Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Občanská povinnost: Kapitola 1.

04. 10. 2024
4
5
49
Autor
Mattynek

14. května 2109

Rezidence 12-27, Jednotka 2

 

Larian  již snědl svůj obědový příděl a usadil se do křesla. Čekal na další právo. Jakmile digitální hodiny ukázaly 13:56, právo bylo doručeno: “Lariane 12-27, povolávám vás k právu zapálit si cigaretu.” Larian své právo využil a z krabičky vytáhl bílé cigáro, které zapálil nahřívačem cigaret. Jak stoupl cigaretový kouř až ke stropu, byl Larian opět povolán: “Lariane 12-27, povolávám vás k právu cigaretu dokouřit.”

Tyto cigarety byly umělé. Neobsahovaly žádný tabák, pouze antiemotiva rozpuštěná v poživatelném prášku, který se měnil v zdraví neškodný dým. Larianův děd byl před dohodou v Baku vášnivým kuřákem a vždy ze zahraničí dovážel ty nejkvalitnější doutníky. Právě to Lariana inspirovalo k využití práva na výměnu orálního podání antiemotiv za inhalační.

Jakmile centrální hodiny řízené Pravomocí nařídily Larianovým hodinám, aby ukázaly čas 14:01, tak Slunce zazářilo tak silně, že to šlo vidět i zpoza žaluzií. Ještě měl starý předbakuský model, ten s otvory. Nebyl ještě povolán k právu objednat nový typ, PSB-3 s polarizačním filtrem.

“Lariane 12-27, povolávám vás k právu uhasit cigaretu a do pravé kapsy na kalhotech vložit čip.” Larianova cigareta již vyhořela. Pokusil se aktivovat nahřívač, ale byl chladný jako ocel.

“Pravomoci, žádám o právo zapálit cigaretu, abych ji mohl uhasit.”

“Lariane 12-27, žádost je zamítnuta. Naplňte, prosím, své právo uhasit cigaretu a do své pravé kapsy na kalhotech vložit čip.”

“Pravomoci, nahlašuji nedorozumění mezi člověkem Larianem 12-27 a počítačem Pravomoc. Činitelem je cigareta, která již vyhořela.” Larian se začal třást. Nerad komunikoval s Pravomocí. “Lariane 12-27, hluboce se omlouvám za error. Činitel byl popsán jako chemický jev – peněžní kompenzace nebude poskytnuta. Odejímám vám arbitrární právo. Povolávám vás k právu vložit do pravé kapsy na kalhotech čip.” Larian hluboce a dlouze vydechl, pak svůj čip, který sloužil k identifikaci, dal do kapsy. Sluneční paprsek mu začal žhnout v tváři, tak se podíval na jeho zdroj. Jeho jedno okno. Jeho jedny žaluzie. Jeho jedno Slunce. 


5 názorů

lastgasp
před 2 týdny
Dát tip

Testuješ zábavně, alegoricky. Vždyť už tak vlastně téměř žijeme.


Janina6
před 3 týdny
Dát tip Benetka

Jo, nápad to má, docela jsem zvědavá na pokračování.

Tahle krátká epizoda je zábavná, ale poslouchat tu Pravomoc celý den, brrr... to hy bylo tak na právo se zastřelit...


Benetka
před 3 týdny
Dát tip

Depresivní. Budoucnost? Tam bych žít nechtěl. Jenže co už když nemáš na výběr že...?


Mattynek
před 3 týdny
Dát tip

@Danny děkuji, napsal jsem to ještě na základce na literární soutěž :) pokud bude zájem, vydám zbytek.


Danny
před 3 týdny
Dát tip

zajímavé :)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru