní podobných próze/někdo naučil se zpaměti?/Nikdo, nebo mi vymizeli z pamětí

Nelíbí se veršování ? No jasně... protože přece není k mání => neumíš resp. nepíšeš vázaně a proto se ti to nelíbí. A máme to.
Kolik volných básní, které vypadají jako próza (sic!) se kdo naučil... Nikdo, nebo si to nepamatuji => protože si žádnou volnou báseň nepamatuji, znamená to, že se je nikdo nazpaměť neučí.

Je to pořád dokola. Prostě klan Vázaných proti klanu Nevázaných. A proč proboha? Je to jen jiný způsob vyjádření. Ke psaní blbých básní jsou náchylné oba. Je zde spousta nádherně vyvázaných básní s nulovým obsahem. Kdyby ty texty nevznikly, nic by se nestalo. Podobně je to ale i u mnoha nevázaných textů.

Jenže družstvo Vázaných má opakovaně potřebu říkat, že Nevázaní jsou blbečci, kteří na víc nemají a že když už teda není žádnej vázanej suprčupr nápad, tak se narychlo uplácá něco nevázanýho a je to. Však oni to ti Vázaní pochopí, že je to jen na oko a Nevázaní stejně nechápou písmenka. 

Promiň, takhle opakující se poznámky čtu a muselo to konečně jednou ven. To jako psychoterapeut snad pochopíš.

Mimochodem, je haiku volný a nebo vázaný verš? A učí se je teda někdo nazpaměť a nebo ne? A proč vůbec? Možná dělá nějak dobře ta krása slov a mlčení? Nebo je pro duši lepší, se naučit přece jen ten sonet?

Rozumíš co tím myslím? Oba styly mají své výhody a nevýhody, jiné použití a jiný rejstřík možností. Oba se však pokouší o totéž. Je proto zbytečné jeden vyvyšovat na úkor druhého. 


emme - proč je to blbost?  Kolik básniček ve volném tě tak oslovilo, že ti utkvěly v paměti? Kolik jich tě přimělo se je naučit? Zavzpomínej a napiš mi počet. 


emme
před 2 týdny
Dát tip

@Radovan Jiří Voříšek - což je sice obecně blbost, ale dobře se to poslouchá. Něco jako - Nelíbí se ti Miró? Pak nemáš rád malbu. 


Danny
před 2 týdny
Dát tip

a zaslouží to Tip:
this I will not skip


Danny
před 2 týdny
Dát tip

já volné verše
ani tak neberu
jako klasické "básně"
ale Dannyho slovní laboratoř
kde je možno
ve zhuštěné formě
vyjádřit toho hodně

aniž by člověk musel nutně prozaičit
a větami dlouhými jádro díla ničit


Že nelíbí se veršování?

to jen proto, že není k mání

 

Kolik volných básní podobných próze 

někdo naučil se zpaměti?

Nikdo, nebo mi vymizeli z pamětí

 


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip Gora

dadi,

o některé lidi je zájem jak za života, tak i po smrti. Třeba o různé boháče je největší zájem teprve až po jejich smrti. Kdo by se ale zajímal o nějakého chudého sebevraha z Vyhnálova? Novináři lační po zprávách, které jim zvýší sledovanost a tak běžní, řadoví sebevrazi jsou stejně neznámí po smrti, jako byli zaživa.


dadadik
před 2 týdny
Dát tip

tady bych jen podotkla - nejen známí lidé a herci koncují sami se životem..

akorát o těch známých to dostáváme na talíři ze všech stran


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip

Abakusko,

na vázané verše by byli experti i někteří ptáci - snovači. Například snovač žluví zvládne ne jeden, ale až dvanáct druhů uzlů. Myslím, že by ho mezi sebe vzali nejen archaičtí básníci, ale i skauti nebo námořníci. A jihoameričtí Indiáni by ho zase mohli zaměstnat jako písaře uzlovým písmem. 


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip

Hanko,

dřív tady bylo milovníků vázaného verše mnohem víc. Shlukovali jsme se kolem Muamarka, který nakonec záhadně zmizel a je dlouhodobě nezvěstný. Teď na Písmáku mírně převládají modernisté. Zkouším s nimi momentálně tak nějak nacházet společnou řeč. Konec konců jsem vlastně taky bývalá modernistka.


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip Benetka

Jamardi,

ještě před sto lety by musel být pan Heřmánek pohřbený u zdi hřbitova zvenčí...

Já zkraty nemívám, protože mám dost dlouhé vedení a trvá většinou dlouho, než mi to docvakne. Už několik let mobil nepoužívám, hodila jsem ho do popelnice a na střelnici taky nechodím, takže se do podobné situace jako K.H. těžko dostanu.   ...Co se pana Heřmánka týče, myslím si, že mnozí staří herci neunesou své stáří. Dlouho byli idolem žen a najednou jsou z nich trosky. Dobrovolně odešlo z tohoto světa víc herců. Napadají mě třeba Vlastimil Brodský a Jan Tříska. Brodský se zabil v soukromí, ale Tříska teatrálně. Asi potřeboval být středem pozornosti až do konce.


Umbratica
před 2 týdny
Dát tip 8hanka

dadi,

a co kdyby se tady přecejen objevili mí někdejší příznivci? Jak bych je mohla zklamat a nebýt tady? Nechci zklamat ani své současné příznivce. Moc jich už sice není, ale poctivě pro ně chystám každý měsíc aspoň nástěnku.


8hanka
před 2 týdny
Dát tip Gora, Jamardi, Umbratica

Jamardi, je to tak...človeku automaticky naskakujú verše navazujúce na dané slovo, či udalosť.. ak som škole za niečo vďačná, tak za množstvo básní, ktoré mi utkveli v pamati...aj Kryl bol skvelý básnik, z množstva jeho piesní som vedela  Andéla ako prvého, to som netušila, že sa raz tak budem volať.. básnici odchádzajú, no krása a sila ich veršov zostáva.  


Jamardi
před 3 týdny
Dát tip 8hanka, Marian67, Umbratica

8hanko, mně se také Vodník líbí. A je pravda, že někomu ty verše automaticky naskakují, třeba když se řekne, že zítra je pátek a příjde odmlka a ten někdo jen tak pro srandu zarecituje, že si šije kabátek a botičky. Často se to četlo a to potom utkví.


Abakus
před 3 týdny
Dát tip Umbratica

Síce som neviazaná povaha, neriadená strela, zásadne nejdem nikdy s  davom, ale proti viazaným veršom nemám nič. Akurát to neviem správne naviazať, vždy som bola prízemne prozaická.  


8hanka
před 3 týdny
Dát tip Jamardi, Umbratica

Pre mňa budú mať vždy svoje čaro, dnes - dnes je čtvrtek, zejtra pátek, šiju šiju si kabátek, šiju šiju si botičky do sucha i do vodičky.. 


Jamardi
před 3 týdny
Dát tip 8hanka, Gora, Umbratica

Pěkně jsi to napsala. Mně se vázaný verš líbí.

Víš na co myslím, když jsi napsala .....chaos nerozumě a mé svědomí by volnost nesneslo? Na Karla Heřmánka. Jiří Krampol na streamu řekl, že se díval do mobilu a hned nato obrátil zbraň proti sobě. Že to vypadá na zkrat. A současně s tím se mi vybavuje, jak si moje spolužačka, která chodila do střeleckého kroužku stěžovala. že dostala pohlavek kvůli tomu, že nechala zbraň ležet mírně zešikma a ne rovně, bylo to v úhlu, kde to nemohlo nikoho zranit. Nakonec tam chodila nejméně čtyři roky.  Tak si říkám jak měla paní trenérka pravdu, jak jsou reflexy důležité a jak je to někdy rychlé. Třeba by to panu Heřmánkovi nepomohlo, ale třeba ano.


dadadik
před 3 týdny
Dát tip

tak na ten blbej písmák nechoď a máš klid

proč si dělat násilí?

:)


toot
před 3 týdny
Dát tip

O ká, tak ať zvony zní ...


Umbratica
před 3 týdny
Dát tip toot, Marian67, 8hanka, Gora

Mariane,

moc děkuji za básničku. Vážím si toho, že Panu Básníkovi tady přecejen nějací příznivci zbyli a tak od září třeba přecejen vložím občas nějaké vázané verše aspoň do dílny.


Umbratica
před 3 týdny
Dát tip Marian67

toot,

můj moravský Pan Básník se spíše podobá jednorukému Josefu Sudkovi, který se toulal beskydským pralesem Mionší s archaickým fotoaparátem na skleněné desky z devatenáctého století. Nezajímají ho žádné tetované Moravanky a Slezanky, natožpak Francouzky. Zajímá ho, stejně jako pana Sudka, pouze to, jestli "hudba hraje".  Pro ctitele vážné hudby Sudka "hudba hrála", když bylo dobré světlo, pro Pana Básníka "hudba hraje" tehdy, když verše začnou "zpívat" a do té doby pouhý veršotepec se promění v "pěvce".

Pana Básníka ale ponechme v jeho pralese... Já venkovanka s rozvázanýma rukama i nohama, volná a svobodná, se budu muset vrátit do velkého města.


Marian67
před 3 týdny
Dát tip Umbratica, 8hanka, Gora

kdo slova v umné verše splétat zná

a rytmem rýmu umí zpestřit den

ten básník je, toť pravda jediná

ostatní závidět mu talent mohou jen

 

však mezi všemi nemnoho je těch

kdo smysl slovům s jasnou vizí umí dát

jeden se snaží, ale zůstal na schodech

jiný jak plamen jasný nocí bude plát

 

a jedno je, zda v trochej nebo jamb

slova svá splétá, jak by věnce vil

jasněji září nežli miliony lamp

vždyť verš je smysl toho, proč zde žil

 


toot
před 3 týdny
Dát tip Umbratica, Gora

Tak přece, tetovaná Francouzka na Moravském venkově. Rádio na okně za muškáty hraje Papaoutai. Rty v barvách sází letmé polibky macronkám ... servírovaných na karlovarském porcelánu. 

Civilní náměty jsou fajn ... ale já si tak představuju - a to se trochu zasním ... jak tenhle tvůj básník vzplane láskou k vytetované chrpě na zadku výše zmíněné Francouzky. 

Jak by asi vypadala jejich ratolest?


Umbratica
před 3 týdny
Dát tip

toot,

cožpak o to - zajímavý zvrat v divadelní hře přijde. Od září tady budu zveřejňovat pouze volné verše. Neznamená to ale, že bych se chtěla stát moderní básnířkou. Chci si jen ověřit, zda by nebylo možné volnými verši na civilní náměty oslovit víc čtenářů, když můj neosymbolismus a moje neodekadence na neoPísmáku tak tragicky selhávají.


toot
před 3 týdny
Dát tip lawenderr, Benetka, Gora

:) Ahoj Um, tuhle bych si dokázala normálně představit v nějaké divadelní hře ... úplně ji vidím recitovanou hlavní postavou - jako klíčový moment. Od kterého přijde nějaký zajímavý zvrat.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru