Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podvečerní hosté

15. 10. 2024
2
5
84
Autor
hototo

druhá variace:

 

ve tmě zasvítí

dva žluté půlměsíce -

host na večeři

 

 

náhle procitne

do tmy  za plotem ryje

stádečko prasat

 

 

kdo nás tu ruší?

nad posedem štěbetá

houf mlynaříků

 


první variace:

podvečerní host -

dva žluté půlměsíce

v černém kožichu

 

neklidně dříme -

ve tmě za plotem ryje

stádečko černé

 

lesní doprovod -

nad posedem štěbetá

houf mlynaříků

 


5 názorů

hototo
před 5 dny
Dát tip Gora

Goro, Radovane: Díky moc za reakce! Jedna věc je, že člověka navedou k zamyšlení nad strukturou, novému čtením a kroku zpět k revizi původního okamžiku, který se pokusil zachytit příliš nesrozumitelně. Druhá věc je, že se pobaví, když zjistí, kam až se může vydat představivost čtenáře :-)

V prvním případě nebyl ve tmě divočák, ale velký černý dlouhosrstý kocour - objevil se u nás nedávno  poprvé, ale na večeři k misce se pozvat nechat. Ale s přimhouřenýma očima z něj ve tmě v černém hustém kožichu byly vidět opravdu jen žluté půlměsíčky.

Z druhého mi nakonec vyšla jen miniatura, kdy se člověk při usínání venku pod širákem (ale naštěstí za plotem) znovu probere, když si uvědomí, že kousek od něj hrabe stádo prasat. 

A u třetího mě opět pobavil ten kanec :-) Přitom jsem tam posed chtěl nechat jen jako konkrétní místo v lese (a les byl navíc jak správně poznamenala Gora) a otázku nechat dvousmyslnou. Jednak jsme se divili my jako lidé v lese, že nás doprovází a sleduje zvědavé hejno, a pak jsme s překvapením zjistili, že jsou to mlynaříci. A z druhého pohledu mi připadalo, že jim tam zrovna nějak vadíme, tak jsem uvažoval, jestli všechno to štěbetání není jen jejich pomlouvání: kdo nás tu ruší?...


to já rád


Gora
před 5 dny
Dát tip hototo

Radovane, komentářem ke třetímu dílku jsi mne rozesmál, opravdu.


Ty půlměsíce jsou kelčáky? Pokud ano, došlo mi to až tou první variací, jinak je to nedešifrovatelné.

Ve druhém - jestli spíš by se víc nehodil první verš v podobě - neklidná dřímota

Třetí - kdo nás tu ruší - a odpověď je mlynaříci - mi přijde pouze jednodějové. jestli nepostavit mezi první verš a zbytek větší významovou vzdálenost tím, že tam bude plod toho rušení, co to rušení udělalo, třeba že utekl kanec, kterého jsme chtěli střelit.


Gora
před 6 dny
Dát tip Radovan Jiří Voříšek, hototo

První - zkusila bych ještě přehodit první a třetí verš... a mohl by naznačit konkrétní pohyb, takhle spíš popisuješ bez vystižení děje /okamžiku/. Druhé je za mě těžko uchopitelné. Na haiku moc dopovězené...  ve třetím bych ještě popřemýšlela nad prvním veršem... že se jedná o les naznačil posed...

Haiku by mělo zachytit určitou chvíli, cvaknutí foťáku... okamžik.

Někteří zde by ti mohli říci daleko víc, píšu ti jen své postřehy na první dobrou.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru