Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dětská nestálost

01. 01. 2004
5
0
1513
Autor
C_ensinka

Nevim, co říct. Když se budete snažit, název v té povídce najdete... Je to trošku něco jiného než co píšu. I když, jsem tam pořád já:o))) To víte, Vánoce a pohádky!

 

            Lucinka se probudila do pohádkového rána, plného příslibů. Vždyť dnes je přece Štědrý den. Dvakrát, třikrát se protáhla a zavrtěla ve své postýlce. Topení příjemně hřálo, a tak zkopala deku na koberec. Ještě ospale si přiklekla ke stěně a z kalendáře vyloupla poslední čokoládku. Mňam, mňam, Lucinka si pomlaskávala. Pohlédla k oknu a radostí vyskočila z postele. Sněží! Jak jen milovala sníh, tedy pokud jí nevlezl za bundičku nebo do rukavic a mrazivé štípání ji nepřipravilo o pohodlí. To se uměla rozčilovat!

Přistoupila k oknu a položila na něj ruce, zvídavýma očima hltala každý centimetr známé krajiny, která si nyní schovávala do sněhové pokrývky. Najednou ucukla, vzpomněla si, že maminka se vždycky zlobí, když prý matlá rukama po skle. Vykasala si noční košili nad zadeček a snažila se stopy po nezbedných ručkách zamaskovat. Moc se jí to nedařilo. Přitom si ale všimla krásných obrazců u rámu okna, které tam děda Mráz vykreslil. A sněhových vloček napadaných na parapet. Zdálo se jí, že slyší cinkání zvonečků a rolniček. Připadalo jí, jako by se odněkud ozývaly tenounké hlásky. Zmlkla a snažila se poslouchat…

„Fí ha! To byla jízda! V Německu jsem nasedla na studenou frontu a s větrem o závod se jsem přistála tady, úplně mi to pocuchalo moje ledové bodlinky,“ svěřovala se jedna sněhová vločka druhé.

„To já měla klid, vířila jsem vzduchem a měsíční svit nám k tomu do ouška šeptal příběh o Lauře, věru zajímavé povídání! Je to na dlouho, ale obleva nás snad v dohledné době nečeká, tak bych Vám ho mohla povědět, co Vy na to?“

„Ale jistě, jistě, jen do toho, já jsem do takových příběhů celá žhavá – jen abych se neroztekla, ha ha!,“ zakuckala se smíchy.

„Tak tedy, jde o jednu dívenku, svit říkal, že to prý byla i princezna! Maličká, dvanáctiletá princeznička. Její krása by předčila vše na světě, podobala se růži. Postavu měla nádhernou, pevnou a štíhlou jako stonek. Ladné pohyby rukou a nohou se mohly směle srovnávat, s nejpěknějším vlněním listů růží ve větru. Vlasy rudě zářili jako krajní lístky květu, rty měla červené a tajuplné jako vnitřní listy květu růže – schované ještě před světem, ale už, už připravené oslnit svoji krásou a čistotou. A srdce bylo jako trny. Ne, ne ostré a chladné. Vždyť i růže Vás netouží bodnout, to Vy se dotknete jí – a na prstu Vám vyrazí krůpěj krve. Její srdce nechtělo zraňovat. Pokud byste se jí ovšem dotkli, to vaše krev by ji opět uklidnila…

Jak už to u malých princezniček – jedináčků bývá, chovala se velmi rozmazleně. Pěstovala růže, ne pro vnější krásu, vždyť tak malá holčička ještě nemůže být povrchní! Lauřiny růže se mohly chlubit těmi nejzvláštnějšími barvami. Věřila, že barva vyjadřuje náladu, a proto se její zahradníci snažili vyšlechtit stále jiné a jiné barevné variace. Ale jí se nezavděčili, pořád to bylo málo. Tvrdila, že něco, něco, co nedokáže popsat, chybí… Tvrdě své oddané zahradníky pro jejich neschopnost trestala – musela, dotkli se jí.

Jednoho dne přišel z daleké země zahradník, řekl, že ví. A že dokáže vyšlechtit takovou květinu – takovou barvu, kterou princezna postrádá. Chtěl to vyměnit za polibek na její skvostné rtíky. Musí mu věřit, musí ho políbit dřív, než ji pro ni vypěstuje. Rodiče však o jejich tajné dohodě nevěděli. Laura souhlasila, při polibku se celá třásla. Pak utekla, třeštila ji hlava, rozstonala se. Večer už byl zahradník hotov, vystupoval po točitých schodech do její komnaty  a v ruce nesl temně černou růži. Zaklepal – sám věděl jak je to zbytečné. Nikdo ze neozýval, otevřel dveře. Na posteli ležela mrtvá Laura.“

Lucinka už to déle nevydržela a otevřela okno. Do hrsti si vzala sněhový poprašek na parapetu. Tak moc si chtěla ohmatat to neznámé cinkání. Hlasy ustaly, sníh se rozpustil… Lucinka si nevěřícně koukala na ruce, jak mohla zapomenout?! Na rukou jí záblo a štípalo, utřela si je do růžové košilky s pejskem, co měla na sobě. Sedla si pod okno a náhle se rozbrečela. Nechápala to. Seděla a čekala, až ji někdo utěší. Sama se neuklidní.

„Lucíšku, tatínek přinesl stromeček, půjdeme zdobit, honem vyskoč z postýlky!,“ ozval se od dveří Lucince důvěrně známý maminčin hlas. V mžiku přestala plakat, zvedla se na nohy a utíkala ke dveřím. Uprostřed pokoje se zastavila, vrátila se k oknu a zavřela ho. To tak, pomyslela si, maminka by hubovala!

„Mamí, maminko a budu už moct věšet i ty velký červený ozdoby?,“ hulákala nadšeně s nadějí v hlase a už se vřítila s dětskou dychtivostí do obýváku.


C_ensinka
19. 03. 2004
Dát tip
Parricida: Já to tu mám taky, díky za připomínku, zkusím to nějak vykoumat...

C_ensinka
19. 03. 2004
Dát tip
Tak už jsem to spravila, nevim jak k tomu došlo, no nic, hlavně, že už je to oki. Díky za upozernění

Arien
21. 01. 2004
Dát tip
taková pěkná pohádka:))) * jen nesouhlasím s tím, že dvanáctileté děti ještě nedokáží být povrchní dokáží a jsou

C_ensinka
21. 01. 2004
Dát tip
dlhagi: Nepřišel, přece jenom, pohádka to je i není:o) Cheeky: Díky, chybičku si opravím:o)) Jinak dík, pohádka nepohádka je vykouzlená takhle, takže s tím už nic neudělám... Arien: Možná máš pravdu, ale při vytváření téhle povídky jsem jaksi přejala všeobecný (třeba mylný) názor naivnosti a čistoty dítěte. A navíc, povrchní princezničku jsem nechtěla:o))) Díky za Váš čas, kritiky (a za tipy:o))

Cheeky
20. 01. 2004
Dát tip
C_ensinka: a já jsem ti jednu chybičku našla.. :o) ve větě:"Vlasy rudě zářili jako krajní lístky květu..." ty vlasy zářily, mělo by tam být tvrdý Y ale to máš jedno ;o) jako dílko to není špatný, i když já jsem zastánce poněkud tajemnějších dějů a vyvrcholení až úplně na konci :o) měla jsi pravdu, je to trochu ovlivněný vánocema a trošičku umělý, ale líbilo se mi to a dám ti tipíka ;o)

dlhagi
03. 01. 2004
Dát tip
ale preco princezna zomrela? a to ju neprisiel nikto zachranit?

pozorovatel
02. 01. 2004
Dát tip
Milé, hezké, prostě pohádka. Docela hezky to harmonizuje. Tip.

C_ensinka
01. 01. 2004
Dát tip
Děkuju za přání, btw. proč ta pečlivka? a Tobě taky!

Perchta
01. 01. 2004
Dát tip
no víš, já to vždycky čtu čtyřikrát, ty svoje věcičky, a stejně sou tam chybičky a u tebe jsem nenašla ani jednu

C_ensinka
01. 01. 2004
Dát tip
No, zaprvý mám na kompu pravopis a za druhý si svý dílka pěkně hýčkám - zase tolik jich totiž nemám :o/ :o))

fungus2
01. 01. 2004
Dát tip
Ano hezké. TIP

C_ensinka
01. 01. 2004
Dát tip
Dík moc Big: chvilku mi dalo zabrat, než mi došel význam toho TvonBG, ale přišla jsem na to:o))

Perchta
30. 12. 2003
Dát tip
a krásný Nový rok!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru