Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rychlost

21. 11. 2003
6
0
2872

Další z řady absurdních fejetonů.

     Pokud bychom postavili na startovní čáru člověka, geparda a myš, vítěz v běhu na sto metrů by se mohl jevit předem jasný. Avšak první pokus byl šokující. Po následném vypuštěním všech tří exemplářů z klecí, nastal unikátní zvrat. Gepard roztrhal člověka. Následně se tato rychlá šelma natolik nasytila, že spokojeně usnula. Vítězem se nestal nikdo, protože myš se schovala do děr v zemi. Výsledky byly anulovány. K novému závodu se však nepřihlásil ani jeden zástupce lidské rasy, byť dobrovolníků na straně gepardů byl nespočet.

     Nicméně pokud bychom chtěli hovořit o opravdové rychlosti, stačí zamířit do parlamentu. Někteří poslanci dokáží na trase Praha – Brno vyvinout rychlost až 212 km/h. Samozřejmě, že s použitím svých automobilů, které si zakoupili za celoživotní úspory.

     Proti mému osobnímu zážitku je však poslanecká rychlost ničím. Když jsem nakupoval v jednom pražském supermarketu, ozvalo se, že v sekci lahůdek probíhá padesátiprocentní sleva. Následná rychlost přesouvajícího se davu ve směru slevy mi nejenže odvála nákupní vozík, ale také zcizila peněženku. Když jsem byl krádež nahlásit řediteli podniku, zažil jsem rychlost stokrát větší. Ani jsem pana ředitele neviděl, a už jsem byl informován, že si tento problém musím vyřešit sám.

     Asi nejmasovějším příkladem, kdy se lidé dožadují daleko větší rychlosti, je posledních deset minut strávených v zaměstnání. Zde můžeme vidět konfrontaci dvou stupňů rychlostí. Do kýženého konce pracovní doby se čas vleče jako nikdy předtím, po překlenutí této hranice nabírá rychlost tryskového letadla.

     I ve sportu je rychlost důležitá. Ale po jednom incidentu v hokeji jsem pochopil, že není rozhodující. Jeden ze subtilních útočníků pronikal velkou rychlostí do soupeřova pásma.  Proti němu vyrazil dvoumetrový obránce. Když došlo ke srážce a sečetly se obě rychlosti, výsledkem byl otřes mozku a krev na ledě.

     Nejdůležitější je rychlost při přecházení přechodu. Maminka na jedné straně, děti na druhé. Děti se rozběhnou za maminkou přes silnici. Ta, poté co spatří rychle se blížící auto, křičí: „Rychle, děti, ať se vám nic nestane!“

     Otázkou zůstává, jestli spolujezdec sedící v autě, které se přibližuje k přechodu, neříká řidiči: „Rychle, ještě je stihnem …“
Zbyhoň
07. 07. 2004
Dát tip
Tenhle beru, asi nejlepší, co jsem od Tebe zatím četl. Jen ten odstaveček o poslancích jsi mohl vynechat. Za všechno ostatní dávám tip. I když u Tebe stále narážím na jeden model, popis, popis, popis. Tady jsou naštěstí proložené pointami, a solidními.

katugiro
29. 11. 2003
Dát tip
začínám být zklamaný, jsouť ty Tvé fejetonky všechny na jednom kopytu dělané... chybí jim myšlenka, souvislost, nápad...

Jokaste
22. 11. 2003
Dát tip
Jedna z Tvých nejpovedenějších věciček, zase se Ti něco povedlo:)

Díky. Klidně to můžeš použít v časopise. Ale zase tak povedené to není. V záloze mám daleko lepší kousky, jen se musím rozhoupat, provést závěrečnou kontrolu a pak je sem dám. To je ta lenost Pražáků :) Měj se.

Yossarian
20. 11. 2003
Dát tip
o tom nepochybuj, jedině zbejvá dělat na sebe

Yossarian
19. 11. 2003
Dát tip
píšeš výborný fejetony, a tenhle je z těch nejlepších přímo ukázkovej*

Kytiii
19. 11. 2003
Dát tip
Příjemnej fejeton... poslední a první část se mi líbily nejvíc...*

Díky, díky. Chvála potěší.

Yossarian
19. 11. 2003
Dát tip
mě zaujala ta rychlost utíkání času na pracovišti, protože takhle to přesně je, to se člověku nezdá! Když děláš pro kapitalistu, čas utíká pomalejc, abys toho víc udělal :) jsou domluvený

Jestli to tak opravdu je, tak to je má budoucnost temná...

Povedená událost.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru