Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Milostně tvářící se poezie

Výběr: Radovan Jiří Voříšek
06. 09. 2024
3
14
211
Autor
losto

Vtiskl jsem si do paměti,
každý detail její pleti:
mokré čelo, splihlé řasy,
bolák, beďar... šušeň asi?
co jí visel pod nosem,
tak jsem zdrhl úkosem.


14 názorů

Rhodesie
před 2 dny
Dát tip
Snad radši zůstaň vzhůru,
ať nemáš noční můru...

toot
před týdnem
Dát tip

Nezmizí, všecko je to uložené. Dají se probudit smazané nicky, vytáhnout smazaná díla. Na požádání. Skrz google vyhledávání v historii taky lze vytáhnout už neexistující kluby ... no. :) Majetek serveru.


emme
před týdnem
Dát tip

Aha, přišlo mi, že ať jsem zaškrtnul co jsem chtěl, chovalo se to pořád stejně. Neukázalo se to ani v nových dílech a jen to tajemně proplulo smotanými třináctidimenzionálními strunami času a zase, když jsem nechal text smazat, zmizelo.

 


toot
před týdnem
Dát tip emme

autor nestojí o hlubší kritiku - nevím, jesli to se zobrazuje, ale když autor o kritiku stojí - dílo se zveřejní v Aréně ... Díla - Hlavní - Hlubší kritika (dřív tam chodila redakce dělat činnost)

 


emme
před týdnem
Dát tip

Aha, nojo. Blbůstky. Jasně.

Jen technická... - to se jako čtenářům i někde ukazuje - "autor nestojí o hlubší kritiku"? Nebo se to dá jenom zaškrtnout... Třeba tak, jak je ten simulátor bublinkové folie...promáčnke se jedna bublinka a jiná se zase jako bédík vymáčkne nahoru.


losto
před týdnem
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

Co tím chtěl autor říct? Přesně to, co napsal :)

Slovo úkosem je zde skutečně myšleno ve smyslu "šikmo" či "pohrdavě", jako kontrast k jemnému úvodu o paměti a pleti. Muž si všimne dívky, chce se k ní přiblížit, čím jde blíž, tím víc si všímá detailů a jeho přímočarost se obratem mění v otočení, zdrhnutí a rezignaci k původnímu záměru dívku oslovit. Slovo úkosem, byť takto není vykládáno slovníkem, mi dále evokuje sečení louky - kdo někdy kosil, tak ví, jak na jedno mávnutí padne podetnutá rostlina a vznikne "úkos" - kus zkosené louky. Stejně tak ztratil muž zájem o dívku, jako se na louce ztrácí vzrostlé traviny.

A dále - ačkoli děkuji za komentáře a názory - označil jsem dílo kategorií "blbůstky" a možností "autor nestojí o hlubší kritiku". Proto nechci těchto šest řádků obšírně obhajovat, nebo rovnou přidávat vysvětlující komentář. A zároveň - jistě, třeba by se dalo lépe vypointovat... ale s tím autor nepřišel.


V poezii (narozdíl od lt.) faktu mi to přijde výborné.


emme
před 2 týdny
Dát tip

No asi jako jó. Koneckonců slova se dají různě ohýbat, natahovat a olamovat. Nicméně příslovce úkosem je v tomto způsobu použití spíš rarita, která je nápadně podobná nepochopení smyslu slova.


toot
před 2 týdny
Dát tip

Fráze „zdrhnout úkosem“ není běžná a může znít trochu zvláštně. Slovo „úkosem“ se obvykle používá ve spojení s pohledem nebo jednáním pod určitým úhlem, s nádechem nedůvěry nebo vyhýbavosti. Použití ve smyslu útěku není běžné, ale pokud by to mělo být chápáno obrazně, mohlo by to znamenat, že někdo utekl nepřímo nebo nenápadně.

Nicméně, v češtině se s takovou kombinací slov běžně nesetkáváme, a proto je zavádějící.


Já vnímám zdrhnutí úkosem takto: Sledoval ji očima (čuměl po ní), třeba si jí všimnul v šalině, na první pohled kočka. Po podrobném průzkumu zjistil uvedené vady a tak očima unul na bok.

Pro mě je tedy poslední verš dokonalou pointou. Co na to autor?


Janina6
před 2 týdny
Dát tip

Žáček by to vypointoval dokonale. 


Janina6
před 2 týdny
Dát tip Gora, toot, emme

Pěkně to gradovalo, ale zklamal mě poslednï verš, či spíše slovo. Zdrhnout úkosem, co to je? To je nesmysl, který se ale dobře rýmuje s " pod nosem". A tak se na celou básničku dívám úkosem...


emme
před 2 týdny
Dát tip Radovan Jiří Voříšek

někdy stačí málo 

hlavně, že se dálo


Tato báseň kráčí pevným krokem po laťce geniality. Je na úrovni tvorby mistrů Žáčka, Ktchovského a Záviše. Smekám.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru