Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

o meditaci

24. 09. 2024
11
20
282
Autor
stanislav

 

čtu už kolikátou knihu o meditaci, tak se rozpovídám i o své maličkosti a svém přístupu k tomuto fenoménu. 

meditovat lze kdekoliv. jak komu libo. a v jakékoliv poloze. pokud možno pohodlné. bez napětí. medituji nejčastěji na gauči. po obědě. před spaním nebo kdykoliv mi to přijde vhodné a mému mentálnu milé. přísný zazen, to mi neba. čučet vsedě do zdi, od toho bych si moc nesliboval, a taky různé posedy jogické, to už není nic pro mě, je to dobré pro pružné tělo. a totální ústraní? ne. je známo, že poté, co Buddha dosáhl osvícení, strávil mnoho času v blízkosti velkých a hlučných měst. čili jogicky lze žít i ve velkoměstě. zírat na krásu přírody, usednout u móře, pod stromem, někde prostě v přírodě relaxovat a soustředit se na dech a tak dál, to je moc pěkné, ale meditovat lze i v bytě. prostě musí to být pohodlné a mysl si musí užívat. vstoupit do meditace náhle, to se nedoporučuje. taktéž se nedoporučuje z meditace rychle vystoupit. jde tak trošku o změněný stav vědomí, ale není to extatické otevírání vědomí, které někdy nevede k moc příjemným koncům. nebo používat halucinogeny, že. meditovat je lepší s čistou hlavou. jde to provozovat na zastávce autobusu, ve frontě v sámošce, v čekárně u doktora. či na úřadě. 

meditace odstraňuje stres, v tom pro mě má největší význam. dělat z toho vědu, je pro někoho jiného. jednou z výhod přirozené meditace je ta, že nám pak svět přijde nejlepší místo pro radost, lásku, soucit a tak dál. a nepříjemné situace prostě nenastanou. když je člověk ponořen do vnitřní nehybnosti a v plynulém proudu nicnedělání a nemyšlení a je uvolněný, tak se ani nerozčílí, nemá fobie, nemá náběh na infarkt a tak dál. velmi mě potěšil Mistr Sluyter, který píše i o meditaci srdce. jde o centrum naše. nejen mozek, ale i srdce hraje velkou roli. práce s dechem, to je hezké, leč meditace srdce a pak možné vizualizace světla jsou fakt úžasná věc. no. nějak jsem se rozbrebtal. jak mám ve zvyku trochu nesouvisle a bez záměru nějak to vypointovat. 

ale ještě uvedu něco z knihy Deana Sluytera: 

Srdce není jenom pumpa, která pohání krev. V srdci je soustava asi čtyřiceti tisíc neuronů, již někteří badatelé nazývají také "malým mozkem". Vysílá informace do mozku v hlavě, jimiž ovlivňuje poznávání a vnímání, a vyzařuje také elektromagnetické pole, které působí na všechny strany více než metr od těla a je mnohem silnější než elektromagnetické pole mozku. Ukazuje se, že srdce si dovede tvořit vzpomínky i vytvářet své vlastní pocity. Někdy se vám může zdát, že čakru v srdci prožíváte, jako by to bylo nějaké světlo, možná velmi jemné, možná velmi živé. Je-li tomu tak, anebo není, nechte to prostě být. To světlo se může dokonce rozšiřovat, vyzařovat, pronikat, pohlcovat. Možná máte dokonce pocit, že všechno včetně vás samotných se v tomto světle rozpouští. Ať je to, jak chce, buďte s tím, nic neposuzujte, ničemu nevzdorujte, nic neupřednostňujte, prostě se jen nechte nést s tímto proudem. Setrvejte v tomto stavu tak dlouho, jak se vám bude chtít. Dopřejte si pak hodně času, až z něj budete chtít vystoupit.

https://deniceksv.blogspot.com/2024/09/dean-sluyter-prirozena-meditace.html

 

 

 


20 názorů

Benetka
před 4 týdny
Dát tip Gora, K3

A co je špatného na komunikaci? Například tady v Hruškách mi před barákem krásně opravili místní komunikaci novým asfaltem... No neber to! :)


stanislav
před 4 týdny
Dát tip K3, Alegna

"meditovat" je věru i mně cizí slovo. ale používá se. 

třeba taky nemám rád slovo "komunikace".

a další, která nejsou jen ryze naše. :)

jak nahradit slovo meditace, nad tím musím pomeditovat. :)) - nemyšlení, všímavost, myšlení v nemyšlení, nečinnost v činnosti, fakt to není jednoduché. :)

 


K3
před 4 týdny
Dát tip Gora

Pravda, člověka kolikrát napadnou totální blbosti:).


stanislav
před 4 týdny
Dát tip

Myšlenky se nepokoušíme vymýtit, pouze se cvičíme v tom, abychom do nich nezabředávali. Dzigar Kongtrül má na dveřích svého meditačního srubu napsáno: "Nevěřte všemu, co vás napadne." A o to tu jde především.   (Pema Chödrön)

rozjímat je asi něco trošku jiného. nevím. 


Gora
před 4 týdny
Dát tip K3

Nedávno mne překvapila vnoučata, poměrně malá, protože v bazénu "meditovala":-))


K3
před 4 týdny
Dát tip Gora

Dík za dovysvětlení. A co takhle rozjímat? Myslím že to je k tomu slovu nejblíž. Nebo i to se liší? Ptám se proto, že mám rád česká slova. Kolikrát jsem v pravém slova smyslu meditoval, a když jsem na otázku o čem přemýšlím, odpověděl že jen tak medituji, každý se schovívavě usmál...


Velesh
před 4 týdny
Dát tip

meditacia, to je vzdy ked sa tvoja mysel nachadza priestorovo tu, casovo teraz a obsahovo plne v pritomnosti

 

da sa meditovat na dych, da sa meditovat na chut polievky, dokonca niektori ucitelia odporucaju zacat meditovat pri pozitkoch, lebo tie sa lahsie vnimaju. az potom prejst na neutralnejsie veci ako vnimanie dychu


stanislav
před 4 týdny
Dát tip Janina6, dadadik, Gora, Alegna

jinak děkuju za všechny reakce... obzvláště to čumění do blba je fajn. když je to spojený s příjemným pocitem, je to zjevně vrcholový jogický prostocvik. 


stanislav
před 4 týdny
Dát tip Janina6

hloubat a přemýšlet je něco jiného než meditovat.  

při meditaci je spíš onen meditující pozorovatelem svého myšlení, myšlenek, které nejde nemít. úplně nemyslet jde jen okamžik, zas to naskočí hned... 

 

jinak moc fajn text o tom, co to je "přirozená meditace"  je v knize od Deana Sluytera. s tím jako hodně souzním... 

 

https://deniceksv.blogspot.com/2024/09/dean-sluyter-prirozena-meditace.html


dadadik
před 4 týdny
Dát tip

pro mě je meditace "čumět do blba"

nějakou chvílu :)


Alegna
před 4 týdny
Dát tip Gora

Přijímat a neposuzovat, nešťourat  a nesnažit se všechno chápat a ovládat, s tím souznim. Pro mě je meditace tak trochou vegetativní stav


dadadik
před 4 týdny
Dát tip Gora

K3 - myslím, že tohle má Standa nastudovaný ze všech stran...

jestli se mu bude chtít reagovat, nevím :)


K3
před 4 týdny
Dát tip

Jde taky o to, co si pod tím slovem kdo představuje. Zda nejde, v některých případech, o jakousi pózu. Ono to slovo v prvé řadě hezky zní. Učenec přece medituje. Kdyby jen tak hloubal, přemýšlel nebo se zamýšlel, už by to tak neznělo. Píšu to proto, že to zajímá i mě, neber to osobně. Je to dost do diskuse.


Janina6
před 4 týdny
Dát tip Benetka, Gora

Dobře se mi četlo, asi jako by mi někdo zajímavě vyprávěl o létání na větroni nebo paličkování krajky - nemám s tím žádnou zkušenost, ale věřím, že to může být úžasné :)  Zajímavá je představa, že srdce si vytváří vzpomínky a pocity. 

Něco, co se tématu alespoň blížilo, jsem zažila na semináři o relaxačních technikách. Podařilo se mi tak krásně sousředit se na dech, že mě museli záhy probudit, abych nerušila ostatní chrápáním. 


Gora
před 4 týdny
Dát tip

Dobré čtení, nové a zajímavé informace - no, tohle nás na zdrávce o srdci neučili! :-)


Benetka
před 4 týdny
Dát tip Gora

Já si vždycky vzpomenu na Pepu Nose a jenu jeho písničku kde říká: Medituješ ty hašišáku jeden?! :)


dadadik
před 4 týdny
Dát tip Gora

zapomněla jsem na tip a to je zásadní věc tady

:)


dadadik
před 4 týdny
Dát tip Gora

čauky

moje srdce někdy začne arytmicky poskakovat a to se bojím

teď budu vstávat a meditativně se snažím ještě znova vracet do snů,,, co to tam...

jestli někdy medituju, nevím

a možná pořád

ať žije úterý, jsme v něm


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru