Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Setkání

25. 07. 2000
2
0
2550
Autor
jahudka

Setkání Znáte to. Šedivých osm hodin, které jakoby nevěděly, jestli se mají tvářit jako ráno nebo podvečerní soumrak, vlezlá zima pozdního listopadu a realita všedního dne zkraje pracovního týdne. Nacpaná tramvaj, uvnitř těžké vedro a funící pasažéři obtloustlí zimními kabáty a ospale zírající skrz špinavá okna na tu slotu venku. Potácím se v davu a rukou visím na držadle, které se rytmicky kývá sem a tam. A já se kývám s ním. Za mnou oddychuje vcelku pohledný pán ve středních letech, který dobíhal svou tramvaj v domnění, že už žádná jiná nepojede. Mladík vedle mě má na uších sluchátka a relaxuje ještě v posledních okamžicích před očekávanou písemkou z matematiky. Pode mnou na sedadle se z dlouhé chvíle vrtí malá slečna a soustavně mě okopává svými špinavými botkami. Uznáte, že v takové situaci člověk nemůže být pozitivně naladěn, ani kdyby to bylo uzákoněno. Pootočím hlavu a vtom se to stane. „Jé, dobrý den!“ ozve se odkudsi zezdola. Kouknu a vedle mě starší paní. Co paní, skoro bych řekla babka, hodně v letech, ale pěkně čiperná. A nikdo ji ani nepustil sednout, pomyslím si jako člověk dobře vychovaný. Babka nedosáhne na držadlo, a tak je smýkána davem při každém prudším pohybu tramvaje. Odpovím na pozdrav a marně přemýšlím, odkud mě ona osoba asi zná. Asi je taky jen slušně vychovaná. „Vy tak dobře vypadáte, paní doktorko“, vlichotí se babka. Tak, paní doktorka. Vida, má dušička MČÚ (rozuměj: malé české účetní) se zatetelí. Určitě si mě s někým spletla. Ale čeho já jsem vlastně doktorka – medicíny, práv nebo dokonce nějaká jiná? A trapně koktám cosi jako poděkování za lichotku. A babka dál drmolí: „ Ty prášky, co jste mi dala posledně, mi ulevily. To víte, ty mé klouby.“ „ Aha, tak medicína.“ Taky mě mohlo napadnout, co by taková osoba měla společného například s advokáty. Rychle sbírám své chabé znalosti o chorobách, bylinkách a léčitelství. Ale není toho třeba. Babka mluví a mluví a mluví. O synovi, o vnoučatech, o drahotě a zase zpátky o nemocech. Poslouchám ji už jen ze slušnosti a sem tam prohodím něco duchaplného, jako: to víte, takový už je život, nebo to máte radost z vnoučátek a tak dále. Svět i to šedivé ráno se najednou projasňuje a přistihnu se, že se usmívám. Tramvaj přijíždí do stanice a já vystupuji. Loučím se s babkou, které je líto, že už končí její monolog. Popřeji jí hodně zdraví a tak dále, co se obvykle přeje a jako bych se vznášela, odcházím ke svému Má dáti a Dal.
jahudka
29. 09. 2000
Dát tip
Carodeji, díky za uznání. S tím společným tandemem to není špatný nápad. Jen nevím, jak to zrealizovat.

Carodej
29. 09. 2000
Dát tip
No přeci domluvit se na tématu a napsat ho společně:-)

Carodej
25. 09. 2000
Dát tip
Musím souhlasit s tím, že Jahůdka a Jana jsou dobrý povídkový tandem, holky pustíte mne sednout mezi sebe?:o))))) Fakt je, že bych musel začít psát povídky jako ďábel, abych vám stačil:o))) Jahůdko, je to milé, takové pohlazení při pondělku. Líbí:-)

Carodej
25. 09. 2000
Dát tip
Chi, napadlo mne, že byste mohly napsat něco společně:o)))))))))))))))

Yeziiinka
01. 08. 2000
Dát tip
Merlík: Copak jsi nikdy nečetl všechny ty články a povídky o důchodcích v MHD, o "alienech" a táák?? Dá se to najít všude - na internetu, v "samizdatových časopisech" a určitě i jinde. Je to sice často dost k smíchu, ale pak z toho někdy hořko.

Merle
01. 08. 2000
Dát tip
Yezz: aha... no něco málo sem četl, ale tohle mi to teda nepřipomělo

Merle
31. 07. 2000
Dát tip
Yezzí: snažíš se snad říct, že víš něco co my nevíme? Zkus aspoň naznačit...

Yeziiinka
29. 07. 2000
Dát tip
Pěkné. Marně pátrám, jestli už jsem někdy četla nějaký literární útvárek, který by se na téma "důchodci & MHD" díval z té strany, co ty. (Teda kromě přepravního řádu a vyhlášky...) :)))

Katerina
29. 07. 2000
Dát tip
Koukam, ze Jana ma konkurenci - a dobrou!!! :-))) *

Yeziiinka
29. 07. 2000
Dát tip
Katka: :o))))))))))))) Tak teď ještě vypatrat skutečného autora těch mistrných formulací ve zmiňované literatuře! :o))) (Doufám, že jste mě pochopili správně - vzdávám Jahůdce hold za to, že předvedla, jak krásně se dá těšit něčím, na čem by si hromada jiných smlsla přesně opačně - zuřivě a ironicky.)

Eternal
27. 07. 2000
Dát tip
Mě se ten začátek zdlouhavý nezdá... bez toho začátku by to nemělo ten pravý výraz, čtenář by jen vyčetl pointu, ale neměl by obraz ve své hlavě, obraz té dané skutečnosti, která se odehrává od prvního řádku. Jahudko, máš hezké povídky, je radost je číst, ikdyž nejsou tak optimisticky založené.

Bibša
26. 07. 2000
Dát tip
Tak tak, tuším, že na má dáti má být vždycky víc než na dal, on je z toho pak jednoduše zisk, viĎ? Ten začátek byl až zbytečně zdlouhavý... mám dojem, ale jinak mě to chytlo!

Zázrak
25. 07. 2000
Dát tip
Je to milá veselá poviedočka

Merle
25. 07. 2000
Dát tip
:-)))) hezkýýý

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru