Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Škola je zvláštní instituce

30. 11. 2003
2
0
991
Autor
anthia

slohovka do školy...zvláštní téma, co?:)

Ano, to je; hned ze začátku musím souhlasit. Už jenom proto, že přívlastek „zvláštní“ se podle mě hodí na všechno. Nic není normální, protože vymezit daný termín prostě nelze. Kde hledat pomyslnou, uměle vytvořenou, hranici, co ještě za běžné považujeme, a co už ne?

 

Hned zpočátku pokládám za vhodné položit si otázku „jaký je vlastně smysl chození tam“? Prvotně nám měla tato instituce asi dát nějaké vzdělání, nezbytné pro život. Tak už to avšak dlouho není…Osobně nemohu najít jediný důvod, proč do běžného gymnazijního studia spadá učení se stavby těla bakterií, všechny možné sloučeniny prvků s dusíkem a tak dále. Naprostá většina z nás to nikdy nevyužije… Pochybuji, že kdokoli, koho znám, například na pláži objeví chaluhy a okamžitě si vybaví, že mají zásobní látku manitol a že začne zkoumat, o jaký typ stélky se jedná…

 

Naopak nemohu našim osnovám vytknout, že zahrnují výuku jazyků. Živých jazyků. Snad každý rád cestuje a s naší mateřštinou, přiznejme si to, si v zahraničí moc nevystačíme…

 

Chození do školy také skrývá další záměry – například mohu zmínit, že se tam učíme jednat ve stresu (viz psaní testů), kontaktu s lidmi (každodenní ranní dojíždění přeplněnou tramvají) a tak dále…

 

Ale přes to všechno máme v hlavě zakódováno heslo „škola, základ života“. Dokázali bychom vést plnohodnotný život i bez ní? Lze přitakat. Podívejme se například na část africké populace. Neměli možnost vzdělávat se. Přesto žijí. Ale jak? Chtěli byste si s nimi své postavení vyměnit? Já tedy ne… Tady se pochopitelně nabízí i otázka, zda by oni měnili s námi… Jenže se už příliš odchyluji od původního tématu.

 

Ve škole trávíme většinu našeho času. Ať už chceme, anebo ne. Ať už nás to baví, anebo ne. Přežitek společnosti. Který nikdy nevymře. SNAD.

Já někdy ano .-))... Mám dojem, že zamyslet se do důsledků na toto téma by znamenalo rovnou to tu opustit a založit vlastní netové stránky ..nemluvě o náplni zbytku života o kterou by tím pádem bylo postaráno :-). Jelikož jsou v této úvaze základní body zachyceny a taky proto, že o některých z nich jsem také přemýšlel, či dodnes sem tam přemýšlím..přečetl jsem ji v celku se zaujetím...t.

Drago
06. 03. 2004
Dát tip
mňo... víceméně souhlasím s Andulkou.

chicoria
06. 03. 2004
Dát tip
S obsahem souhlasím.-)

upřímná
06. 03. 2004
Dát tip
Docela zajímavé téma, ale myslím, že by se to dalo ještě více rozebrat. Osobně bych občas měnila s částí africké populace...

_kxk
03. 12. 2003
Dát tip
Já tayk ráda používám tři tečky....o))

anthia
01. 12. 2003
Dát tip
jo, tečky...ty používám pořád :)

Andulka
30. 11. 2003
Dát tip
zajimave tema na uvahu, souhlas s tim, ze nektere veci se na gymplu probiraji do prilisnych podrobnosti , obcas tam mas preklep nebo chybi sloveso...:-) uvaha o casti africkeho obyvatelstva -> tam je to slabsi. Do skoly sice nechodi, uci se, co potrebuji k zivotu od starsich. Ty by si s nimi nemenila, ale treba by ani oni nemenili s tebou...:-) ..ten konec taky kulha...ve skole netravis volny cas, volny cas je po skole...:-)..a nejsem si tak jista, jestli skola je prezitek spolecnosti...:-))))

anthia
30. 11. 2003
Dát tip
díky moc...udělala jsem pár úprav...

katugiro
30. 11. 2003
Dát tip
proč sem dávat věci psané pro školu? a je tam moc teček :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru