Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zápolení

29. 11. 2003
2
0
1892

Příjemný, úsměvný kousek.

     Zápolit se dá s lecčím. Jako malý chlapec jsem nejraději zápolil se svým o dva roky starším bratrem. Náš zápas měl přísná pravidla. Nesmělo se škrábat, bodat prsty do obličeje a rány pod pás byly tabu. Když se dnes podívám na malé děti a jejich zápolení, srdce mi poskočí.

     Toto ranné zápolení bylo však jen příjemnou kratochvílí. Dnes mě čeká zápolení daleko těžší. Jedno poněkud kuriózní jsem svedl nedávno doma. Při odnášení tácu s horkým čajem a několika loupáky jsem vzal za kliku dveří do pokoje, ale ty se rozhodly nespolupracovat. Vypadly z pantů a celou svou vahou se sesunuly na mou osobu. Jednou rukou jsem je držel a druhou se snažil nenadělat na zemi nepořádek. Zachránila mě až pohotová pomoc sestry.

     Bohužel, vroucí čaj mi při přímé cestě na zem polil kalhoty a jen stěží jsem zadržel žalostný výkřik. Paradoxně největší boj svedla naše sousedka, u které si nechávám prát prádlo. S politými kalhotami.

     Byť to možná mnozí z vás nevnímají, já svádím boj téměř každé ráno. Rozhodně každý všední den při nástupu do přeplněné tramvaje. Možná byste si řekli, že jsem sobec a chci si sednout, ale věc je daleko prozaičtější. Já bych se jen rád vešel do tramvaje. Jakkoli!

     Smutné je, že jsem již natolik navykl na ranní tlačenici, že jsem o víkendu nesvůj. Pokud procházím okolo nějaké zastávky, po očku sleduji počet lidí. Když jich tam stojí hodně, jízlivě si říkám: „To bude pořádné zápolení.“

     Nejčastější zápolení však svádím s časem. Kdekoli a kdykoli. Tento protivník je však vždy silnější jak já. V jednu dobu jsem si říkal, že bych ho však mohl doběhnout. Při cestě nadzvukovým letadlem z Evropy do Ameriky bych díky časovému posunu vydělal ještě jednu hodinu navíc! Věc se však měla tak, že jsem zjistil, že ani doživotní vydělávání na brigádách by mi nepřineslo tolik peněz, abych si mohl koupit letenku.

     A tak dnes nejraději zápolím s maminkou. V neděli odpoledne si u ní vždy dáváme partii šachu. Jsem obklopen jejími moudrostmi, napečenými buchtami a cukrovinkami. No a řekněte, záleželo by vám poté na tom, kdo v zápolení vyhraje?


Zbyhoň
07. 07. 2004
Dát tip
Klasické schéma Tvých věcí, jeden druh zápolení, druhý, třetí. Tentokrát docela líbilo, pohodové zakončení. Jen ten prolog- jako autor bys to předem neměl hodnotit kladně :)

Pravda. Příjemný, úsměvný kousek.

Dero
29. 11. 2003
Dát tip
Jo, ten závěr tomu dal něco víc, než se původně zdálo ... ***

katugiro
29. 11. 2003
Dát tip
mně to spíš připomíná některé fungusovy grotesky praskající ve švech... myslím, že nahromadit slova okolo různých "zápolení" nestačí :)

Yossarian
29. 11. 2003
Dát tip
považuju to za trošilinku slabší než obvykle, tentokrát bez t

Je to trochu jinej typ než obvykle. Není to takové "hrrr", ale spíš příjemné popovídání si...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru