Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Líná huba holí neštěstí

10. 12. 2003
0
1
1219
Autor
analfabet

 

Mluviti stříbro, mlčeti zlato

Čeština má mnoho často velice starých a nespočetně krát opakovaných přísloví. Snad všechna tato přísloví měla svou historii a nějaké svoje odůvodnění. Mezi ně patří i jedno z nejznámějších: mluviti stříbro, mlčeti zlato.

Jistě i toto přísloví má svoji tradici a dříve bylo nejspíše správné a nebo se s ním snažili trochu umlčet některé příliš mluvící lidi, obzvláště pak děti. To ale neznamená, že muselo vždy platit, a už vůbec to neznamená, že platí dnes.

Já bych tu tedy měl zhodnotit jak to s tímto příslovím vypadá právě v dnešní společnosti.

Než vůbec vydám nějaké závěry, rád bych uvedl nějaké příklady, jednoduché a prosté, a proto velice výstižné.

Míří vám lupič v bance pistolí na spánek a řve na vás: “držte hubu, nebo vás zabiju”.

Doufám, že to není typický rys naší společnosti, ale přesto je to dobrý příklad toho, že na tomto přísloví může být i v dnešní společnosti kus pravdy.

Ale na druhou stranu, ve velkém množství případů je toto přísloví zcela liché. Jako příklady můžu dát prosté situace “normálních lidí” jako třeba zkoušení u tabule, konkurz do nové práce nebo třeba prostém telefonování.

Z toho podle mě vyplívá, že toto přísloví není dnes už zcela na místě, protože komunikativnost zlepšuje schodu mezi lidmi, práceschopnost a řešení mnoha dalších problémů dnes tak obvyklých. Na druhé straně se ale nedá říct, že by to bylo přesně naopak, protože už dnes je společnost příliš impulzivní a asi každý by se měl na chvíli zastavit a říct si, mluviti stříbro, mlčeti zlato.


1 názor

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru