Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vianočná zabíjačka

Výběr: Lyryk
20. 12. 2002
4
0
2268
Autor
dick

(čierny baranček čo sype peniaze ak si nečítal/a rozprávky)

zabíjal si už sviňu?

myslím prasa zabíjačku ako takú

nasypať zrno

poď moja  no no moja moja krásna sviňa

chlapi čakajú

červené nosy nielen od zimy

 

keď skloní hlavu to dôverčivé zviera

ktoré má vraj srdce podobné človeku (veľkosťou)

a potom

trafiť do čela

prááááááááááásk

záber nôh do prázdna snáď prebehne nebo

za tých pár milisekúnd

aj keď je sviňa boh je milosrdný

 

vraziť nôž do krčnej tepny

videl si tú krv?

valivú červenú ako prapory osloboditeľov

"daj misku chlape

bude dosť?" -

- "bude na jaterničky"

rýchlo vodu vriacu zavesiť odrať rozporcovať pokoreniť posoliť červená paprika

víno borovička chlieb

usmiata domáca (možno chce trtkať)

ešte si dajte kým porobíte krvavničky klobásky

 

nažerme sa

dáme si obleky

biele kravaty so vzorom VŠEHOCHUŤ

donesieš Ježiskovi ponosu a prosbu

čo iné si zaslúži boh

a

do pekla

k čertom sa vyberieš

s klobásami voňavými

aby Ti dali to

čo majú v treťom chlieviku


lopatka
29. 01. 2003
Dát tip
Mozno je to trochu krčmový monológ ako píše Quoniam, ale naozaj som mala chvilu pocit, že som na zabíjačke a všetkých tých ľudí vidím a tú domácu si viem predstaviť :) aj tie jej myšlienky :) píšeš autenticky t*

Quoniam
22. 12. 2002
Dát tip
      Přemýšlím, proč je to v kategorii báseň, a ne třeba úvaha (i když poetická)? Už od začátku selhává rytmus a frázování. Proud řeči mi připomíná (nijak negativně) "hospodský monolog".       Originální mi přijde verš "aj keď je sviňa boh je milosrdný". Zbytek plyne... a nic. Vyzněním (i když dále v kritice říkáš něco jiného) to na mne působí jako "výkřik vegetariána".       Hezký den.

aqua
21. 12. 2002
Dát tip
páči sa mi to....je to také živočíšno-dedinsko reálne normálne vidím pred sebou ako tí ludia dýchajú paru do mrazivého zimného dňa

cvok
20. 12. 2002
Dát tip
jo - mna uchvatilo najma to, ze teoreticky mrtva svina je este dost dlho prakticky ziva

_iris
20. 12. 2002
Dát tip
prave preto nemam rada jaternice... paci sa mi, ako si to spojil s vianocami...*

Satánek
18. 12. 2002
Dát tip
Super. Prasátko se rozdalo všem nenapapaným tlamičkám, a přesto tvrdím, že mám tlačenku a jitrničky rád: není to však špatně. Nedělejmě si pořád násilí s tím, co se smí a nesmí, může a nemůže, mělo by a nemělo by, dělá a nedělá... Prostě to máme v hlavě - jako v makovici, kterou vítr otáčí ze strany na stranu; a přesto je to makovice a zejména velmi paličatá... myslíš, že se vzepře??? Bere jako samozřejmost, že ji někdo použije k jakýmukoliv účelu, protože je to makovice ... a prase je prase, tak co si budem vykládat: je dost kořeněný a chutný a já mám maso rád a čím větší maso, tím příjemnější chuť a větší prožitek a extázka a příjemný pálení v krajině bříšní (někde mezi centrem kolujicí a shromažďující se energie a pupíkem). Jezme prasátka, páč je řezníci nezabíjejí kvůli nám, není-liž pravda. Zabíjejí je totiž, Ti řezníčci pro penízky, který po nich společnost vyžaduje za rohlíčky, který jsou upečený z mouky bílý.... jako sníh....umletý a jemný! Oni budou zabíjet stejně, a Ty to přinejmenším, vzhledem k jejich potřebám, nezměníš... Ale popis zabíjačky byl skvělej, tak to prostě je a těžko kdo zapře, že potřebuje mýt plný břicho, ať už zabíjí čuníka nebo rostlinku.... a s tím nehneš..:-)

dick
18. 12. 2002
Dát tip
ja mam rad tiez klobasu..aj ked obcas..som to zobral skor ako motiv vianoc a prasa ako priklad..zabijacka je dolezita pre obzivu dedinskych ludi je to aj spolocenska udalost.,skor ide o obraz v suvislosti s Vianocami a s postojom cloveka ku skromnosti vo vseobecnosti a o jeho vztahu boh-dabel

Naso
18. 12. 2002
Dát tip
moje detstvo... kvíkanie už zavčas rána. žalostné, prežalostné. Tie svine asi tušili, že im odbila posledná... nôž do krčnej tepny (pod ľavú prednú nohu) - podržať misku aby bolo na krvavničky... potom opaľovanie s mašinkou (srsť treba dať dolu - niekde sa obára, u nás sa opaľovalo), potom umývanie a nakoniec porcovanie - odseknúť hlavu, vybrať vnútornosti a potom rozsekať na časti - všetko má svoje miesto. Tuk pôjde na slaninu, oškvarky a masť, mäso niečo do klobás, niečo na zaúdenie, šunky na zúdenie, pľúca, srdce atď do jaterníc. Medzitým chlapi s pálenkou, ženy okolo raňajok a tak... Dick pripomenul si mi tradíciu (pre našich predkov nevyhnutnosť!), ktorej sim sa už pár rôčkov nezúčastnil...

Pescan
17. 12. 2002
Dát tip
nikdy som sa zabíjačky nezúčastnil... ...ale teraz už mám pocit, že áno ;)

tanganika
17. 12. 2002
Dát tip
nikdy som t nezazila a ani nechcem pre vlastne dobro. ako basen dobret* autenticke!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru