Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stařenka POD KONĚM

03. 12. 2003
2
0
1096

máj - večer - sv.Václav

Stařenka  pod  koněm  

 

 

 

  Prodíral se hustým chumlem zpocených těl. Každou chvíli do někoho vrazil, někdo ho odstrčil nebo o něco klopýtl, ale nevzdával se a pomalu si klestil cestu vpřed. Už poněkolikáté se podíval na hodinky. Měl zpoždění. Pocítil nenávist k cizím, lhostejným tvářím chodců, kteří ho míjeli a kteří ho zpomalovali.

    „Buď v devět pod koněm,“ řekla mu a on si při pohledu na její úsměv slíbil, že se nezpozdí ani o vteřinu.

    Mrkl znovu na hodinky - 21:12. Se zachmuřenou tváří pokračoval ve své, tak pomalé, cestě. Jako by mu to kolemjdoucí dělali naschvál - zrovna teď, vysoký muž v obleku, s brýlemi a koženým kufříkem, do něj strčil takovou silou, že málem ztratil rovnováhu. Kdybych upadl, s chutí by mě zašlápli jako bezvýznamný hmyz, pomyslel si. Nevnímal hluk rušného Václavského náměstí, zaplněného lidmi spěchajícími na sklonku májového dne za zábavou, a nevšímal si ani blikajících barevných nápisů, zářících výloh a světel projíždějících aut. Jakoby existoval jen on, ona a hráz těl, která je dělila. Chtěl jí alespoň napsat SMSku, ale stísněná masa končetin, trupů a hlav mu nedovolila ani to. Nelítostný proud lidské řeky, vylévající se z chodníku až na silnici, ho unášel s sebou.

     Po nesnesitelně dlouhé době ho dav konečně vyplivl poblíž vytoužené sochy. Zkontroloval čas - 21:25. Rozhlédl se kolem a řekl sbohem naději, že na něho dívka počkala. Chvíli nerozhodně poklepával svými prsty na kožené pouzdro u pasu. Rozhodl se zkusit zachránit, co se dá, vytáhl mobil a napsal jí zprávu, v níž se kajícně omlouval za své, jistě neomluvitelné, zpoždění. Pak, s vědomím, že nic víc nemůže udělat, usedl na jednu z laviček a položil hlavu do dlaní. Vypadal jako socha, ke které zapomněli dát cedulku s nápisem Neštěstí. Z přemítání ho vytrhlo tiché zazvonění kovu dopadajícího na kamennou dlažbu. Podíval se před sebe, kousek od jeho nohou ležela lesknoucí se dvacetikoruna. Zámožně vypadající muž tmavé pleti, který před něj minci hodil, se na něho povzbudivě usmál a pokračoval v chůzi.

    Tohle byla ona příslovečná poslední kapka. Mladík dostal vztek, dostal vztek na muže, který ho svým činem degradoval na pouličního žebráka, na sebe, že nedorazil včas, i na dívku, která na něj nepočkala, a zejména pak na ten zatracený mobil, který ne a ne pípnutím ohlásit novou zprávu. Pak se v něm cosi zlomilo a on začal plakat. První třpytivá kapka, druhá, třetí a za chvíli měl tváře smáčené slanými slzami. Spolu s nimi se z něj odplavil i veškerý vztek a smutek.

    Kdosi se posadil vedle něj. Ohlédl se, a když zaostřil zvlhlé oči, spatřil starou ženu, s  proutěným košíkem na klíně. Měla šedé vlasy sepnuté do pevného drdolu a vrásčitý obličej, ze kterého vyzařovala dobrosrdečnost a laskavost.

    „Proč pláčeš, hochu,“ zeptala se ho mírným hlasem.

        Jindy by se nejspíš ohradil, že není žádný malý kluk a co je jí vůbec do toho, dnes ho však její otázka spíše dojala. Byla dokladem toho, že není na světě úplně sám, že ty zdánlivě cizí a chladné postavy kolem něj jsou také jen lidé, jako on.

   „Já … já vlastně ani nevím,“ odpověděl po pravdě. „Teda, zmeškal jsem rande, asi mi to neodpustí, no, ale to není konec světa,“ řekl, jeho tón však naznačoval, že alespoň malinkatý koneček světa to pro něj je.

   „Takové věci se přeci stávají,“ namítla žena, „jestli tě má ráda, tak to pochopí.“

   „Tak proč mi, sakra, neodepsala,“ zašermoval mobilem před jejím obličejem.

   „Radši se znovu podívej,“ poradila mu s úsměvem.

   Mrkl na displej - Přijaté zprávy:1. Přečetl si SMSku a tvář se mu rozjasnila.

   Ahoj Pavlíku, nic se nestalo, počkala bych na tebe, ale zavolal mi táta, že něco potřebuje, tak se chci omluvit já tobě. Doufám, že se brzy uvidíme. Papa Kristýna        

   „To je od ní?“ zajímala se stará paní.

   „Ano, všechno mi prominula, je to báječná holka,“ rozplýval se mladík. Dostal chuť cizí ženě o Kristýnce vyprávět. „Je moc hezká, ale je to taková ta přirozená krása, jestli mi rozumíte, bez šminků a drahého oblečení. Má nádherné dlouhé vlasy, které nosí rozpuštěné, a nebesky modré oči. Chodíme na stejnou školu, na Filozofickou fakultu, ona studuje historii a já češtinu. Je chytrá a ráda se směje, přál bych vám vidět ten její oslnivý úsměv,“ zasnil se na chvíli mladík, ale hned zase pokračoval. „Taky se zajímá o přírodu a hraje na klavír. Je prostě dokonalá,“ udělal tečku za svou Ódou na Kristýnu.

    „Musí to být opravdu výjimečná dívka,“ řekla stařenka.

    Byl jí vděčný, že ho vyslechla a zachovala vážnou tvář, ačkoli jeho vášnivé líčení dívčiných předností muselo působit dost směšně. Stará žena, se kterou se dělil o lavičku, měla v sobě něco, co ho naplňovalo radostí a optimismem. Jako by z ní vyzařovalo dobro. Cítil se šťastný, jako už dlouho ne, a plný elánu. Měl chuť vyskočit a dát se do tance. Ucítil na sobě stařenčin pohled.

    „Konečně jsi šťastný,“ řekla s jakousi úlevou. „Tady už jsem zbytečná.“

    Nechápal, co tím myslí.

    „Můžeš mi říct, kolik je hodin?“ požádala ho.

    „Samozřejmě. Je za pět minut …,“ zarazil se. Místo vedle něj bylo prázdné. Rozhlédl se, ale po drobné stařence jako by se slehla zem. Zanedlouho však její zmizení pustil z hlavy. Byl přece máj, lásky čas, a on měl svou Kristýnku.            


Rozervanec
23. 02. 2004
Dát tip
mas uzasny smysl pro detail, ktery nechybi v zadnem tvem dile...:c) ...Jakoby existoval jen on, ona a hráz těl, která je dělila..... ...Nelítostný proud lidské řeky, vylévající se z chodníku až na silnici, ho unášel s sebou. ... JSOU nadherne vyrazy.....taky jsem se nechala unest....:c)) kandelabr: vis proc umira mnohem vice muzu nez zen na infarkt? Protoze chlapi jako ty, se stydi plakat... tip.*

Kandelabr
23. 02. 2004
Dát tip
Rozervanec: ad infarkt: no vidíš a já jsem si celou dobu myslel, že za to může prostata :)) tobě fakt připadá normální chlap, který se rozeřve jenom proto, že jde někam pozdě?

Rozervanec
23. 02. 2004
Dát tip
:c))) myslela jsem to obecne.... a to ze se tenhle klucina rozbrecel protoze sel pozde na rande a obaval se ze na nej mila nebude cekat..nemuselo souviset jenom s tim, .....treba dal jen pruchod do te doby nahromadenym a neprozitym emocim, ja vetsinou bouchnu, kdyz se ve me vsechno nahromadi a pak staci uplna prkotina a brecim jak zelva.....:c))))

Kandelabr
23. 02. 2004
Dát tip
ts...mládenec prožívá hlubokou existenciální krizi, pláče před půlkou národa a ty tomu říkáš prkotina? :))) (trošku jsem si zapřekrucoval, ale nemohl jsem odolat :)

Rozervanec
23. 02. 2004
Dát tip
:c))) hmmmm...taky bych chtela byt jednou stara vetcha babicka a byt pri tom pulnarodem..:c)) ale kandelabriku....me je jedno at si place kdo chce proc chce...plac je jen projev emoce a myslim, ze na nem neni co k stydeni...:c))) treba by sis zrovna ty potreboval jednou poradne od srdicka popklakat, kdo vi? tak se mej krasne, a nenicme svymi plky tohle dilo..:c)

Ciutazza
03. 12. 2003
Dát tip
To je moc hezké, je to hezké tím námětem.Možná se mi nelíbí úplně všechno,třeba konec.Ale na druhou stranu je hrozně těžké vymyslet konec takovému příběhu a mě popravdě nic lepšího nenapadá,ale přesto to tam nějak skřípe.A snad ještě-všechno se nemusí napsat,něco dojde samo.Ale nechci kritizovat ve zlém,mě se to líbí.*

Kandelabr
03. 12. 2003
Dát tip
ehm no...se divím, že jí eště nedal kousnut buchty nebo tak. působí to spíš směšně než mile a dojemně. o charakterech postav se dá říct snad jen to, že žádný charakter nemají. chlap který se rozbrečí, kvůli tomu že příjde někam pozdě musí být dost mimoň :) a tak no... celkově prostě jaksi nezaujalo.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru