Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vstávání

01. 12. 2003
3
1
2929

Bolestný začátek dne jak ho každý známe.

     Nevím jak vy, ale já jsem noční člověk. Plno studií říká, že lidem v noci již řádně nepracuje mozek a tělo je unavené, ale já toto všechno popírám. Jsem schopen dělat mnoho rozličných věcí i v pozdních hodinách a necítím se vůbec unavený. Stěžují si maximálně sousedé, když slyší v půl druhé v noci lux.

     Zato ráno je pro mě slovo, které bych nejraději s mnoha poctami odsunul do slov archaických. Bohužel se tak pravděpodobně nikdy nestane, a tak musím každý nový den podstupovat s ránem vysilující boj.

     Přípravy začínají už večer. Nastavím budík. Z dřívějška jsem poučen a nastavuji budíků více než jeden. To proto, že mozek si v noci zapamatuje, kam jsem budící stroj na stolku umístil. Ráno vydá podvědomě rozkaz ruce, a ta zvonící budík zamáčkne. A spí se pohodlně dál. 

     Snažil jsem se tehdy přelstít sám sebe. I když jsem žil pokoutně v naději, že mé zamačkávací já zvítězí a nebudu tak muset vstávat. Budík jsem například obložil knihami. Jeho zvuk byl sice o něco tlumenější, ale ruka narážela na neproniknutelnou barikádu.

     Jednou jsem si vzal do postele sklenici s pitím. Padla na mě únava, pití jsem nedopil, postavil ho před budík (možná na tom pomalejším přemýšlením v noci něco bude) a ráno jsem opravdu nevstával. Následně jsem však musel koupit úplně nový budík, protože ten starý byl vyplaven.

     Od zavedení rána se ze mě stal čtyřmístňák. Trojmístňáky naopak příliš v oblibě nemám. O čem mluvím? O čase. Na mém digitálním budíku ho rozděluji na dvě pásma. Čtyřmístné je, když na budíku svítí třeba 22:50. V tuhle chvíli jsem ve své ráži. Čtyři cifry mi dodávají energii. Naopak po půlnoci mé nadšení opadá a nejhůře mi je, když musím nastavit budík na 6:30.

     Pokud se ráno vzbudím, není ještě zdaleka vyhráno. Převaluji se z jedné strany na druhou. Když pochopím, že už není jiného východiska, sesunu jednu a poté i druhou nohu na zem. Sám však zůstávám stále v poloze ležmo. Zde se láme ospalost. Když se mi podaří vzpřímit tělo, mám vyhráno a už neusnu.

     Opravdové trable se vstáváním mám pravidelně v říjnu. Například tento rok. Budík jsem zamáčkl a nebýt pohotového zásahu mé sestry, přijel bych na sraz našeho fotbalového týmu pozdě. Na místě jsem byl přesně včas, ale nikdo nikde. Byla zima a já musel stepovat celou hodinu, než se začali scházet ostatní. Kamarádi mi vše vysvětlili:

     „Vždyť se posouval čas.“


1 názor

jakopes
06. 10. 2005
Dát tip
řekl bych, že s tímhle dílem se může naprostá většina čtenářů plně ztotožnit... a o mně to platí dvojnásobně. mohlo to být delší, myslím, že tohle téma má velký potenciál, ale každopádně tip

Zbyhoň
07. 07. 2004
Dát tip
Háček je v tom prologu- „jak ho každý známe“. No právě, takhle to celkem každý známe, a nepředkládáš nic nového. Ale asi jsem trošku nefér, protože tahle dílka jsou napsaná dost dávno a já je pořád kritizuju, jako by to byla Tvá nejaktuálnější tvorba. Takže se těším na něco nového a jen vypíchnu jednu neobratnost: „odsunout do slov archaických“- ne moc vhodná vazba, spíš „mezi slova“.

Matylda
04. 02. 2004
Dát tip
Jsem sova a vím co je to za utrpení vstávat ráno dříve jak v 8.00. Ale ten probouzející souboj se dá napsat ještě lépe. Přesto malej tipeček za téma.

katugiro
19. 12. 2003
Dát tip
vstávat je fajn málo spát ne

Mě vadí vstávat za tmy. Jinak je mi to jedno. Na cifře nezáleží.

Barcza
03. 12. 2003
Dát tip
Jo,jo...já jsem také "noční ptáček",ale proti své vůli.......vstávání je hrůza,ale povinnosti volají.Někdy mám opravdu chuť se na všechno vykašlat a spát dál.Nevím proč,ale nikdy mi to můj pud "sebevýčitek" nedovolí.Ach jo! Změna času je mrška.Mám s tím neblahé zkušenosti ;-))

Yossarian
03. 12. 2003
Dát tip
tohle mi připadá jako zařaditelné do kategorie "tvé slabší"

Craerassy
01. 12. 2003
Dát tip
Jakobych pozorovala své ospalé já. Velmi intenzivní prožitek.:-)))

Dero
01. 12. 2003
Dát tip
Máš recht, rmm, s tím máme, myslím, problémy téměř všichni. :) Ovšem mne, narozdíl od Tebe, vůbec nedeprimuje pohled na budík ukazující trojmístňák. Např. takových 1:43 je taky hezký čas ... tak akorát k zalehnutí. ;)

Catch
01. 12. 2003
Dát tip
Já jsem zamečkával budík pravidelně taky.Ovšem od doby, kdy jsem se ho naučil dávat z dosahu veškerých částí mého těla ležícího na posteli, se mi to už nestalo...to je něco jako rada.Pokud jde o závěr, příhodu s posouváním času mám taky.Budík na hifině s neposunutým časem mě vzbudil předčasně a já si to uvědomil až v okamžiku, kdy jsem byl na odchodu z domu.Dílko má mé sympatie.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru