Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ve větru

10. 12. 2003
1
0
3025

     Vyjdete z baráku a strčí do vás, nezdvořák jeden. A ani se neomluví. Koho mám na mysli? Vítr. Fouká, studí, vráží do vás, narušuje rovnováhu a nikdo ho neokřikne a nenapomene. Chybí mu vychování.

     Je jak neposedné děcko. Rád si hraje. Mnohokrát se vám jistě stalo, že sedíte na lavičce, odpočíváte a čtete noviny. Po větru ani vidu ani slechu, a tak odložíte jednu část novin na lavičku vedle sebe. Chyba. Na to právě vítr čekal. Rozfoukne vám noviny po širém okolí a vy se můžete přerazit při jejich chytání.

     Navíc se vítr kamarádí s deštěm, dalším malým uličníkem. Přes okno domova vidíte, že prší. Vezmete si proto deštník a vyrazíte ven. Tam spokojeně kráčíte skryti pod deštníkem a v nejméně očekávané chvíli do vás vrazí. Vytrhne vám paraple z ruky nebo ho obrátí vzhůru nohama. Ani jedno vás nepotěší.

     Jedna politická strana u nás se kdysi pyšnila sloganem: Poručíme větru, dešti. Napravení dvou nejapných dítek se jim zdálo jednoduché. Avšak brzy se zjistilo, že tak jednoduché to nebude. Jejich boj s větrem, deštěm skončil fiaskem. A lidem bylo jasné, že ti, kteří nezvládnou vychovat dvě děti, nemohou vést celý stát.

     Vítr nad oceány a moři je nevyrovnaný. Jako by ho přítomnost modré hladiny poněkud omámila. V jednu chvíli je obrovský lenoch, v druhou řádí jako zběsněný. Pro člověka s plachetní lodí není ani jeden extrém výhrou, ba spíš tragédií.

     Vítr má i své cholerické dny. V tu chvíli se promění v uragán popřípadě hurikán a jde se podívat lidem až do domácnosti. Aby zjistil, jak se lidé mají, nebere si servítky, nevchází slušně dveřmi, ale přímo střechou, kterou si poté bere s sebou na památku.

     Dalo by se říct, že nejneoblíbenější je vítr u skokanů na lyžích. Stačí jen malý poryv a skokan se jde klouzat. A to doslova. Když dopadne závodník vlivem větru špatně, zbytek cesty po doskočišti doklouže po zadku.

     Za vítr se dá schovat i mnoho nekalého. Vždyť i v pohádce o perníkové chaloupce měl jednu z nezanedbatelných rolí vítr. Když šli děti loupat perník, sváděli pak vinu na něj: „To je jen větříček.“

     Mnoho lidí se také vítr naučilo využívat nepřímo. Nikdy se o jeho působení a prospěšnost nezajímali, jen na něj házeli své problémy, které nebyli schopni vyřešit. Na nějakou zapeklitou otázku, na kterou jim nestačil jejich jazyk odpovídali: „To je ve větru.“
Zbyhoň
07. 07. 2004
Dát tip
Jo, tady někdo uhodil hřebík po hlavičce. Hodně Tvých děl má takovou stavbu, polostavbu. Píšeš na „náhodné“ téma a nemáš k němu dostatek podnětů. Pak je to celé takové řídké. Myslím, že to píšeš bez předchozího rozmyslu, jak Ti to přichází na mysl u klávesnice. Nemám žádný fungující recept na fejeton, ale tohle myslím není to pravé. Fejeton stojí na vtipu a ten musí být silný. Pokud si nerozmyslíš několik nosných fórků už předem, nejde to pak zachránit delším textem, kde vrcholy chybí. Tvoříš tak popisně, vezmeš téma (koupání, vítr) a popisuješ jeho formy, odchylky, výskyt ve frázích. Což není špatné – samotné fejetonové psaní zvládáš dost slušně. Ale věnuj prosím víc času vymýšlení pointy, ta je pro zdařený fejeton určující…

Nedlloyd
12. 04. 2004
Dát tip
hezký...)

Yossarian
10. 01. 2004
Dát tip
fejeton je třeba psát, když tě něco napadne, a né když ho chceš napsat, proč myslíš že nepíšu každej den tři čtyři kousky!

A správná cesta je podle teba jaká?

katugiro
21. 12. 2003
Dát tip
nemám zkušenosti s psaním fejetonů

Často tak píšu. Napadne mě nějaké téma, a pak se ho snažím rozvést jak podle fantazie, tak podle zkušeností. Myslíš, že je to špatně?

katugiro
20. 12. 2003
Dát tip
myslím, že to k ničemu nevede - rozhodně ne k fejetonu :)

katugiro
19. 12. 2003
Dát tip
píšeš fejetony tím stylem, že si náhodně vybereš téma a pak napíšeš, co Tě o něm napadne?

Yossarian
13. 12. 2003
Dát tip
"-"

Andulka
11. 12. 2003
Dát tip
ja se pri cetni nudila...:-)

Nezdá se mi moc povedený.

gASK
10. 12. 2003
Dát tip
Fejetony si dám líbit a tenhle je obzvláště vydařený...pěkně vtipně o každodenních starostech:))) Jen mi trošku vadí, že to skáče "odnikud nikam", nemá to nějaký vyhrocený konec, což je u fejetonu docela nedostatek...a některé přeskoky uvnitř na mne působí trochu moc násilně..ale třeba to je jen můj dojem:) *...(snad ten tip neodfoukne vítr:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru