Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jasno

00. 00. 0000
1
2
970
Autor
Burnin

Jako odhozený papír na desce psacího stolu, v němž je zmačkaná myšlenka, jíž chybělo poslední slovo, místo kterého je jen rámeček.

 

Někde na prahu vědomí se hromadí myšlenky, které, jako malé děti se derou do předu, aby byly vědomím zachyceny a dotažené do konce. Každá z nich je jednou kostkou v mozaice, která vykresluje obrazy informací, které mysl uloží do škatulky s obrázkem, který nejvíce připomíná podstatu myšlenek.

V nezachycených však chybí poslední rámeček a bez dotažení nedojde k pochopení. Jen nejasně si pak uvědomí mysl, že něco ji navždy uniklo. Jako odhozený papír na desce psacího stolu, v němž je zmačkaná myšlenka, jíž chybělo poslední slovo, místo kterého je jen rámeček. Papír uchopí vítr a navždy jej odvane do koše zapomnění.

Koho bude zajímat že i ta drobná myšlenka měla právo na život?

* * *

víle než navždy opustí myšlenka mysl je možno zachytit, myšlenka se dá stáhnout a dokončit, uložit do škatulky v níž jsou jí podobné a až je jich tam dost z jedné mozaiky uloží se v tvar jenž je pro ně charakteristický, který se pak přiřadí do skupin jemu podobných, které vytvoří pozadí mysli a z něj budou neustále k dispozici.

Není potom nepochopení, ale pouze lajdáků, kteří o pochopeni jsoucna nestojí.

Kdo chce chápat vesmír a lidi, když nepochopí vlastní mysl?

Kdo je schopen odsoudit lidi, když neví co za myšlenku mu uniklo?

* * *

ozaika se skládá, můžeme jí pomáhat při vědomí, nebo ji nechat ať se složí při nevědění ve spánku. Pak je to stejné jako s lidmi, kteří nepochopí, protože vše je složené bez nich a jdou jako slepí vstříc životu, kterému nerozumí. Je jen jedno co navždy přetrvá a tím je to, co bude dotažené až do konce, co vytvoří mozaiku člověka, jako odraz jeho duše a bude navždy symbolem jeho jména až do doby, než poslední vzpomínku na něj odvane vítr a dítě se nezeptá rodičů na malou dřevěnou skříňku, na jejímž dně je vyryto MÝM MILOVANÝM …..

* * *

ápeme přírodní úkazy, chování společnosti i jednotlivých lidí a přesto nepochopíme co jim běží v hlavě, dokud nám to neukáží v činech jenž kolem sebe rozprostřou, jako shluk slov, jenž drží na desítky metrů kolem nich a jen ochotní je mohou zachytit.

 

 

Je možné že vše v řádcích na jednom papíru je lež a přesto v tom má ”jasno” jen mysl, nebo se místo pochopení objeví prázdný rámeček.


2 názory

Cypherion
03. 03. 2010
Dát tip
mylsim že nic z toho není podstatný

Cypherion
03. 03. 2010
Dát tip
mylsim že nic z toho není podstatný

Arienalia
23. 02. 2004
Dát tip
Filosofie života... stojí za přečtení... T*I*P

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru