Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PRÓZA MĚSÍCE ZA DUBEN 2024 - HLASOVÁNÍ

15. 05. 2024
1
21
631

 

Milí Písmáci,

vyhlašujeme HLASOVÁNÍ PM za měsíc duben ode dneška do 31.5. - 18,00 hod. Ideální (pro závěrečný součet bodů) je hlasovat pro tři prózy - 1. místo + název, 2.,3. a připojit stručný komentář, čím vás vybraná dílka zaujala. S díky za pochopení - Redakce prózy.

Nominovaná díla:

Ve stínu posledních křížů

Konec neologismů

Nová verze Deluxe

Vzkaz v lahvi

KLADIVO NA ČARODĚJNICE – Církevní spravedlnost v praxi

Národ vyvolený, národ židovský

Talíř a myška

Anděl s runami


21 názorů

lastgasp
před 2 dny
Dát tip

Je to dáno obsáhlým pojmem próza. Sem se vejde všechno. Pokud by šlo o povídky, bylo  by to přesnější, užší, ale srovnat to k pisatelům typu APV nelze. Já také od té doby do této kategorie nic nedal.


Janina6
před 2 dny
Dát tip kuba.49vojenciak, K3, Gora, Zajíc Březňák, Alegna

To je fajn přístup, Kubo. Mě teda trochu mrzí, když nevyhrává zrovna můj "favorit", ale naštěstí o nic nejde. Hlavní je zvýšit čtenost a dočkat se zajímavých komentářů, myslím si. Ono je stejně dost divoké mít v soutěži vedke sebe povídky, cestopisy, recenze a poetické miniatury... těžko najít nějaký jednotný "metr"...


kuba.49vojenciak
před 3 dny
Dát tip Janina6, K3, Gora, Alegna

Je to zvláštní, vidět, jak mě ostatní drtí a mít z toho radost. Chci vzdát hold vám všem. 


lastgasp
před 3 dny
Dát tip

Opět v poslední době na Písmáku velmi obtížný výběr a hodnocení kvality. Film Kladivo na čarodějnici jsem viděl, knihu četl. Práci řadím na první místo pro svoji rozlehlost a precizní zpracování. Na druhém místě řadím a oceňuji kontakt robota s živou bytostí snažící se vysvětlit nevysvětlitelné. Na třetí místo volím poutavě napsaný kontakt s AI.

  1. Kladivo na čarodějnice - Církevní spravedlnost v praxi
  2.  Ve stínu posledních křížů
  3.  Konec neologismů  

Gora
před 3 dny
Dát tip Alegna
  1. KLADIVO NA ČARODĚJNICE
  2. Ve stínu posledních křížů
  3. Vzkaz v lahvi

Těžké vybírání - jako již několik posledních měsíců - u próz nominovaných do soutěže. Dobře se četly všechny, vybrat mohu jen tři, a tak: Kladivo na čarodějnice je svým rozsahem a precizností výjimečné, proto si podle mě zaslouží nejvyšší hodnocení. Čtenář se dozví detaily z natáčení, názor autora, který je tentokrát hodně kritický. Velmi zajímavá recenze.

Ve stínu posledních křížů - dobře pojaté a napsané fantaskní dílko, vzpomenu - li na začátky autora zde na Písmáku, vnímám u Křížů významný posun a obdivuji promyšlenost textu, dotaženou do konce.

Vzkaz v lahvi - autorovy články se díky vytříbenému stylu velmi dobře čtou, byť čtenář nemusí s argumenty a ne právě optimistickým naladěním souznít...

Milým překvapením byl Aruův text, ale i Danny se "vytáhl", skvělé prózy jsou i ta kubova, Aenova a Ozzova. Velmi silné kolo, což je vlastně moc dobře!


  1. Kladivo na čarodějnice - Církevní spravedlnost v praxi (autor J.Rose). Nesmírně propracovaná filmová recenze s kvalitními historickými a místopisnými průhledy.
  2. Ve stínu posledních křížů (autor Biskup z Bath a Wells). Dystopická vize budoucnosti s poutavou dialogickou formou pokládající filosofické otázky po smyslu lidského života a případné nesmrtelnosti.
  3. Vzkaz v láhvi (autor Stargazer). Osobité dílo zakončené pěknou metaforou. Autor má vypsanou ruku, svůj styl i rámcovou tématiku. 

Ostatní díla jsou vesměs taky velmi zajímavá a hodnotná.


K3
před 2 týdny
Dát tip
  1. Kladivo na čarodějnice - Církevní spravedlnost v praxi  -  autor nás již delší dobu zásobuje skvělými recenzemi a tahle je, když ne nejlepší, tak určitě jedna z nejlepších.
  2. Anděl s runami - něco magického mě na tom nutí číst stále dokola.
  3. Ve stínu posledních křížů - opět mě přesvědčila atmosféra a způsob psaní.

Janina6
před 2 týdny
Dát tip
  1. Nová verze Deluxe - hypnotický, "vtahující" text plný emocí, poezie i drsné reality... koktejl, který si má čtenářská duše pokaždé vypije až do dna.
  2. Ve stínu posledních křížů - samozřejmě zaujalo varovně aktuální téma, ale hlavně skvělý styl, uvěřitelnost, živé dialogy...
  3. Konec neologismů - mám sci-fi ráda, ukazuje nám, kam možná směřujeme, a tady s vtipem, který ale vlastně není moc veselý... Fajn nápad a tentokrát mnohem víc než to, bravo, Danny.

Jamardi
před 2 týdny
Dát tip
  1. Ve stínu posledních křížů
  2. Talíř a myška
  3. Národ vyvolený, národ židovský

Nejdříve jsem vybrala a teď uvažuji proč. Zaujalo mě to, o čem se v dílech píše. Jsou to témata, o kterých se nerado mluví - ztráta paměti, odpovědnost za vyřčená slova. A to, že všichni pocházíme z židovských předků.


Biskup z Bath a Wells
před 2 týdny
Dát tip kuba.49vojenciak

1. Nová verze Deluxe = Prahou nás tentokrát provede Hrabal kombinovaný s Kerouacem a mě to bavilo. Byla to fakt jízda, gejzír nápadů a neotřelostí a myšlenek, proud vědomí, jak má být: "byl v tom hlubší význam, a nejen povrchní radost, i když ta převažovala, ta převažuje vždycky, a tak jsem já, Mája a její kamarád, co trpí stydlivým chcaním, rázovali ulicemi a hledali a vlastně netušili co, jenže to nebylo důležitý, nikdy to není důležitý, jelikož najít svůj sen znamená jen nutnost vytvořit nový a na to jsme neměli energii, ne, raději pochodovat a lovit přízrak, přízrak strašlivý jak Rozparovač v Londýnské noci." 

2. Národ vyvolený, národ židovský = vtipné, originální, nápadů na rozdávání, místy fakt literární perly, např. "Tím Noe ubalil za lidstvo první joint a zároveň dostal přímou telefonní linku s neomezeným voláním na starozákonního boha Židů."

Jinak pozor: bylY to vynálezy hříchu

3. Konec neologismů = zatím asi nejlepší věc, co jsem od autora této mikropovídky četl, vidím u něj obrovské zlepšení a samotný ústřední neologismus je taktéž velmi originální. Navíc, tak nějak zřejmě směřujeme tímhle směrem naznačeným v povídce...

Jinak za přečtení ještě určitě stojí bajka Talíř a myška a mystický Vzkaz v láhvi.


Zeanddrich E.
před 2 týdny
Dát tip kuba.49vojenciak

Hlasuji:

01. Vzkaz v láhvi (Stargazer) - oslovilo mne tentokrát jednoznačně nejvíce, jednotlivostmi, i celým vyzněním

02. KLADIVO NA ČARODĚJNICE (J. Rose) - celý název se mi sice moc nelíbí :), ale oceňuji (zejména) edukativní přínos, a taktéž preciznost recenze

03.  Národ vyvolený, národ židovský (Aru) - biblický příběh v novém světle... :)

 


Alegna
před 2 týdny
Dát tip kuba.49vojenciak
  1. Nová verze Deluxe - oceňuji poetičnost textu
  2. KLADIVO NA ČARODĚJNICE - obdivuji preciznost a obsáhlost recenze
  3. Anděl s runami - jsou mi blízké námět i pozitivnost textu

Národ vyvolený, národ židovský - tři body za humor a čtivost. 

Ve stínu posledních křížů - dva body kvůli zajímavému nápadu i stylu 

Vzkaz v lahvi - jeden bod ze stejných důvodů jako kříže 


Gora
před 2 týdny
Dát tip Aaen_jk

Janino, už před časem jsem právě kvůli vyhledávání do PM upozornila majitele, že dříve se ukázaly cca dva měsíce ve zpětném seznamu kategorií a nyní sotva jeden... je to stále stejné, a tak jediná možnost je hned nominovat, udělat si poznámku - jinak to nepůjde. Díky za debatu a kdyby si to někdo chtěl dobrovolně vzít na starost, byla bych jen ráda, anebo se u PM střídat...


Próza_měsíce
před 2 týdny
Dát tip Janina6

Upozornění pro zájemce - právě začalo hlasování soutěže PM.


Danny
před 2 týdny
Dát tip Próza_měsíce

možná by pomohl nějaký přepínač, aby se ty povídky vypsaly ze seznamu doporučených děl, kde je jich jen max. 5 měsíčně od jednoho autora: to by musel pomoct Olda


Janina6
před 2 týdny
Dát tip Próza_měsíce

Ono to možná ani moc času nechce, plácat sem ve velkém historky na deset řádků a říkat jim povídky... spíš náturu.


lastgasp
před 2 týdny
Dát tip

APV je PID na zkrácený pracovní úvazek s omezením, má dost času na své výplody.


Janina6
před 2 týdny
Dát tip Aaen_jk

Hmm, těžko někoho nutit. Vlastně za to může nastavení systému, že ukazuje jen omezené množství děl... Možná si budeme muset zvyknout nominovat hned, jak přečteme výbornou povídku.


Próza_měsíce
před 2 týdny
Dát tip Janina6

Janino, stalo se... a zase nic.


Janina6
před 2 týdny
Dát tip

Autor APV na žádost...(píp)... nereaguje. Myslím, že čte jen sám sebe. Možná by šlo požádat ho zprávou?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru