Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Sen

17. 12. 2003
3
0
1295
Autor
dizzy

sním, sní, sníš, sníme, sníte, sní....

Padají vločky... padají ve víru prudké vánice. Vítr je rozfouká do celého světa. Na zem padá mlha, krásná bílá mlha spánku. Víčka pomalounku klesají, celé tělo upadá v nečinnost. Naprosté uvolnění.Vločky padají dál, pokrývají zemi bělostnou peřinou. I uvnitř za víčky pokračují vločky v pádu. Avšak jenom padají, nemají kam dopadnout.Začnou tvořit hladinu.Kulatou rotující hladinu bílé studené hmoty uprostřed černa. Vločky padají čím dál rychleji a čím dál rychleji se i točí studená plocha. Uprostřed všeho toho víru nastává klid, podivný zvláštní klid. Vločky přestávají padat, kruh se přestává točit. Poslední vločky dopadají na plochu a mění se ve víly. Malé víly na malých brusličkách. Točí se v piruetách, vlní se v plynulém pohybu. Záhyby šatů se rozvírají a zase skládají do sebe, plují po ledě obtáčejíc se kolem ladných nožek ledových tanečnic. Najednou i tento pohyb se utišuje až pomalu zaniká v nečinnosti a přeměně. Z ledových tanečnic se stávájí ledoví mužíčci. Sněhuláci s červenými nosy a uhlíky místo očí. Odněkud začíná přicházet záře. Jasný žlutý svit rozjasňující celý obzor. Svým teplem však rozpouští sněhuláky i ledovou plochu. Všechno taje do obrovského proudu vody, valícího se v prudkém vodopádu dolů. Černo. Nic nezbylo než tma.

Sníh taje a lidé chodí kolem po chodníku, aniž by věnovali pozornost svému okolí. Spěchají do práce, do škol, o druhé se nestarají. A přeci by měli. Malá holčička jde s brašnou na zádech po tom samém chodníku jako již spousta lidí před ní. Sníh už roztál a ona spatřila ležícího pána. Byl mrtev. Umrznul.Na tváři měl štastný usměv, jakoby se mu něco krásného zdálo.


Naco_Nick
07. 03. 2005
Dát tip
Vracím se zpětně k některým dílkům, ke kterým jsem už dávno chtěl napsat komentář, stojí - li o něj někdo... Jen nevím, co bych zde měl napsat, pocit nedokážu popsat, snad jen, zasáhlo, zamrazilo a líbí... t*

Semeno
28. 01. 2004
Dát tip
Páni! JIndy víc

katugiro
20. 12. 2003
Dát tip
vypil příliš mnoho vodky...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru