Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Newtonovo jablko

30. 11. 2003
0
0
2339
Autor
Imane

Měli jsme za úkol do češtiny napsat povídání na frazeologizmy. Já jsem si z 6 možností vybrala Newtonovo jablko. Je to fikce, protože Newton byl boháč a lord a já nevím, co ještě, ale pro pobavení by to snad mohlo stačit, ne? :)

Byl jeden z těch klasických letních dnů, kdy všechno kolem člověka voní, radostně se zelená, zvesela zpívá a celkově se vnucuje svým osobitým kouzlem. Tráva byla vzrostlá, na stromech se již počaly objevovat první plody, počínaje třešněmi a hruškami konče. Pár zpěvavých ptáků, po zimě ještě chudých až na kost, vyhlíželo z keře žížaly, které by aspoň trochu naplnily jejich drobounký žaludek. Nicméně žížalám se moc nechtělo vylézat, bůh ví proč, snad věděly, jaký těžký osud by je čekal. Do této přesladké krajiny se pojednou vnutil tvor nepříliš zapadající svým zjevem do panenské čistoty kolem. Člověk, muž, a ještě k tomu fyzik. Pro někoho ideální spojení, pro zbytek světové populace přírodní úkaz nahánějící hrůzu. Chlapík se dopajdal až ke stromu, obezřetně si prohlídl místo, na něž si mínil sednout, a po zjištění, že není obydlováno ani mravenci či jinou ne zrovna příjemnou zvířenou, si sedl. Z malé plátěné taštičky obludných barev si vytáhl svačinu. Sýr a kus chleba ze včerejška, který svou konzistencí sice připomínal kámen (pro upřesnění něco okolo žuly), ale jinak nebyl ničím odporný, a tudíž stále jedlý. Konzumace těchto lahůdek se sice neobešla bez naštípnutí špičáků, ale to nebránilo mužíčkovi nerušeně usnout. A tak se vydal do říše snů, na které ho chránila vzrostlá jabloň, tyčící se nad ním, jako by její větve byla křídla starostlivé kvočny a človíček jejím kuřetem. Spaní přišlo stejně rychle, jako odešlo. Na stromě právě dozrálo (nebo dohnilo, to už se teď nedozvíme) jablko a spadlo fyzikovi na hlavu. Ten se sice chvíli tvářil znechuceně, ale netrvalo dlouho a začal jásat. Ten chlapík s tou ošklivou taškou, naštípnutým zubem a taky s boulí na čele nebyl nikdo jiný než Isac Newton, a nebýt jeho rozmarů ohledně odpočinku na čerstvém vzduchu, byli by dnes studenti ušetřeni jedné rozsáhlé kapitole v učebnicích fyziky:))


 


Kačírek
23. 12. 2003
Dát tip
Tak to je fakt dobrý, nicméně nevím proč mají géniové za každou cenu působit zmateně a popleteně. Ale takové je zdání v povědomí lidstva, tedy proč mu ho brát? :o) Koneckonců jak je daleko od geniality k šílenství - uzavřený kruh. :o)

Imane
22. 12. 2003
Dát tip
Kostrbatost je záměrem,má to vyvolat dojem, kterým působil v této smyšlence Newton.Uf..no víš určitě jak to myslím:)

Kačírek
21. 12. 2003
Dát tip
Je to zajímavý, trochu zmatený a kostrbatý, ale jinak celkem ftipný :o)

katugiro
30. 11. 2003
Dát tip
nejen, že by byli studenti ušetřeni jedné kapitoly... ale svět by dnes vypadal úplně úplně úplně jinak :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru