Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nemám čas

17. 12. 2003
7
0
2738

     „Nemám čas.“

     Oblíbená věta mladých českých lidí. Dokonce bych řekl, že kdyby se konal nějaký průzkum veřejnosti na nečastěji říkané věty, mohla by se „nemám čas“ umístit na krásném druhém místě. Samozřejmě až po: „Jedno pivo.“

     Je smutným faktem, že dnešní lidé nemají čas. Všichni nosí diáře a do mobilů si píší upomínky, kdy a co mají zařídit. Když poté potkají nějakého starého kamaráda a ten jim navrhne posezení a příjemné popovídání, okamžitě směřují oči do diáře.

     „Ne, ne, to nejde. Bohužel mám důležité obchodní jednání,“ odbudou dotyčného.

     Poté počkají, až odejde a rychle zaběhnou za roh, kde je čeká důležité obchodní jednání. Vyndávají přepravky z auta za neustálého dohledu šéfa či něco podobného, a už se nemohou dočkat výplaty.

     U této věty také velmi často nastává řetězová reakce. Když vám napíší rodiče, že by vás rádi po několika letech viděli, samo sebou nemáte čas. Jdete se svojí dívkou do kina. Avšak po telefonátu zjišťujete, že ani ona nemá čas.

     I ve škole nastává boj s časem. Když se profesorka zeptá, kdo by byl tak laskav a mohl by zalévat jednou týdně květiny, jednoznačně tato funkce připadne tomu jedinci, který jako poslední vykřikne větu: „Nemám čas!“ Poté, co část květin (i přes vehementní zalévání) zemře, obhajuje se žák: „Zemřely časem.“

     Ale nemůžeme se divit tomuto přístupu, když už těm nejmenším dáváme do večerníčku postavy, které nemají čas. Vzpomeňte si na brouka z večerníčku Cvrčci, který neustále udýchán říkal: „Chvátám, chvátám, nemám chvíli klid…“

     V dnešní době by se mohl udělat remake tohoto slavného večerníčku. Akorát by v něm brouk říkal: „Uhni, vole, nemám čas.“

     Beztak je „nemám čas“ jen plytká výmluva. Představte si, že bych musel do zítřka vypracovat velmi náročný úkol, na kterém by záviselo mé závěrečné hodnocení na vysoké škole. Dřel bych jako kůň. Neměl bych čas na kamarády, na rodiče, ani na svou dívku. Pokud by mi však zavolala má celoživotní tajná láska s tím, že nemá co dělat, jestli bych nechtěl jít na večeři, okamžitě by šla škola stranou.

     Vyskytla by se však ještě jedna chybička. Pro mladého člověka další vražedná věta:

     „Nemám peníze.“


Zbyhoň
06. 07. 2004
Dát tip
Dobré, zvlášť začátek a konec, mezi tím se to klene trošku hůř. Přesto tip...

marcela
27. 05. 2004
Dát tip
Vraj najcastejsie pouzivane slovo na zemeguli je "OK" a druhe najpouzivanejsie "Coca Cola". Co uz, dufajme, ze "cas zahoji vsetky rany" ;-) t*

Yossarian
21. 12. 2003
Dát tip
jo, fejeton jak má bejt, oproti několika posledním výbornej, tip

Dík! Jsem rád, že jsem mohl vyhovět tvému apetitu...

Yossarian
21. 12. 2003
Dát tip
není zač, to já rád, pokud je důvod

basnikalex
19. 12. 2003
Dát tip
nemám čas, ale stíhám Ti dát... TIP

katugiro
19. 12. 2003
Dát tip
tentokrát je tam dost hezkých momentů, ale ještě stále je to nedbale pospojované... :) (a o té vysoké škole si povíme... :) )

Lee
18. 12. 2003
Dát tip
v próze nejsem kovaná tak nekritizuji ale chechtám se (sakra) :o)))

Tenhle je docela dobrej. Hezkej závěr.

_kxk
17. 12. 2003
Dát tip
Jo jo pravda... V některých ppřípadech to ale moc zveličuješ..nefím jestli to má bejt ironie, čili schválně.... Ale část."V dnešní době by se mohl udělat remake tohoto slavného večerníčku. Akorát by v něm brouk říkal: „Uhni, vole, nemám čas.“ To je fuck nářez...dostala mě...T TI TIP!!!

Dero
17. 12. 2003
Dát tip
Jistěže schválně ... je to fejeton. ;o) A ty r_m_m umí skvěle ... ten dnešní, no, tak na rozhraní, ale ještě pořád *** (ale máš lepší :o))

Dero
17. 12. 2003
Dát tip
No, ten tip přijde, neboj. :o)

Dík. Mám lepší, ale doufám, že ty nejlepší teprve přijdou...

Dero
17. 12. 2003
Dát tip
To já také, r_m_m, to já také ... :o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru